Μία ημέρα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κινηθεί δικαστικά κατά της Ουγγαρίας για τρείς συγκεκριμένες περιπτώσεις ενδεχόμενης παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού εμφανίστηκε διχασμένη για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στην χώρα στην χθεσινοβραδινή συζήτηση παρόντος του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν. Πολλοί ευρωβουλευτές έθεσαν θέμα δημοκρατικής νομιμότητας στην Ουγγαρία ενώ άλλοι θεώρησαν ότι οι κατηγορίες είναι υπερβολικές. Ο ίδιος ο Ορμπάν από την πλευρά του δήλωσε ότι οι ανησυχίες που εκφράστηκαν "μπορούν να λυθούν εύκολα και γρήγορα". 

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου της ΕΕ υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δανίας Νικολάι Γουάμεν διευκρίνισε "ότι όλα τα κράτη-μέλη οφείλουν να συμμορφώνονται με τη κοινοτική νομοθεσία και σε περίπτωση αμφιβολίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την υποχρέωση να παρέμβει και να προσπαθήσει να διαλευκάνει την υπόθεση και αυτό ακριβώς έκανε", τονίζοντας την ανάγκη διαλόγου με τη Βουδαπέστη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέφερε ότι "οι υπηρεσίες του παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ουγγαρία και όπως οφείλουν εξετάζουν τα νομοσχέδια για να διαπιστώσουν κατά πόσον είναι συμβατά με το δίκαιο της Ένωσης".

Στο πλαίσιο αυτό η Βουδαπέστη έχει λάβει από την Επιτροπή προειδοποιητικές επιστολές για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την ανεξαρτησία της αρχής προστασίας των προσωπικών δεδομένων, τόνισε και ζήτησε "το σεβασμό των κανόνων της δημοκρατίας στην πράξη και προς όφελος των Ούγγρων πολιτών".

Απαντώντας, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, σημείωσε ότι τα προβλήματα στα οποία αναφέρονται οι επιστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "μπορούν να λυθούν εύκολα και γρήγορα". Υπεραμύνθηκε ωστόσο της πολιτικής του τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, σημειώνοντας ότι στόχος ήταν να σωθεί η Ουγγαρία από το χείλος της οικονομικής αβύσσου. Υποστήριξε μάλιστα ότι ορισμένα από τα μέτρα που έλαβε ενδεχομένως ήταν αντίθετα με τα συμφέροντα που έχουν "επιχειρηματίες και λόμπι", ενώ σημείωσε ότι το νέο Σύνταγμα της χώρας του συμπλήρωσε ήδη ένα έτος και μέχρι τώρα κανείς δεν είχε εγείρει το παραμικρό ζήτημα.

Ο επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ επεσήμανε ότι η Ουγγαρία μόλις τώρα βγαίνει από μία περίοδο οικονομικής αστάθειας και "σοβαρής διαφθοράς" και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός σέβεται τις αρχές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας".

Ο νέος επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, Χάνες Σόμποτα, υποστήριξε αντίθετα ότι το πνεύμα των αλλαγών που εφαρμόζονται στην Ουγγαρία και τα μέτρα που έχουν παρθεί υπονομεύουν τις ελευθερίες που κατακτήθηκαν στην χώρα και κατηγόρησε ευθέως τον Ούγγρο πρωθυπουργό ότι "επιθυμεί την εξουσία και την παραμονή του στην εξουσία"

Ο αρχηγός της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφστατ υποστήριξε ότι το διακύβευμα μ' αυτή τη χώρα, "είναι μεγαλύτερο από μια διαδικασία επί παραβάσει" και υποστήριξε ότι, "πρέπει να εξετασθεί κατά πόσον είναι συμβατό το νέο σύνταγμα της χώρας με τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, την ελευθερία, τη δημοκρατία και το κράτος Δικαίου".

Εκ μέρους των Πρασίνων, ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον Μπεντίτ σημείωσε πως "ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανέφερε σε δελτίο Τύπου του ότι μεταβαίνει το Στρασβούργο για να υπερασπισθεί την τιμή της Ουγγαρίας έναντι των επιθέσεων από την ευρωπαϊκή αριστερά". 

Θα πρέπει να θυμάται, προσέθεσε ο Γάλλος ευρωβουλευτής ότι η ΕΕ είναι ένα σπίτι που όλοι μαζί χτίζουμε πολεμώντας, όλοι μαζί, για ελευθερία και δημοκρατία". Κατέληξε δε σημειώνοντας ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός "θα πρέπει να θυμάται ότι ακόμα και αν έχει την πλειοψηφία, "η μειοψηφία έχει το δικαίωμα να ζει χωρίς φόβο".

Εκ μέρους της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ο Ούγγρος ευρωβουλευτής Λάγιος Μπόκρος, μίλησε για "πολλαπλασιασμό των κρίσεων στην Ουγγαρία και πέραν των θεμάτων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή", επικρίνοντας επίσης την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Ορμπάν. 

Για την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Μαρί- Κριστίν Βερζιάτ επέκρινε το νέο σύνταγμα και την επιτάχυνση της νομοθετικής διαδικασίας στην Ουγγαρία, εκφράζοντας την ανησυχία της ομάδας της για το σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών από την Ουγγαρία και κάλεσε την ΕΕ να βρει αποτελεσματικότερες λύσεις.

Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ