Η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει προς έγκριση στο Κοινοβούλιο μια σημαντική μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα, που αποσκοπεί στη μείωση του συχνά παρατεταμένου χρόνου προφυλάκισης, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας. Σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής Ενωσης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το 42% των 130.000 κρατουμένων στην Τουρκία είναι προφυλακισμένοι.

«Το αργότερο μέσα σε μια εβδομάδα, θα καταθέσουμε νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο για να καθησυχάσουμε τις ανησυχίες που αφορούν τις παρατεταμένες προφυλακίσεις εν αναμονή μιας δίκης», τόνισε ο υπουργός σύμφωνα με τη Χουριέτ.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσφεύγουν συχνά τούρκοι πολίτες για το θέμα αυτό.

«Το νομοσχέδιο σκοπό έχει την ολοκλήρωση σε διάστημα ενός έτους της διαδικασίας προφυλάκισης και διεξαγωγής της δίκης», πρόσθεσε ο υπουργός.

Εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων απόστρατοι ή εν ενεργεία αξιωματικοί καθώς και δεκάδες δημοσιογράφοι, βρίσκονται στις φυλακές κατηγορούμενοι για συνωμοσία κατά της κυβέρνησης, εν αναμονή της δίκης του ή της έκδοσης οπόφασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ