Έκκληση στους Κοσοβάρους να κλείσουν τα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία το Σάββατο απηύθυνε ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κινήματος «Αυτοδιάθεση», Αλμπίν Κούρτι. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αλβανία, ο Κούρτι έκανε λόγο για μία ανθρώπινη ασπίδα που θα αποκλείσει την κυκλοφορία στις διαβάσεις Μέρνταρε και Μπέλα Ζέμλια στο βόρειο Κόσοβο.

Με τον τρόπο αυτό το κόμμα του θέλει να εμποδίσει την εισαγωγή προϊόντων από τη Σερβία.

Ωστόσο, κατά της πρότασης τάχθηκαν τόσο ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, όσο και το Κίνημα για την Ενοποίηση, που συνεργάζεται με την «Αυτοδιάθεση» και έχει δύο βουλευτές στη Βουλή του Κοσόβου.

Ο πρωθυπουργός Θάτσι δήλωσε επιπλέον ότι το κίνημα «Αυτοδιάθεση» «εφαρμόζει το σερβικό μοντέλο» και εξέφρασε την ελπίδα οι κάτοικοι του Κοσόβου δεν θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά του. Πρόσθεσε δε ότι οι βίαιες ενέργειες δεν είναι αποδεκτές.

Εντωμεταξύ, την διαφωνία της για το αποκλεισμό έχει εκφράσει και η Γερμανίδα ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ντόρις Πακ λέγοντας ότι «είναι παράνοια που πρέπει να εμποδιστεί». Η Πακ είναι μέλος της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/in.gr