Ένας Αλγερινός ο οποίος κρατείτο επί έξι χρόνια στην αμερικανική φυλακή στο Γκουαντάναμο και κατηγορείτο για συμμετοχή σε "τρομοκρατική οργάνωση" αθωώθηκε σήμερα από δικαστήριο στο Αλγέρι, όπως δήλωσε δικαστική πηγή. Ο Μαμπρούκ Μισάουι, 49 ετών, παραδόθηκε το 2008 στις αλγερινές αρχές από τις ΗΠΑ μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή του Γκουαντάναμο, όπου ήταν κρατούμενος χωρίς να δικαστεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο κατηγορούμενος αθωώθηκε "λόγω έλλειψης αποδείξεων", διευκρίνισε η δικαστική πηγή.

Στην Αλγερία ο Μισάουι αντιμετώπιζε κατηγορίες για "συμμετοχή σε διεθνή τρομοκρατική οργάνωση". Είχε συλληφθεί από τον αμερικανικό στρατό στο Αφγανιστάν το 2002.

Μεταξύ του Ιουλίου του 2008 και του Ιουλίου του 2010, 12 Αλγερινοί κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο μεταφέρθηκαν στην πατρίδα τους.

Ήδη από τον Μάρτιο του 2008 η Αλγερία είχε ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους 17 υπηκόους της που κρατούνταν στη βάση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην Κούβα κατηγορούμενοι για τρομοκρατία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Δύο από αυτούς, που κατηγορούνταν ότι ανήκαν σε τρομοκρατική οργάνωση ενεργή στο εξωτερικό, αθωώθηκαν τον Νοέμβριο του 2009 από δικαστήριο του Αλγερίου.

Όμως κάποιοι από τους Αλγερινούς κρατούμενους στο Γκουαντάναμο δεν επωφελήθηκαν από την πρόταση του Αλγερίου. Τρεις από αυτούς που είχαν συλληφθεί στη Βοσνία στα τέλη του 2001, στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι και δύο από αυτούς μεταφέρθηκαν στο Σεράγεβο και ένας άλλος στη Γαλλία, τον Μάιο του 2009.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γαλλικό