Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ρούφ Ντενκτάς, όπως ανακοίνωσαν μέλη της οικογένειάς του. Ο Ντενκτάς, που είχε αποσυρθεί από την πολιτική από τον Απρίλιο του 2005, αντιμετώπιζε σοβαρά πρόβληματα στα νεφρά και στο συκώτι, ενώ είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 8 Ιανουαρίου με αφυδάτωση.

Ο Ραούφ Ντενκτάς γεννήθηκε το 1924 στην Πάφο. Το 1942 αποφοίτησε από τη Βρετανική Σχολή της Λευκωσίας, στην οποία εργάστηκε ως δάσκαλος για ένα χρόνο. Από το 1944 σπούδασε στο Λονδίνο, από όπου έφυγε το 1947 με πτυχίο νομικής.

Την εποχή εκείνη, ο τότε κυβερνήτης της Κύπρου, Λόρδος Γουίνστερ, είχε υποσχεθεί παραχώρηση συντάγματος. Για το σκοπό αυτό συγκαλείται το 1948 η Διασκεπτική του Λονδίνου, στην οποία ο Ντενκτάς -δικηγόρος τότε- συμμετείχε ως μέλος της τουρκοκυπριακής αποστολής.

Ένα χρόνο μετά τη Διασκεπτική διορίζεται δικηγόρος του Στέμματος· θέση στην οποία παρέμεινε ως το 1957. Κατόπιν εκλέγεται πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρκοκυπριακών Οργανώσεων, συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (1958) και στη συμφωνία που υπογράφεται στο Λονδίνο (1959) για τη δημιουργία κυπριακού κράτους, ως εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Μετά τις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου συμμετέχει στη Μικτή Επιτροπή για το Σύνταγμα, αλλά υποστηρίζει πως η λύση δεν είναι λειτουργική και επιμένει στη διχοτόμηση, θεωρώντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν εγκαταλείπει την ιδέα της Ένωσης με την Ελλάδα.

Από τη θέση του προέδρου της Τουρκικής Κοινοτικής Συνέλευσης, στην οποία εκλέγεται το 1960, προσπαθεί να προωθήσει τις θέσεις αυτές. Μεταξύ 1963 - 1964 συμμετέχει σε ανατρεπτικές ενέργειες με αποτέλεσμα να του απαγορευτεί η είσοδος στο νησί. Το 1967 επιστρέφει παράνομα και από το 1968 συμμετέχει στις διακοινοτικές συνομιλίες.

Η πολιτική του κυριαρχία αρχίζει το 1970, οπότε επανεκλέγεται πρόεδρος της Τουρκικής Κοινοτικής Συνέλευσης. Το 1975 ανακηρύσσεται στο κατεχόμενο τμήμα το «Τουρκικό Ομόσπονδο Κράτος της Κύπρου» και την ίδια χρονιά ο Ντενκτάς αναλαμβάνει πρόεδρος της Τουρκοκυπριακής Διοίκησης. Ένα χρόνο μετά ιδρύει το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και στις εκλογές του 1976 εκλέγεται «πρόεδρος».

Στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού που ακολουθούν ο Ντενκτάς υπογράφει συμφωνίες με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο (1977) και με τον Σπύρο Κυπριανού (1979). Το 1983 αυτοανακηρύσσεται η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ) και ο Ντενκτάς εκλέγεται «πρόεδρος» της το 1985, το 1990, το 1995 και το 2000.

Θεωρήθηκε σκληρός διαπραγματευτής και πρωτεργάτης της αναγόρευσης της Κύπρου σε κυρίαρχο θέμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Εντούτοις, μετά την ανάδειξη της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία βρέθηκε σε συχνή διάσταση απόψεων με την Αγκυρα.

Στις αρχές του 2004, η τουρκική κυβέρνηση τον απέκλεισε από επίσημο συνομιλητή της τουρκοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις που έγιναν το Μάρτιο στη Λουκέρνη της Ελβετίας.

Ο Ντενκτάς, αντίθετα από την επίσημη γραμμή της Αγκυρας, είχε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του «όχι» στο πέμπτο σχέδιο Ανάν, το οποίο τέθηκε σε δημοψηφίσματα στις δύο πλευρές του νησιού.

O Ντενκτάς είχε τρεις γιους και δύο κόρες. Έχασε τον έναν γιο του στη διάρκεια μίας χειρουργικής επέμβασης και έναν ακόμη γιο του σε τροχαίο δυστύχημα. Ο μόνος εν ζωή γιός τους Σερντάρ ακολούθησε την πολιτική και είναι ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Ραούφ Ντενκτάς απέκτησε 11 εγγόνια.

Εκτός από τουρκικά, μιλούσε ελληνικά και αγγλικά.

Επταήμερο πένθος στα κατεχόμενα

Επταήμερο πένθος μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή κηρύχθηκε στα κατεχόμενα για τον θάνατο του πρώην τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.


Το «υπουργικό συμβούλιο» του παράνομου καθεστώτος αποφάσισε σήμερα ότι την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί τελετή στο νοσοκομείο Εγγύς Ανατολής, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Ραούφ Ντενκτάς.

Στη συνέχεια, η σορός θα μεταφερθεί στο «προεδρικό» και θα επιτραπεί στον κόσμο να του απευθύνει το «ύστατο χαίρε».


Την Τρίτη, στις 10.00 το πρωί η σορός θα μεταφερθεί στο Τέμενος Selimiye, όπου θα γίνει η τελετή της κηδείας του. 


Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι στην κηδεία θα παραστεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ενώ υπάρχει πιθανότητα να παραστεί και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Θα παραστούν, επίσης, Τούρκοι Υπουργοί και άλλοι επίσημοι.


Πηγή: Reuters/in.gr/ ΑΠΕ-ΜΠΕ