Ευρωπαϊκή συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, που θα περιλαμβάνουν εμπάργκο στην αγορά αργού πετρελαίου και «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας, αναμένεται κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Δευτέρας, βάσει δηλώσεων του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Αλέν Ζιπέ. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία καλεί σε άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας των Έξι για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Δηλώνει διά του Αχμέτ Νταβούτογλου ότι όλες οι πλευρές είναι διατεθειμένες να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις, αλλά πρέπει να καθοριστεί ο χρόνος και ο τόπος, και σημειώνει ότι η ίδια προτίθεται να φιλοξενήσει το διάλογο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ δήλωσε την Πέμπτη πως κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Δευτέρας αναμένεται να συμφωνηθεί η επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο σε βάρος του Ιράν και το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

«Τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση της ΕΕ θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε συμφωνία για το πακέτο των κυρώσεων σε αυτούς τους δύο τομείς» ανέφερε ο Αλέν Ζιπέ στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Αυστραλό ομόλογό του Κέβιν Ραντ.

Ο τελευταίος δήλωσε ότι οι χώρες που εξακολουθούν να εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν πρέπει να λάβουν υπόψη ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις επιδιώκουν να ασκήσουν την απαραίτητη πίεση στην Τεχεράνη για να αλλάξει τη στάση της ως προς τον εμπλουτισμό ουρανίου.

«Ζητάμε από τους φίλους μας στο Πεκίνο, αλλά και αλλού στην Ασία, να το σκεφτούν σοβαρά αυτό» επισήμανε.

Το Ιράν έχει απειλήσει πως σε περίπτωση επιβολής εμπάργκο θα προχωρήσει αντίποινα, κλείνοντας τα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ από όπου περνά το ένα τρίτο των θαλάσσιων μεταφορών πετρελαίου.

Έπειτα από πρόσφατη δήλωση της Σαουδικής Αραβίας ότι είναι έτοιμη να καλύψει το κενό στη διάθεση πετρελαίου εφόσον επιβληθεί το εμπάργκο, το Ιράν έσπευσε να προειδοποιήσει τις χώρες του Περσικού Κόλπου να μην αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου.

Η πάγια κρίση στις σχέσεις του Ιράν με τη Δύση έχει αναζωπυρωθεί μετά την απόφαση της Τεχεράνης να προχωρήσει σε νέα διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου, σε ποσοστό 20%, σε υπόγειες εγκαταστάσεις κοντά στην πόλη Κομ.

Η Τουρκία, εν τω μεταξύ, καλεί διά του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σε άμεση επανάληψη του διαλόγου μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας των Έξι (των πέντε μόνιμων κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας), λέγοντας ότι προτίθεται να φιλοξενήσει ένα νέο γύρω συνομιλιών.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί που επισκέπτεται την Άγκυρα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τις συνομιλίες και να έχει «οποιουδήποτε άλλου είδους συμβολή» στις συνομιλίες.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η χώρα θέλει διάλογο χωρίς προϋποθέσεις, ειδάλλως δεν συναινεί στη διαπραγμάτευση.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και των «Έξι» σχετικά με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης έχουν «παγώσει» μετά την τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στην Κωνσταντινούπολη.


Πηγή: ιν.γρ
TAGS