Η σύρια ηθοποιός Φάντουα Σουλεϊμάν πρωτοστατεί στην εξέγερση κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ, παρά το γεγονός ότι ανήκει στην ίδια σέχτα με τον πρόεδρο της χώρας, σε αυτή των Αλαουιτών, ζώντας κυνηγημένη και προσπαθώντας να κρυφτεί από τις δυνάμεις ασφαλείας που τη θέλουν νεκρή η ζωντανή. Εκδιώχθηκε από την οικογένειά της έπειτα από την ομιλία της σε μια αντικυβερνητική συγκέντρωση στην πόλη Χομς. Τώρα κρύβεται από τις δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας, αποτελώντας τη «σταρ» της εξέγερσης και πρότυπο για τους ακτιβιστές.

Η 39χρονη ηθοποιός και μητέρα ενός παιδιού ξέρει ότι καταζητείται «νεκρή ή ζωντανή» αλλά δεν φέρεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει την Χομς, αφού τονίζει: «Ό,τι είναι πάθουν οι συμπολίτες μου ας το πάθω κι εγώ».

Αποτελεί παράδοξο το γεγονός ότι η 39χρονη ανήκει στην ίδια εθνοτική ομάδα μετον Μπασάρ αλ Άσαντ, τους Αλαουίτες, που αντιπροσωπεύουν το 10% του πληθυσμού της χώρας, με πολλούς από αυτούς να κατέχουν υψηλές θέσεις στο καθεστώς. «Δεν πρέπει να διαχωρίζουμε τους Σύριους σε Αλαουίτες και Σουνίτες. Υπάρχει αλληλοσεβασμός και δεν μπορούμε να ορίζουμε τους εαυτούς μας σαν να είμαστε μόνοι μας» λέει χαρακτηριστικά η Σουλεϊμάν, κάνοντας λόγο για  γεγονότα που αποτελούν «ντροπή για την ανθρωπότητα», σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στη Συρία.

Η 39χρονη κατήγγειλε προπαγάνδα εις βάρος των Σουνιτών ώστε να δημιουργηθεί χάος και φέρνοντας τους Αλαουίτες σε δύσκολη θέση. «Ο σεχταριανισμός είναι οδυνηρός. Πριν από όλα αυτά είχαμε γαλήνη και ζούσαμε καλά όλοι μαζί» λέει χαρακτηριστικά.

Η δημοφιλής ηθοποιός καταλήγει, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Συρία μπορεί να σωθεί την τελευταία στιγμή. «Θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να κάνει προσεκτικές κινήσεις. Είναι αναγκαίο να εκδιωχθούν όλοι οι σύριοι πρεσβευτές σε όλο τον κόσμο. Αναρωτιέμαι αν όλοι αυτοί φοβούνται τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Μπορούν να κάνουν κάτι εναντίον του»;

Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος


Πηγή: Dailybeast.com
TAGS