Δύο δημοσιογράφοι της ολλανδικής τηλεόρασης θα δικαστούν στις 9 Φεβρουαρίου στη Γερμανία επειδή το 2009 πήραν συνέντευξη με κρυφή κάμερα από τον Χάινριχ Μπέρε, πρώην μέλος των Ες-Ες. "Η έναρξη της δίκης θα γίνει στις 9 Φεβρουαρίου στο Εσβάιλερ. Μπορεί να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών επειδή έσπασαν το απόρρητο μιας εμπιστευτικής συνομιλίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου του Άαχεν, στο οποίο ανήκει το δικαστήριο του Εσβάιλερ.

Ο Μπέρε, που την εποχή εκείνη έμενε σε έναν οίκο ευγηρίας, το 2010 είχε κάνει καταγγελία στην Ολλανδική Δημοσιογραφική Επιτροπή. Η τελευταία όμως έκρινε ότι οι δύο δημοσιογράφοι, Γιαν Πόνσεν και Γιέλε Φίσερ, δεν είχαν διαπράξει κάτι το ανάρμοστο, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η εκπομπή EenVandaag της δημόσιας ολλανδικής τηλεόρασης NOS.

Το 1949 ο Μπέρε είχε καταδικαστεί ερήμην σε θάνατο από δικαστήριο του Άμστερνταμ για τη δολοφονία τριών πολιτών, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 1944. Στη συνέχεια η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια και επικυρώθηκε το 2010 από δικαστήριο του Άαχεν. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Μπέρε ήταν μέλος μιας ειδικής μονάδας των Ες-Ες, της αποκαλούμενης "Σίλμπερταν" ή "Ειδική Ομάδα Φέλντμεγερ" των "Γερμανών Ες-Ες στην Ολλανδία". Κατάφερε να γλιτώσει τη φυλάκιση στην Ολλανδία και το 1954 επέστρεψε στη Γερμανία όπου έζησε για πολλά χρόνια χωρίς να τον ενοχλήσει κανείς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS