Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε σήμερα με τους ομολόγους της από την Πορτογαλία, τη Σουηδία και την Αυστρία, με τους οποίους αντάλλαξε, ανεπισήμως, απόψεις για το μέλλον της νομισματοοικονομικής ένωσης, λίγες ημέρες πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη του μηνός. Οι πρωθυπουργοί Πέντρου Πάσους Κοέλιο, Φρέντρικ Ράινφελντ και ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν είχαν προσκληθεί για δείπνο στο Μέζεμπεργκ, βορείως του Βερολίνου, στην επίσημη κατοικία της καγκελαρίου. Μετά το πέρας του δείπνου δεν προβλέπεται κάποια συνέντευξη Τύπου.

Οι τέσσερις ηγέτες πρόκειται να συζητήσουν περί «ευρωπαϊκών θεμάτων και για το μέλλον της νομισματοοικονομικής ένωσης», είχε προαναγγείλει την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ, τονίζοντας πως τα «θέματα επικαιρότητας», η Ελλάδα και οι δυσκολίες χρηματοδότησής της θα αποτελέσουν τον κεντρικό πυρήνα της άτυπης συνομιλίας τους.

Η Πορτογαλία περιλαμβάνεται στις χώρες της ευρωζώνης που ταλανίζονται από χρηματοοικονομικές δυσκολίες κι έχει προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Η Αυστρία, έως σήμερα «καλός μαθητής» του ευρώ είδε την περασμένη Παρασκευή να υποβαθμίζεται η πιστοληπτική της ικανότητα από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s από το ΑΑΑ στο ΑΑ+. Η Σουηδία δεν ανήκει στη ζώνη του ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ