Ενέργεια που ανοίγει το δρόμο για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις είναι η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στη Μιανμάρ επισήμανε ο Μπαράκ Ομπάμα για να προσθέσει ότι η κυβέρνησή του πρόκειται να αναλάβει ενέργειες για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτηρίζει την απελευθέρωση «σημαντικό βήμα που ανοίγει το δρόμο για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις».

Προσθέτει ότι πρέπει να γίνουν πολλά για να εκπληρωθούν οι φιλοδοξίες του λαού της χώρας όπως και ότι οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να διατηρούν την εμπλοκή τους με την απομονωμένη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Η αμερικανική κυβέρνηση πρόκειται να αναλάβει και άλλα βήματα για την «οικοδόμηση εμπιστοσύνης με την κυβέρνηση και τον λαό της Μιανμάρ» ώστε να εκμεταλλευτούν αυτήν την «ιστορική και ελπιδοφόρο ευκαιρία». Σε αυτό το μήκος κύματος, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι δύο χώρες θα ανταλλάξουν και πάλι διπλωμάτες.

Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι δεν θα άρουν, τουλάχιστον για την ώρα, τις κυρώσεις κατά της Μιανμάρ.

Την Παρασκευή η Μιανμάρ απελευθέρωσε περίπου 200 πολιτικούς κρατούμενους, ανάμεσά τους ηγετικές φυσιογνωμίες της πολιτικής ζωής και του φοιτητικού κινήματος, καθώς και δημοσιογράφους.

Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα στο «άνοιγμα» του δικτατορικού καθεστώτος, το μεγαλύτερο ίσως των τελευταίων 50 ετών.

Την κίνηση αυτή χαιρέτισε το κόμμα της υπερμάχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βραβευμένης με Νομπέλ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, όπως και επίσης και η Βρετανία.

Πηγή: in.gr/Associated Press