Εντονη οικονομική άνθηση παρατηρείται σε ορισμένες περιοχές της Σομαλίας, η οποία όπως εκτιμούν ειδικοί, είναι αποτέλεσμα της δραστηριότητας των πειρατών στη χώρα. Όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε από τη βρετανική δεξαμενή σκέψης Chatham House, λεπτομερείς δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την περασμένη δεκαετία δείχνουν αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα με «πειρατικά» χρήματα στα περιφερειακά κέντρα της χώρας, σε αντίθεση με τις παραθαλάσσιες κοινότητες οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι οι «χαμένες» της υπόθεσης.

Αν και οι διεθνείς ναυτικές περιπολίες στον Κόλπο του Άντεν καθιστούν πιο δύσκολες τις πειρατικές επιθέσεις, τουλάχιστον 40 πλοία με περισσότερους από 400 ομήρους βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό την κατοχή των πειρατών μέσα ή λίγο έξω από τη Σομαλία.

Τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να αποτελέσουν την βάση για τη χάραξη μίας νέας στρατηγικής που θα στρέφει τις τοπικές κοινότητες κατά των πειρατικών συμμοριών, που λυμαίνονται την εξαθλιωμένη από τον 20ετή εμφύλιο πόλεμο χώρα. «Μία προτεινόμενη λύση στο πρόβλημα της πειρατείας θα πρέπει να στοχεύσει στη τοπική δυσαρέσκεια των παραθαλάσσιων κοινοτήτων... και να τους προσφέρει μία εναλλακτική λύση» λέει η υπεύθυνη της έρευνας δρ. Άνια Σόρτλαντ.

Σύμφωνα με την ίδια, το 2009, οι πειρατές απέσπασαν περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ σε λύτρα από τα πλοία που κατέλαβαν - ποσό περίπου πέντε φορές μεγαλύτερο από τον προϋπολογισμό της ημιαυτόνομης περιοχής του Πούντλαντ, όπου εδράζονται οι περισσότεροι πειρατές.

Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης δορυφορικές φωτογραφίες από το 2000 και μετά, αλλά και στοιχεία για τις εκπομπές νυχτερινού φωτός στην περιοχή. Συγκεκριμένα οι νυχτερινές φωτογραφίες δείχνουν σημαντική αύξηση στις εκπομπές νυχτερινού φωτός στα κύρια κέντρα της Πούντλαντ, Γκαρόβε και Μποσάσο, η οποία παραπέμπει σε μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας της οικονομικής ανάπτυξης.

Αντίθετα, η ίδια τάση δεν παρατηρήθηκε σε καμία από τις παραθαλάσσιες κοινότητες. Επιπλέον ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών που τραβήχτηκαν στη διάρκεια της ημέρας δείχνουν ότι η περιοχή του Γκαρόβε, πρωτεύουσας του Πούντλαντ, διπλασιάστηκε σε μέγεθος το διάστημα 2002 -2009, με σημαντική οικιστική, βιομηχανική και εμπορική ανάπτυξη.

Πηγή: tovima.gr