Η ποινική δίκη του Χόσνι Μουμπάρακ στην οποία κατηγορείται ότι διέταξε τις υπηρεσίες ασφαλείας και το στρατό να ανοίξουν πυρ εναντίον διαδηλωτών είναι παράνομη και ο πρώην Αιγύπτιος πρόεδρος πρέπει να δικαστεί σε στρατοδικείο, λόγω της εκτεταμένης θητείας του στον στρατό, υποστήριξε ο δικηγόρος του σήμερα. Ο Φαρίντ αλ Ντιμπ δήλωσε ότι, σύμφωνα με την Αιγυπτιακή νομοθεσία ο Μουμπάρακ, παρέμεινε αρχηγός επί τιμή της πολεμικής αεροπορίας, της οποίας ήταν επικεφαλής του γενικού επιτελείου επί έξι χρόνια μέχρι το 1979, όταν ο πρόεδρος Άνουαρ αλ Σαντάτ τον έχρισε αντιπρόεδρο.

Ένα στρατοδικείο θεωρείται πιθανό να δείξει μεγαλύτερη επιείκεια απέναντι στον Μουμπάρακ, ο οποίος αντιμετωπίζει την θανατική ποινή εάν και εφόσον καταδικαστεί από το δικαστήριο.

 Ο Μουμπάρακ ανακηρύχθηκε πρόεδρος μετά την δολοφονία του Σαντάτ από ισλαμιστές το 1981. Κατηγορείται για συνενοχή στον θάνατο 850 διαδηλωτών στην διάρκεια της περυσινής εξέγερσης εναντίον του, εξαιτίας της οποίας αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το αξίωμα του έπειτα από 30 χρόνια.

Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ