Χιλιάδες Αλβανοί υποστηρικτές του κινήματος «αυτοδιάθεση» απέκλεισαν τη διάβαση «Μέρνταρε» στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου - Σερβίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις δημοσιογράφων που βρίσκονται στην περιοχή στον αποκλεισμό των συνοριακών διαβάσεων συμμετέχουν 2000 - 3000 πολίτες του Κοσόβου. Οι διαδηλωτές δεν επιτρέπουν την είσοδο στο Κόσοβο φορτηγών οχημάτων που μεταφέρουν εμπορεύματα από τη Σερβία

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή αποτρέποντας στους διαδηλωτές να προσεγγίσουν το μεθοριακό σταθμό. Η αστυνομία πριν από λίγο αναγκάστηκε να κάνει χρήση δακρυγόνων για να αποτρέψει επίθεση με πέτρες από ομάδα διαδηλωτών. Κατά τη συμπλοκή τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός ενώ τραυματίες υπάρχουν και στις γραμμές των διαδηλωτών. 

Σκοπός των κινητοποιήσεων είναι να αποτραπούν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας. Το κίνημα «αυτοδιάθεση» που εκπροσωπείται στη βουλή επιδιώκει την διακοπή των σχέσεων με τη Σερβία μέχρι να αναγνωρίσει το Βελιγράδι την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Τάσσεται επίσης κατά της παρουσίας ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Κόσοβο ζητώντας παράλληλα να επιβληθεί με τη βία η κυριαρχία της Πρίστινας στο βόρειο Κόσοβο όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. 


Ο ηγέτης του κινήματος «αυτοδιάθεση» Άλμπιν Κούρτι κάλεσε όλους τους Αλβανούς να συμμετάσχουν στον αποκλεισμό των διαβάσεων δημιουργώντας "ανθρώπινη ασπίδα" για να αποτραπεί η είσοδος προϊόντων από τη Σερβία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ