Το ενδεχόμενο διοργάνωσης νέας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, στις 22 Ιανουαρίου, στις διαβάσεις Μέρνταρε και Μπέλα Ζέμλια, στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου-Σερβίας ανήγγειλαν στελέχη του κινήματος «Αυτοδιάθεση» στο Κόσοβο. Ο αντιπρόεδρος του κινήματος Σπεντ Αχμέτι δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Πρίστινα ότι θα πραγματοποιηθεί νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αν η κυβέρνηση του Κοσόβου δεν προχωρήσει σε διακοπή των σχέσεων με τη Σερβία μέχρι να αναγνωρίσει το Βελιγράδι την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Το αντιπολιτευόμενο κίνημα «Αυτοδιάθεση» των Αλβανών του Κοσόβου το περασμένο Σάββατο οργάνωσε διαδήλωση κοντά στις δύο διαβάσεις, με στόχο την αποτροπή της μεταφοράς προϊόντων από τη Σερβία στο Κόσοβο. Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή.

«Με εντολή του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι και της κυβέρνησης υπήρξε βίαιη επέμβαση σε βάρος των διαδηλωτών. Είδαμε ότι η κυβέρνηση έχει ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τη Σερβία και ότι επέλεξε να υπερασπιστεί τη Σερβία και όχι το λαό της» είπε ο κ. Αχμέτι.

Σε ανακοίνωση του κινήματος «Αυτοδιάθεση» αναφέρεται ότι 146 διαδηλωτές συνελήφθησαν, ότι 15 παραμένουν υπό κράτηση και ότι δεκάδες συμμετέχοντες στη διαδήλωση τραυματίστηκαν σοβαρά ή ελαφρά. «Η πολιτική της κυβέρνησης είναι αστυνομική και πολιτικοποιεί την αστυνομία.

Η αστυνομία του Κοσόβου εφαρμόζει τις πολιτικές εντολές του πρωθυπουργού Θάτσι και του υπουργού Εσωτερικών Ρετζέπι» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» σημειώνει ότι αν και η αστυνομία κλήθηκε για να προστατεύσει την ελεύθερη κυκλοφορία, την εμπόδισε στα σύνορα με την Αλβανία, σε πολυάριθμα σημεία ελέγχου και στους οδικούς άξονες που οδηγούν προς τις διαβάσεις Μέρνταρε και Μπέλα Ζέμλια. Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» θεωρεί ότι όσα συνέβησαν το Σάββατο αποτελούν επίθεση στην αντιπολίτευση και τη δημοκρατία.