Η Ουκρανία και η Ρωσία θα αποφύγουν μια αναμέτρηση για το φυσικό αέριο που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στις ενεργειακές προμήθειες στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μίκολα Αζάροφ μετά την δημόσια διαφωνία που είχαν οι δύο πλευρές σχετικά με τους όρους του συμβολαίου για το φυσικό αέριο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Προηγούμενες διαφωνίες ανάμεσα στους δύο πρώην σοβιετικούς γείτονες προκάλεσαν την προσωρινή διακοπή της διανομής ρωσικού φυσικού αερίου στους ευρωπαίους πελάτες.

Μια έντονη αντιπαράθεση Μόσχας-Κιέβου για την ποσότητα των προμηθειών φυσικού αερίου για το 2012 προκάλεσε έντονη ανησυχία για αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης. Αλλά ο Αζάροφ υπήρξε καθησυχαστικός.

"Γιατί να κάνουμε πόλεμο με τους ρώσους αδελφούς μας;"

Το Interfax επικαλέστηκε τον Αζάροφ την παραμονή ενός νέου γύρου συνομιλιών για το φυσικό αέριο με την Ρωσία στη Μόσχα: "Δεν το συζητάμε καν και ούτε πρόκειται. Φυσικά και οι δυό μας έχουμε οικονομικά συμφέροντα. Έχουν πολύ καλή συμφωνία και την κρατάνε και με τα δύο χέρια. Και εμείς τους λέμε ότι υπάρχει και αληθινή ζωή. Θα καταλήξουμε σε συμφωνία", είπε ο Αζάροφ.

Η Ουκρανία, η οποία εξαρτάται κατά πολύ από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου για την βιομηχανία της, προσπαθεί ανεπιτυχώς εδώ και έναν χρόνο και πλέον να πείσει την Μόσχα να αναθεωρήσει μια συμφωνία του 2009, που--όπως υποστηρίζει--θέτει μια υπερβολική τιμή για το φυσικό αέριο.

Οι νέες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές πρόκειται να ξεκινήσουν στην Μόσχα στις 15 Ιανουαρίου.

Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ