Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν σήμερα σε επίθεση αυτοκτονίας που είχε στόχο ομάδα σιιτών προσκυνητών κοντά στη Βασόρα (450 χλμ. νοτίως της Βαγδάτης), ανακοίνωσαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Η επίθεση σημειώθηκε γύρω στις 09.00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδος) σε περιοχή που απέχει 5 χλμ. από την πόλη. 

Αξιωματικός της αστυνομίας της Βασόρας είπε ότι «ένας τρομοκράτης που φορούσε στολή αστυνομικού και είχε πλαστή ταυτότητα κατάφερε να περάσει ένα σημείο ελέγχου και πυροδότησε τη ζώνη του με τα εκρηκτικά μέσα σε πλήθος αστυνομικών και προσκυνητών».


Την ώρα της επίθεσης, οι πιστοί μετέβαιναν σε τόπο προσκυνήματος αφιερωμένο στο ιμάμη Αλι, περίπου 12 χλμ. από τη Βασόρα. 

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το τέλος των εορτασμών του Αρμπάιν, στη μνήμη του ιμάμη Χουσέιν, σημαντική μορφή του σιιτικού Ισλάμ. Εκατομμύρια σιίτες μεταβαίνουν για το λόγο αυτό στην ιερή πόλη των σιιτών Κερμπάλα (110 χλμ. νότια της Βαγδάτης).

Τα βίαια επεισόδια, ωστόσο, δεν αποτρέπουν τα εκατομμύρια των σιιτών που μεταβαίνουν κάθε χρόνο, πολλοί πεζή, στην Κερμπάλα, σύμφωνα με μια παμπάλαια παράδοση που είχε διακοπεί την εποχή του Σαντάμ Χουσέιν. 

«Περπάτησα 12 ημέρες, παρά τις απειλές και την εξάντληση πρέπει να συμμετάσχουμε στην τελετή αυτή. Ποτέ δεν θα σταματήσουμε, ό,τι κι αν κάνουν οι τρομοκράτες», δήλωσε ο Αντίλ Σαλίμ, ένας προσκυνητής. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS