Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έφθασε σήμερα στο Ριάντ για συνομιλίες με τον βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας που θα επικεντρωθούν στο εμπόριο και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε σήμερα το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. Η επίσκεψη, η πρώτη του Κάμερον στη χώρα αυτή, πραγματοποιείται ενώ η ένταση αυξάνεται μεταξύ της διεθνούς κοινότητας και του Ιράν σε σχέση με το επίμαχο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η δανική προεδρία της ΕΕ διαβεβαίωσε την Τετάρτη πως μια νέα σειρά ενισχυμένων ευρωπαϊκών κυρώσεων θα αποφασιστεί στις 23 Ιανουαρίου σε βάρος της Τεχεράνης, οι οποίες θα έχουν στόχο όχι μόνο τον πετρελαϊκό τομέα αλλά και την κεντρική τράπεζα του Ιράν.

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν επί της αρχής στην επιβολή εμπάργκο στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, ωστόσο πολλές λεπτομέρειες μένει να διευκρινιστούν.

Οι χώρες αυτές που εξαρτώνται εν μέρει από τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου αναζητούν πηγές προμήθειας πετρελαίου, του οποίου η Σαουδική Αραβία είναι ο πρώτος εξαγωγέας παγκοσμίως.

Σαουδάραβες και βρετανοί αξιωματούχοι θα συζητήσουν, σύμφωνα με πηγές στο Ριάντ, για την πρόσφατη απειλή του Ιράν ότι θα αποκλείσει τα Στενά του Χορμούζ, στρατηγικής σημασίας πέρασμα για τη μεταφορά δια θαλάσσης του πετρελαίου παγκοσμίως, σε περίπτωση επιβολής πετρελαϊκών κυρώσεων.

Ο Κάμερον θα συναντηθεί επίσης με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου Νάγεφ μπεν Αμπντέλ Αζίζ με τον οποίο θα συζητήσει για τις εμπορικές σχέσεις, την ενεργειακή ασφάλεια, την πάταξη της τρομοκρατίας και τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Η Σαουδική Αραβία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Βρετανίας στη Μέση Ανατολή με ανταλλαγές που ανέρχονται σε τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια στερλίνες (23 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως. Οι σαουδαραβικές επενδύσεις στη Βρετανία ανέρχονται σε τουλάχιστον 62 δισεκατομμύρια στερλίνες (95 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ο εκπρόσωπος είπε πως η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι ισχυρές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία είναι "ζωτικής σημασίας για την προώθηση των συμφερόντων της Βρετανίας στην περιοχή".