Άλλα δύο θύματα ανασύρθηκαν από τους διασώστες -ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε πέντε- που εξακολουθούν να ερευνούν για την ύπαρξη επιζώντων στο μοιραίο κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia που ναυαγησε προχθές το βράδυ ανοιχτά του νησιού Τζίλιο. Δύτες εντόπισαν δυο ηλικιωμένους άνδρες νεκρούς στο κρουαζιερόπλοιο, ανακοίνωσε η ιταλική ακτοφυλακή. Οι δυο άνδρες, οι οποίοι φορούσαν σωσίβια γιλέκα, βρέθηκαν σε καμπίνα, στο πίσω μέρος του βυθισμένου τμήματος του κρουαζιερόπλοιου.

«Φοβάμαι ότι θα βρούμε και άλλους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας νεαρός δύτης της ιταλικής ακτοφυλακής.

«Ένιωσα μεγάλη λύπη και εγκαρτέρηση και φοβάμαι ότι μπορεί να βρούμε και άλλους, παρά το γεγονός ότι αυτή είναι η δουλειά μου», δήλωσε ο Αντζελο Σκάρπα, 24 ετών, που μόλις είχε επιστρέψει από την αποστολή του στο μικρό λιμάνι του Τζίλιο. 

Οι δύτες βρήκαν τα δύο θύματα, πιθανότατα τουρίστες, σύμφωνα με τον κ. Σκάρπα, μπροστά στις κουζίνες των εστιατορίων του γιγαντιαίου υπερωκεανίου σε ένα μισο-βυθισμένο τμήμα του πλοίου. «Έπρεπε να σπάσουμε τη γυάλινη οροφή πάνω από την τραπεζαρία για να μπούμε, βρήκαμε δύο άτομα έξω από την κουζίνα, τα δύο σώματά τους επέπλεαν», είπε ακόμη ο δύτης. 

Ο Σκάρπα ανέφερε ότι «το νερό ήταν θολό και έπρεπε να κόψει τα λουριά των σωσιβίων γιλέκων για να τους μεταφέρει».Το ένα θύμα φορούσε μια αλυσίδα και το άλλο είχε ένα χαρτοφυλάκιο που θα πρέπει να βοηθήσει στην αναγνώριση τους. 


Ο δύτης τόνισε ότι αυτός και οι συνάδελφοι του πυροσβέστες του πολεμικού ναυτικού, πολλοί από τους οποίους ειδικεύονται στην εξερεύνηση σπηλαίων, θα επικεντρωθούν στην περιοχή του εστιατορίου «επειδή θα μπορούσαν να υπάρχουν εκεί και άλλα πτώματα», καθώς «οι άνθρωποι έτρωγαν κατά τη στιγμή του δυστυχήματος». 


Nωρίτερα εντοπίστηκε ένα ζευγάρι Νοτιοκορεατών (vid), ενώ ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης του ιταλού ναυτικού Μαρίκο Ταμποϊετρόνι, υπεύθυνου των διοικητικών υπηρεσιών του πλοίου. Είχε τραυματισθεί στα πόδια και το σημείο στο οποίο βρισκόταν έχει καλυφθεί σχεδόν ολοκληρωτικά από το νερό. Μεταφέρθηκε αμέσως με ελικόπτερο στο νοσοκομείο της πόλης Γκροσσέτο. Είχε μείνει μέχρι τέλους κοντά στους επιβάτες, σε αντίθεση με τον κυβερνήτη (διαβάστε παρακάτω).

Ο διοικητής της τοπικής πυροσβεστικής δήλωσε ότι οι διασώστες, χτυπώντας τις πόρτες σε κάθε καμπίνα, συνεχίζουν να αναζητούν επιβάτες στο τμήμα του πλοίου που δεν έχει βυθιστεί.  

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, διασώστες δηλώνουν ότι ακούγεται θόρυβος και από άλλα σημεία του πλοίου, κάτι που μπορεί να αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας και για άλλους τυχόν επιζώντες.

'Υστερα από διασταύρωση στοιχείων, ο αριθμός των αγνοουμένων του ναυαγίου μειώθηκε σε 17, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της περιφέρειας της Τοσκάνης Ενρίκο Ρόσι. «Ελεγχοι και διασταύρωση στοιχείων μάς επιτρέπουν να πούμε ότι ο αριθμός των αγνοουμένων είναι 17, έντεκα επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος», τόνισε ο Ρόσι. Ως τώρα οι διασώστες μιλούσαν για 34 ή 36 αγνοουμένους.

Αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι ότι, παρά το ότι οι πυροσβέστες και οι δύτες έλεγξαν το πλοίο, με το μπλακ άουτ μετά την πρόσκρουση του Concordia σε ύφαλο, οι πόρτες, στις καμπίνες, μπλόκαραν, και αν υπάρχουν μέσα επιβάτες δεν μπορούν να βγουν. 

Δυο γιαπωνέζοι τουρίστες, τέλος, που ήταν στην λίστα των αγνοουμένων, κατάφεραν να φτάσουν μόνοι τους στην Ρώμη και είναι καλά.

Παράλληλα, η ιταλική οικονομική αστυνομία ξεκίνησε εικοσιτετράωρη φύλαξη του πλοίου, για να αποφευχθούν τυχόν κλοπές, από άτομα που μπορεί να πλησιάσουν σε προσπάθεια να αφαιρέσουν πολύτιμα αντικείμενα.

Επίσης, άρχισαν να αποκωδικοποιούνται οι πληροφορίες του «μαύρου κουτιού» του πλοίου: φέρεται να ταξίδευε σε απόσταση μόλις 150 μέτρων από την ακτή. Βαριές οι ευθύνες του κυβερνήτη

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του πλοίου που κρατείται, το πλοίο προσέκρουσε σε ύφαλο που δεν υπάρχει στους χάρτες. Ο κυβερνήτης Φραντζέσκο Σετίνο, πάντως εγκατέλειψε το πλοίο αρκετή ώρα πριν από την απομάκρυνση των τελευταίων επιβατών, δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας του Γκροσέτο, αρμόδιος την έρευνα του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου, απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού δικτύου SkyTG24.

Όταν ρωτήθηκε αν ο κυβερνήτης του πλοίου, ο οποίος συνελήφθη χθες Σάββατο για πολλαπλή ανθρωποκτονία, ναυάγιο και εγκατάλειψη πλοίου, είχε «εγκαταλείψει το πλοίο αρκετή ώρα πριν οι τελευταίοι επιβάτες απομακρυνθούν», ο εισαγγελέας του Γκροσέτο Φραγκίσκο Βερούτζιο απάντησε: «Δυστυχώς πρέπει να το επιβεβαιώσω».

Μαζί με τον κυβερνήτη του πλοίου, συνελήφθη και ο υποπλοίαρχος Τσίρο Αμπρόσιο με την κατηγορία των πολλαπλών ανθρωποκτονιών και της εγκατάλειψης του πλοίου.

«Ο κυβερνήτης του πλοίου προσέγγισε με πολύ αδέξιο τρόπο το νησί Τζίλιο, προσέκρουσε σε ύφαλο, ο οποίος σφηνώθηκε στην αριστερή πλευρά του πλοίου δημιουργώντας μεγάλο ρήγμα με αποτέλεσμα να εισχωρήσει μεγάλη ποσότητα νερού μέσα σε δύο με τρία λεπτά και το πλοίο να πάρει κλίση», δήλωσε εισαγγελέας του Γκροσέτο.

Όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση Rai, όταν έφτασε στην στεριά, στο νησί Τζίλιο, ναυαγοί και άνδρες της ακτοφυλακής, του ζήτησαν επανειλημμένα να επιστρέψει στο Concordia για να συντονίσει τις επιχειρήσεις διάσωσης αλλά εκείνος δεν το έπραξε.

Είναι πλέον βέβαιο ότι το πλοίο βρισκόταν σε υπερβολικά μικρή απόσταση από την ακτή. Μια καθιερωμένη συνήθεια, μια αλλαγή της επίσημης πορείας πλεύσης, που είχαν υιοθετήσει και πολλοί άλλοι κυβερνήτες, για να δείξουν στους επιβάτες το φωτισμένο νησί του Τζίλιο. Πολλοί κάτοικοι το γνώριζαν και περίμεναν, ως ξεχωριστό γεγονός, το πέρασμα του Concordia. «Το πλοίο ξερίζωσε, κυριολεκτικά, ένα βράχο που εξείχε από την θάλασσα», μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση Rai.
Γάλλος επιζών θα καταθέσει μήνυση κατά της εταιρείας Costa Cruises

Ένας Γάλλος που επέζησε από το ναυάγιο θα καταθέσει μήνυση κατά της εταιρείας Costa Cruises
, ιδιοκτήτριας του πλοίου που ναυάγησε του Concordia, αναφέρει η εφημερίδα Sud Ouest στην ιστοσελίδα της.

Η εφημερίδα έλαβε τη μαρτυρία του κ. Ολιβιέ Καρασκό και της Τζεσικά Κιντάλ, και οι δύο κάτοικοι της της νότιο-δυτικής Γαλλίας, ηλικίας 35 και 29 αντίστοιχα, που ήταν επιβάτες του πλοίου. Ο κ. Καρασκό δήλωσε στην εφημερίδα ότι θα υποβάλει μήνυση, επειδή  «θεωρεί ότι η εταιρεία (Costa Cruises) ήταν απροετοίμαστη». 

«Αυτό που συνέβη δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει συμβεί. Δεν είδαμε κανέναν από την Costa Cruises πριν από την άφιξή μας στη Γαλλία. Αισθάνομαι ότι η εταιρεία δεν ήταν προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο. Μας άφησαν μόνους σε μια πλήρη ανοργανωσιά. Πέρασε μιάμιση ώρα πριν υπάρξει πραγματικός συναγερμός», τόνισε ο Καρασκό στην επαρχιακή εφημερίδα.

«Κανείς δεν μας είπε να επιβιβαστούμε στις βάρκες, έπρεπε να πάρουμε μόνοι μας όλες τις πρωτοβουλίες. Το φωτεινό σήμα του γιλέκου μου δεν λειτούργησε», διηγείται ο ίδιος.

«Μας είπαν ότι μια ενημερωτική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας για να μας δώσουν οδηγίες σε περίπτωση προβλημάτων. Αυτό δεν συνέβη ποτέ, εγώ δεν κλήθηκα σε οποιαδήποτε άσκηση, εκτός από λίγα λεπτά μπροστά από μια τηλεόραση», κατήγγειλε.

«Δεν υπήρξε καμία πληροφορία. Το πλήρωμα φαινόταν χαμένο», εξηγούν οι δύο επιζώντες, που περιγράφουν σκηνές «πανικού» και «συνωστισμού». 

«Το πλήρωμα αγωνιζόταν να βάλει τις βάρκες στη θάλασσα», οι οποίες, σύμφωνα με τη νεαρή γυναίκα, πήγαιναν πέρα δώθε στην ακτή, επειδή δεν υπήρχε επαρκής αριθμός τους. Πέρασαν τη νύχτα στο νησί Τζίλιο, και μετά οι αρχές φρόντισαν γι αυτούς και τελικά τους οδήγησαν πίσω στη Μασσαλία στη νοτιο-ανατολική Γαλλία.

Κ. Κλίνι: «Θα αποφύγουμε περιβαλλοντική καταστροφή»

Ο ιταλός υπουργός περιβάλλοντος, Κοράντο Κλίνι, δήλωσε ότι θα γίνουν όλες οι πρέπουσες κινήσεις ώστε το κρουαζιερόπλοιο Concordia να μην προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή.


Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδημόνων θα χρειαστούν δέκα με δεκαπέντε ημέρες, για να ανασυρθεί το μισοβυθισμένο, τεράστιο σκάφος, από την θαλάσσια περιοχή στην οποία προσάραξε. 

Πριν ξεκινήσουν οι ενέργειες για να απορροφηθούν οι 2.380 τόνοι καύσιμα του πλοίου, θα πρέπει να εκτιμηθεί με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει, πλέον ελπίδα να βρεθούν επιζώντες, και να διακοπούν, κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις διάσωσης.