Ο παραιτηθείς πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας Φίλιπ Χίλντεμπραντ, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αξίωμά του έπειτα από τις αποκαλύψεις για μία υπόθεση κερδοσκοπικών συναλλαγών στην αγορά συναλλάγματος στη οποία εμπλεκόταν η σύζυγός του, θα εξακολουθήσει να παίρνει τον μισθό του κανονικά για τους επόμενους 12 μήνες, όπως αναφέρει σήμερα ο ελβετικός Τύπος. "Οι συμβατικές υποχρεώσεις της BNS (Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας) προβλέπουν την καταβολή για ένα χρόνο του μισθού του κ. Χίλντεμπραντ", αναφέρει η εφημερίδα Le Matin.

"Το 2010 έλαβε συνολικό μισθό ύψους 861.900 ελβετικών φράγκων (710.000 ευρώ)", επισημαίνει η εφημερίδα Le Temps.

Όμως, όπως προσθέτουν τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης, οι μισθοί για τους έξι πρώτους μήνες αντιστοιχούν στην προθεσμία ακύρωσης του συμβολαίου του, αν και ο Χίλντεμπραντ απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του με άμεση ισχύ.

Η καταβολή των επιπλέον έξι μισθών γίνεται ώστε να αποζημιωθεί ο Χίλντεμπραντ επειδή, βάσει του συμβολαίου του, για το διάστημα αυτό δεν μπορεί να εργαστεί σε άλλη τράπεζα. Μάλιστα αν πρόκειται για μεγάλη ελβετική τράπεζα η απαγόρευση ισχύει για δώδεκα μήνες.

Πάντως τα μέλη της γενικής διεύθυνσης που φεύγουν από την BNS μπορούν να εργαστούν αμέσως σε άλλη εταιρεία, με την προϋπόθεση ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας το εγκρίνει.

Αν ο Χίλντεμπραντ βρει άλλη εργασία, κατόπιν συνεννόησης με το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, το πόσο του μισθού που θα λαμβάνει από τη νέα του θέση θα αφαιρεθεί από το ποσό της αποζημίωσης που θα του δώσει η BNS.

Έπειτα από δύο εβδομάδες πιέσεων γύρω από την αγορά συναλλάγματος αξίας μισού εκατομμυρίου δολαρίων που έκανε η σύζυγός του Χίλντεμπραντ και τις κατηγορίες που εμφανίστηκαν στον Τύπο, ο πρώην πρόεδρος της BNS ανακοίνωσε στις 9 Ιανουαρίου ότι παραιτείται.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ