Οι νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν θα θεωρηθούν από τον κόσμο ως μια προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος της χώρας αυτής, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ. "Οι νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν, όπως και μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της χώρας αυτής, θα εκληφθεί χωρίς αμφιβολία από την διεθνή κοινότητας ως μια προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος της Τεχεράνης", τόνισε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει στις 23 Ιανουαρίου νέες κυρώσεις κατά του Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος, που θα στοχεύουν όχι μόνο στον πετρελαϊκό τομέα, αλλά και στην Κεντρική Τράπεζα.

"Με δεδομένες τις προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ που περιόριζαν την στρατιωτική συνεργασία με τη χώρα αυτή, θεωρούμε ότι η επιβολή κυρώσεων είναι σήμερα ξεπερασμένη", τόνισε ο Γκατίλοφ. 

Ο ρώσος αξιωματούχος θεωρεί πως οι νέες κυρώσεις θα εμποδίσουν την επίλυση, με ειρηνικό τρόπο, της κρίσης. "Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια σαφή τάση κλιμάκωσης γύρω από το Ιράν", είπε χαρακτηριστικά. 

"Η λήψη από τις δυτικές χώρες μονομερών κυρώσεων, που ξεπερνούν το πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για το λαό του Ιράν και την οικονομία του και θα υποσκάψει την προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να διευθετήσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα", κατέληξε ο Γκατίλοφ. 
TAGS