Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε σήμερα ότι «η κατοχή από το Ισραήλ των παλαιστινιακών εδαφών πρέπει να σταματήσει» υπογραμμίζοντας ότι οι εβραϊκοί οικισμοί «στρέφονται κατά της ίδρυσης ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους».  «Η κατοχή από το Ισραήλ των αραβικών και παλαιστινιακών εδαφών πρέπει να σταματήσει. Όπως και η βία κατά των αμάχων», δήλωσε ο Μπαν στη διάρκεια συνεδρίου στη Βηρυτό με θέμα τη δημοκρατική μετάβαση στις αραβικές χώρες. 

«Οι εβραϊκοί οικισμοί, νέοι ή παλιοί, είναι παράνομοι. Στρέφονται κατά της ίδρυσης ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους», υπογράμμισε.

«Είναι πλέον καιρός να βρεθεί μια λύση που θα προβλέπει την ύπαρξη δύο κρατών», τόνισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ. 

Εσωτερική έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, υπογραμμίζει επίσης ότι η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και οι περιορισμοί που επιβάλλονται στους Παλαιστίνιους θα διαβρώσουν γρήγορα τη βιωσιμότητα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. 

Το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ) όρισε στις δύο πλευρές την προθεσμία της 26ης Ιανουαρίου για να παρουσιάσουν λεπτομερείς προτάσεις ενόψει μιας ειρηνευτικής διευθέτησης. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ