Μπορεί η διαδικασία για παράβαση συνθηκών, που ενεργοποίησε ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Ουγγαρίας, σε σχέση με τα αμφιλεγόμενα σημεία του νέου της Συντάγματος, να συνιστά το συνήθη δρόμο επίλυσης διαφορών με κοινοτική χώρα και να αποτελεί τα τελευταία χρόνια καθημερινότητα, όμως για την Επιτροπή, η περίπτωση της Βουδαπέστης έχει μεγάλη βαρύτητα, καθώς αφορά θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους - χωρίς βέβαια ο ίδιος να το παραδέχεται - που ανάγκασαν τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, μετά και την κάθε άλλο παρά φιλική, χθεσινή υποδοχή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να αναδιπλωθεί και να κάνει, άγνωστες μέχρι τώρα για τον ίδιο, υποχωρήσεις.

Ο βασικότερος βέβαια λόγος είναι πως ο Ούγγρος πρωθυπουργός βλέπει συγχρόνως να σφίγγει ο κλοιός στο θέμα των δανείων από Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη για αποτροπή μιας χρεοκοπίας, ενώ ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η Επιτροπή έδωσε στη Βουδαπέστη, αντί του συνηθισμένου χρόνου δύο μηνών, μόνον ένα μήνα για να απαντήσει.

Στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ορμπάν συνέχισε τη γνωστή τακτική του, διατεινόμενος πως επιχειρείται μια πολιτική επίθεση κατά της Ουγγαρίας, η οποία δεν θέλει να γίνει σαν την Ελλάδα που πρέπει να κάνει αυτό που της λέει η Γερμανία και ο ίδιος θέλει να κοιτάξει κατάματα τους Γερμανούς ψηφοφόρους λέγοντάς τους, «δεν ζητάμε γερμανικά χρήματα, ούτε χρήματα της ΕΕ».

Προσπαθώντας να εμφανιστεί στη συνέχεια διαλλακτικός, τόνιζε πως τα προβλήματα τα οποία επικαλέσθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν γρήγορα και ως προς αυτό αποσκοπεί η κατ' ιδίαν συνάντηση που θα έχει ο ίδιος μαζί του την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Κατά την άποψή του, ο εκσυγχρονισμός και η αναδιοργάνωση της Ουγγαρίας πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, λαμβανομένου δε υπόψη του γεγονότος ότι η όλη διαδικασία συντελέσθηκε με πολύ γρήγορους ρυθμούς είναι φυσικό να υπάρχουν αμφισβητούμενα σημεία.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει τη διαδικασία κατά χώρας-μέλους για παραβάσεις συνθηκών, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στην έντονη διαμάχη με τη Βουδαπέστη ως προς το νέο Ουγγρικό Σύνταγμα και συγκεκριμένα σε τρία βασικά θέματα που αφορούν την ανεξαρτησία της Ουγγρικής Κεντρικής Τράπεζας της, τη λειτουργία του Δικαστικών Αρχών και την ανεξαρτησία της Υπηρεσίας Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Στην ομιλία του ο κ. Ορμπάν επέμενε ότι σχετικά με το νέο Σύνταγμα δεν υφίστανται κωλύματα νομικής υφής, τονίζοντας ότι στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με την Επιτροπή σχετικά με τον νόμο για την Κεντρική Τράπεζα υπάρχει εκκρεμότητα σε ένα μόνο ερώτημα, αυτό που αφορά την «αναγκαιότητα ορκωμοσίας» του Προέδρου της Τράπεζας και των μελών της Νομισματικής Επιτροπής στο ουγγρικό Σύνταγμα.

Όπως σχολίαζε σήμερα ο αρχηγός της ουγγρικής αντιπολίτευσης και των Ούγγρων Σοσιαλιστών, Ατίλα Μέστερχαζι, ο Ορμπάν δεν ψεύδεται μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, ωστόσο όμως θα πρέπει να του αναγνωριστεί το ότι αναγκάστηκε να δεχτεί να προχωρήσει σε αλλαγές για τους αμφιλεγόμενους νόμους σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τελείως αντίθετη η εκτίμηση από την εκπρόσωπο του κόμματος του πρωθυπουργού, η οποία θεωρεί πως αυτός μπόρεσε στο Στρασβούργο να προστατέψει την Ουγγαρία από τις επιθέσεις της «διεθνούς Αριστεράς», κάτι που προβάλουν πρωτοσέλιδα στα σημερινά τους φύλλα και οι ουγγρικές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες

Το γεγονός της αναδίπλωσης του Ούγγρου πρωθυπουργού, ο οποίος πριν μόλις λίγες εβδομάδες δεν ήθελε καν να ακούσει για τις επιφυλάξεις που διατυπώνονταν από την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διεθνείς οργανισμούς ως προς το Σύνταγμά που υπερψήφισε η πλειοψηφία δύο τρίτων του κόμματός του στη Βουλή και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2012, καταγράφεται και στην επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Όπως τονίζεται σε αυτή, η Ουγγαρία λαμβάνει υπόψη της τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με ορισμένους από τους ουγγρικούς νόμους οι οποίοι δεν συμβαδίζουν με το κοινοτικό κεκτημένο και για τους οποίους έχει ενεργοποιήσει σε βάρος της Ουγγαρίας τη διαδικασία παράβασης Συνθηκών και αυτό δίνει την ευκαιρία στην Ουγγαρία να προχωρήσει σε εξειδικευμένο διάλογο εμπειρογνωμόνων για τα συγκεκριμένα αυτά θέματα με σκοπό την διαφύλαξη των συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πάντως, σύμφωνα με τον αρχηγό των Σοσιαλιστών, Ατίλα Μέστερχαζι, εάν η κυβέρνηση λάμβανε σοβαρά υπόψη τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί η διαδικασία εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράβαση Συνθηκών και είναι λάθος η κυβέρνηση να συνεχίζει την τακτική της και να προσπαθεί να παρουσιάσει τα όσα συμβαίνουν ως επίθεση των ευρωπαίων κατά της Ουγγαρίας.

Κατά τον κ. Μέστερχαζι, κριτική δεν δέχεται η Ουγγαρία αλλά η «λανθασμένη πολιτική» που ακολουθεί η κυβέρνηση, με τους αμφιλεγόμενους νόμους της να αποδυναμώνουν τους θεσμούς της Δημοκρατίας και το κόμμα του αναμένει να εφαρμόσει η Επιτροπή τη διαδικασία παράβασης Συνθηκών κατά της Ουγγαρίας όπως θα την εφάρμοζε σε περίπτωση που θα είχε απέναντι της τη Γαλλία ή τη Γερμανία.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ