Οι δυτικές χώρες δε σχεδιάζουν στρατιωτική επέμβαση ούτε στη Συρία, για να σταματήσει η αιματοχυσία στη χώρα αυτή, ούτε στο Ιράν για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμά του, δήλωσε σήμερα στη συνέντευξή του στο Sky News ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. «Δεν έχουμε εξετάσει το ενδεχόμενο μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Συρία, όπως συνέββη στη Λιβύη», τόνισε ο Χέιγκ επισημαίνοντας ότι το συριακό καθεστώς δε στηρίζεται στην πολεμική του αεροπορία για να καταστείλει το κίνημα αμφισβήτησης.

Οσον αφορά το Ιράν, ο βρετανός υπουργός εκτιμά ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας αυτής απειλεί με «διάδοση των πυρηνικών στη Μέση Ανατολή», ένας κίνδυνος «ιδιαίτερα απειλητικός για τους Ιρανούς, για όλη την περιοχή και για την ειρήνη στον κόσμο».

«Δεν έχουμε αποκλείσει καμία επιλογή. Πιστεύουμε ότι όλες οι επιλογές πρέπει να είναι στο τραπέζι, αυτό αποτελεί μέρος των πιέσεων κατά του Ιράν», πρόσθεσε.

«Ομως, δεν είμαστε υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης. Προτείνουμε διαπραγματεύσεις, σοβαρές διαπραγματεύσεις εάν το Ιράν θέλει να συμμετάσχει σ΄αυτές», τόνισε ο Χέιγκ και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συμφωνήσουν σε νέες κυρώσεις κατά της χώρας αυτής κατά τη σύνοδό τους στις 23 Ιανουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ