Ο νομάρχης του Γκροσέτο Τζιουζέπε Λινάρντι ανακοίνωσε ότι σε τρεις ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών, σε 13 των τραυματιών, ενώ αγνοούνται εβδομήντα άτομα, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, από την προσάραξη του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia αργά τη νύχτα χθες, ανοιχτά της Τοσκάνης. Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο Ιταλός εφοπλιστής, ιδιοκτήτης του πλοίου, μεταξύ των τριών χιλιάδων επιβατών που είχαν επιλέξει να πραγματοποιήσουν την οκταήμερη κρουαζιέρα στην δυτική Μεσόγειο, συμπεριλαμβάνονταν και τρεις Έλληνες (τα αρχικά τους είναι Γ.Σ., Μ.Σ. και Γ.Σ.), οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους και ετοιμάζονται να επιστρέψουν αεροπορικώς στην Αθήνα. 

Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Τσιβιταβέκια, πενήντα χιλιόμετρα έξω από την Ρώμη. Όμως, ο
ι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών είναι συγκεχυμένες και εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να αυξηθούν. 

Οι νεκροί, επισήμως, παραμένουν τρεις και οι τραυματίες δεκατέσσερις, δυο εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση. Έχασαν την ζωή τους δύο Γάλλοι τουρίστες και ένας περουβιανός ναυτικός. 

Ο νομάρχης της πόλης Γκροσσέτο, το μεσημέρι, έκανε λόγο για εβδομήντα αγνοούμενους. Δεν έχει, όμως, ακόμη γίνει σαφές πόσοι από αυτούς κατάφεραν να φτάσουν στην στεριά ή φιλοξενήθηκαν και από κατοίκους του νησιού Τζίλιο και αν υπάρχουν, παράλληλα, περιπτώσεις ατόμων που έχασαν την ζωή τους από πνιγμό, πέφτοντας στην θάλασσα από το πλοίο. 

Η δημόσια τηλεόραση RAI μετέδωσε ότι σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες τα άτομα που δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί, είναι γύρω στα είκοσι.

«Συνεχίζουμε να αντιπαραβάλλουμε τα διάφορα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, για να δώσουμε, το γρηγορότερο δυνατό, σαφείς απαντήσεις», τονίζουν οι ιταλικές αρχές.  


Στο πλοίο επέβαιναν τουλάχιστον 4.200 επιβάτες, εκ των οποίων πολλοί ξένοι τουρίστες και σχεδόν 1.200 μέλη πληρώματος.

Η προσάραξη του πλοίου, λίγο μετά το δείπνο, προκάλεσε σκηνές πανικού.Σύμφωνα, με τις πρώτες μαρτυρίες, πολλά άτομα περίμεναν πάνω από μια ώρα για να ανέβουν στις σωσίβιες λέμβους και ορισμένοι επιβάτες, αποφάσισαν να πέσουν ή γλίστρησαν στην θάλασσα, όπου και βρήκαν το θάνατο, λόγω και της χαμηλής θερμοκρασίας των υδάτων. 

Πολλοί από τους επιβάτες που μεταφέρθηκαν στην ξηρά, σε δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι «ήταν μια πραγματική κόλαση και δεν υπήρξε κανένας συντονισμός στην παροχή των πρώτων βοηθειών και κατά την φάση εγκατάλειψης του πλοίου».
Η εφημερίδα Il Messangero γράφει ότι 30 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ορισμένοι σοβαρά. 

«Πρόκειται για μια τραγωδία που σοκάρει, είμαστε στο πλευρό των συγγενών και φίλων των θυμάτων» αναφέρει, σε ανακοινωθέν της η ιταλική πλοιοκτήτρια εταιρία Costa Crociere.

Κατά την ανάκρισή του από τις ιταλικές αρχές, και σε δηλώσεις του στον Τύπο, ο κυβερνήτης του πλοίου, Φραντσέσκο Σκεττίνο, δήλωσε ότι «η όλη εξέλιξη οφείλεται σε ύφαλο που δεν υπάρχει στους χάρτες», προσθέτοντας ότι  «δεν είναι αλήθεια ότι το κρουαζιερόπλοιο βρισκόταν εκτός πορείας πλεύσης του».

Ο ιταλός κυβερνήτης πρόσθεσε ότι «ουδείς μπορούσε να προβλέψει το τραγικό αυτό συμβάν, ούτε και το ότι το πλοίο θα έγερνε τόσο γρήγορα προς την δεξιά του πλευρά». 

Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία ο κυβερνήτης, την ώρα της σύγκρουσης με τον ύφαλο, βρισκόταν μπροστά στο πηδάλιο. Επιβάτες, όμως, που μίλησαν στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης επιμένουν ότι ήταν μέσα στην τραπεζαρία.


Το πλοίο, που πραγματοποιούσε κρουαζιέρα στη Μεσόγειο, προσάραξε σε ύφαλο κοντά στο νησί Τζίλιο νοτίως της Τοσκάνης. Επέβαιναν περίπου 1.000 Ιταλοί επιβάτες, σχεδόν 500 Αμερικανοί, 150 Γάλλοι, σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρία Costa Crociere.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρία διευκρίνισε ότι το πλοίο μετέφερε 3.200 επιβάτες και περίπου 1.000 μέλη πληρώματος. Το πλοίο είχε αναχωρήσει από τη Σαβόνα για μια κρουαζιέρα στη Μεσόγειο και προγραμματισμένους σταθμούς σε Τσιβιταβέκια, Παλέρμο, Κάλιαρι, Πάλμα ντε Μαγιόρκα Βαρκελώνη, Μασσαλία.

Το πλοίο είχε αναχωρήσει από το λιμάνι της Τσιβιταβέκια, κοντά στη Ρώμη, πριν παρουσιαστούν προβλήματα στη λειτουργία της μηχανής του.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ