Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-'Ασαντ υπέγραψε γενική αμνηστία για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια των «γεγονότων» που συγκλονίζουν τη χώρα από τις 15 Μαρτίου, μετέδωσε σήμερα το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA. «Ο πρόεδρος 'Ασαντ υπέγραψε διάταγμα που χορηγεί γενική αμνηστία για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια των γεγονότων μεταξύ 15 Μαρτίου 2011 και 15 Ιανουαρίου 2012», μετέδωσε το SANA χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Μπαν Κι-μουν: «Σταματήστε να σκοτώνετε τους συμπολίτες σας»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ζήτησε σήμερα από τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-'Ασαντ να «σταματήσει να σκοτώνει τους συμπολίτες του», υπογραμμίζοντας ότι κάθε ηγέτης που χρησιμοποιεί βία, «οδηγείται στην καταστροφή», στη διάρκεια συνεδρίου στη Βηρυτό. 

«Σήμερα λέω ξανά στον σύρο πρόεδρο 'Ασαντ: σταματήστε τη βία, σταματήστε να σκοτώνετε τους συμπολίτες σας, η καταστολή οδηγεί σε αδιέξοδο», δήλωσε ο Μπαν κατά την έναρξη του συνεδρίου για τη δημοκρατική μετάβαση στο αραβικό κόσμο στην οποία μετέχουν πολλές διεθνείς προσωπικότητες, κυρίως από τις αραβικές χώρες. 

«Αυτός που ασκεί την εξουσία χρησιμοποιώντας βία ή εξαναγκασμό, οδηγείται στην καταστροφή. Μια μέρα ο λαός τον εγκαταλείπει», πρόσθεσε ο Μπαν, επικαλούμενος τον διάσημο άραβα φιλόσοφο του 14ου αιώνα Ιμπν Χαλντούν.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στο Λίβανο, δήλωσε χθες Σάββατο ότι η κρίση στη Συρία, όπου στις επιχειρήσεις καταστολής έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι σύμφωνα με τον ΟΗΕ, λαμβάνει "επικίνδυνη στροφή". 


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS