Δύο αυτόχθονες βουλευτές, που είχαν εκλεγεί με τη σημαία του κόμματος του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, αποστάτησαν από τις τάξεις του για να δημιουργήσουν μία ανεξάρτητη «ομάδα αυτοχθόνων», στερώντας από το κυβερνών κόμμα την πλειοψηφία των δύο τρίτων, που του εξασφαλίζει τον πλήρη έλεγχο του Κοινοβουλίου. «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη δημιουργία της ομάδος των αυτοχθόνων στην Εθνοσυνέλευση», ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο ινδιάνος βουλευτής Πέδρο Νούνι, που είχε εκλεγεί το 2009 με το ψηφοδέλτιο του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του Μοράλες, αλλά ο οποίος εν τέλει ήλθε σε σύγκρουση με την κυβέρνηση.

Ο Νούνι είχε τεθεί επικεφαλής της πορείας των ινδιάνων κατά της κυβέρνησης, που από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο, διέσχισαν 600 χλμ από την Τρινιδάδ (βορράς) έως τη Λα Πας, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην κατασκευή της αρτηρίας που θα διασχίζει τον φυσικό δρυμό Τίπνις, προγονικά εδάφη για 50.000 αυτόχθονες. Εν τέλει το σχέδιο αυτό ακυρώθηκε.

Η νέα ομάδα, κατά τον Νούνι, θα είναι «ακλόνητη όσον αφορά τα δικαιώματα των αυτοχθόνων λαών», τα οποία θα πρέπει να γίνονται «σεβαστά και να ενσωματώνονται σε όλα τα επίπεδα από το κράτος και ιδίως σε ό,τι αφορά τους νόμους».

Η αποστασία των δύο βουλευτών Πέδρο Νούνι και Μπιενβενιδο Σάκου (τους οποίους ακολούθησαν άλλοι τέσσερις) , αρκεί να αφαιρέσει από το MAS την πλειοψηφία των δύο τρίτων, που είναι ουσιώδης για να μπορέσει η κυβέρνηση να υπερψηφίσει τα κρίσιμα νομοσχέδια, ή να τροποποιήσει το Σύνταγμα.

Το MAS ανακοίνωσε πως η πλειοψηφία του δεν επλήγη, διότι μπορεί πάντοτε να βασίζεται -όπως έχει γίνει στο παρελθόν-στις ψήφους βουλευτών από άλλα κόμματα. Επίσης τόνισε πως θα προσφύγει στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Κοινοβουλίου και μπορεί να αφαιρέσει την ιδιότητα του βουλευτή στους αυτόχθονες βουλευτές που αποστάτησαν από τις γραμμές του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γαλλικό