Οι πολίτες της Κροατίας στο ιστορικής σημασίας δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής, 22 Ιανουαρίου, καλούνται να αποφανθούν για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Αν οι Κροάτες αποφασίσουν την είσοδο της χώρας τους στην Ένωση, η Κροατία θα γίνει μέλος της ΕΕ την 1η Ιουλίου του 2013.  Αν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το «όχι», στην ένταξη στην ΕΕ θα προκύψουν μία σειρά από ζητήματα, για τα οποία δεν υπάρχουν προς το παρόν σίγουρες απαντήσεις, σύμφωνα με το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Μιλάνοβιτς τόνισε ότι η ένταξη στην ΕΕ θα είναι μόνον θετική εξέλιξη για την Κροατία.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα πάντα, δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από την ΕΕ. Δεν είναι επιλογή ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ιαπωνία, οι δύο χώρες που μπορούν να συγκριθούν με την ΕΕ» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Κροατίας σε ομιλία του στη Βουλή κατά την έναρξη συζήτησης, με θέμα την έκθεση της κροατικής κυβέρνησης για την πορεία και τα αποτελέσματα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κροατίας - ΕΕ.

«Η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη, όμως, η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η καλύτερα οργανωμένη ένωση, από κοινωνιολογική, οικολογική, οικονομική και νομοθετική πτυχή που συγκρότησε ποτέ το ανθρώπινο είδος» υπογράμμισε ο κ. Μιλάνοβιτς, προσθέτοντας ότι η ΕΕ έχει τα υψηλότερα πρότυπα όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ανοχή, τη διαφορετικότητα και την αποτροπή ανισοτήτων.

Ο κ. Μιλάνοβιτς ανέφερε ότι, όταν η Κροατία ενταχθεί στην ΕΕ, θα μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει, αλλά μέχρι τώρα κανένα από τα μέλη δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο.

Η υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας Βέσνα Πούσιτς δήλωσε ότι στο δημοψήφισμα θα ληφθεί πολύ σημαντική απόφαση για τη χώρα, απόφαση που αφορά την ασφάλειά της ή την απώλεια ευκαιρίας.

Η κ. Πούσιτς, μιλώντας στη Βουλή, ανέφερε ότι η σταθερότητα είναι το σημαντικότερο επιχείρημα της ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ.

«Συχνά, ως βασικό επιχείρημα της ένταξης στην ΕΕ αναφέρονται οι πόροι από την Ένωση. Αν και είναι σημαντικό επιχείρημα, για την Κροατία, το σημαντικότερο επιχείρημα είναι η σταθερότητα των θεσμών και η βιωσιμότητα της χώρας, χωρίς την οποία δεν υπάρχουν οικονομική ανάκαμψη, ανθρώπινα δικαιώματα, λειτουργία των θεσμών και εμπιστοσύνη στους θεσμούς» τόνισε η κ. Πούσιτς.

«Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, de facto, έχουν διασφαλίσει τη σταθερότητα» είπε η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας.

«Σε ορισμένα παλαιότερα μέλη έχει λησμονηθεί πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα, επειδή οι πιο πρόσφατοι πόλεμοι σε αυτά ήταν το 1941-1945, αλλά σε μας αυτό δεν ισχύει. Εμείς έχουμε τις δικές μας εμπειρίες και τη συνείδηση του τι σημαίνει ανασφάλεια, αστάθεια ή ανυπαρξία θεσμών» πρόσθεσε η κ. Πούσιτς.

Σε περίπτωση επικράτησης του «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, η κροατική κυβέρνηση θα αποστείλει στη Βουλή την πρόταση νόμου για την επικύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης στην ΕΕ, για την οποία απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτικών ψήφων.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου του 2013, ώστε η χώρα να γίνει το 28ο μέλος της Ένωσης την 1η Ιουλίου του 2013.

Ενδεχόμενη αρνητική έκβαση του δημοψηφίσματος θα ανοίξει μία σειρά ζητήματα, για τα οποία δεν μπορούν να δοθούν ακριβείς απαντήσεις.

Η Κροατία θα πρέπει να ενημερώσει επίσημα τα όργανα της ΕΕ για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και να αποσαφηνίσει τι επιθυμεί να κάνει όσον αφορά την πορεία προσέγγισης της Ένωσης.

Στην ΕΕ κανένας, ούτε επίσημα ούτε ανεπίσημα, δεν θέλει να προδικάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να μιλήσει για το τι θα συμβεί σε περίπτωση επικράτησης του «όχι».

Αν το δημοψήφισμα επαναληφθεί σε ένα χρόνο και τότε επικρατήσει το «ναι» στην ένταξη, η Κροατία στην καλύτερη περίπτωση θα γίνει μέλος της ΕΕ στα μέσα του 2014. Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα ποια θέση θα υιοθετήσει η ΕΕ, στην οποία λόγω της οικονομικής και νομισματικής κρίσης η περαιτέρω διεύρυνση βρίσκεται μακριά από το επίκεντρο της προσοχής.

Την άνοιξη του 2014 θα διεξαχθούν εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια εκλέγεται η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκείνη τη χρονιά θα αρχίσουν οι συζητήσεις για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ. Πιθανότατα τότε θα διεξαχθούν εκ νέου διαπραγματεύσεις για το οικονομικό πακέτο προς την Κροατία, επειδή το τωρινό έχει συμφωνηθεί με βάση την προϋπόθεση ότι η χώρα θα ενταχθεί στην ΕΕ το 2013.

Η παραμονή της Κροατίας εκτός της ΕΕ, μετά την 1η Ιουλίου του 2013 σημαίνει ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών θα εξακολουθούν να ρυθμίζονται από τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης, τη συμφωνία που προετοιμάζει τις χώρες για την πλήρη ένταξη. 

Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ