Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν διατηρεί το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αλλά, έχει χάσει περί το ήμισυ των υποστηρικτών του σε διάστημα 18 μηνών. Το ποσοστό ικανοποίησης από τον ούγγρο πρωθυπουργό έχει μειωθεί στο 31 %, την στιγμή που βρισκόταν στο 68% έπειτα από τη συντριπτική του νίκη στις βουλευτικές εκλογές του 2010. Οσο για το κόμμα του, το Fidesz, το οποίο εξασφάλισε το 52% των ψήφων, θα έπρεπε να αρκεσθεί στο 26%, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις του Δεκεμβρίου.

Η Ουγγαρία, που βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας και προσέτρεξε για βοήθεια στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απειλείται με κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εάν δεν τροποποιηθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τη δικαστική εξουσία και την Κεντρική Τράπεζα, έπειτα από την οξεία πολεμική που προκάλεσε η αυταρχική νομοθετική παρεκτροπή, σύμφωνα με τους επικριτές της.

Σύμφωνα με την πολιτειολόγο Κορνέλια Μαγιάρ, του Ουγγρικού Προοδευτικού Ινστιτούτου, "το Fidesz μπορεί ακόμη να υπολογίζει σε έναν σκληρό πυρήνα 1,2 εκατομμυρίου ψηφοφόρων", τη στιγμή που 2,7 εκατομμύρια το ψήφισαν το 2010. "Αλλά δεν θα το υποστηρίξουν άλλο, εάν το φιορίνι πέσει στα 350 έναντι του ευρώ", λέει για το νόμισμα της Ουγγαρίας , η ισοτιμία του οποίου έχει διαμορφωθεί στα 311φ. έναντι του ευρώ, σε μία υποτίμηση άνω του 20% από το φθινόπωρο.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ