Η Ουγγαρία θα εγκαταλείψει τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση της κεντρικής τράπεζας με τη ρυθμιστική αρχή των χρηματαγορών της, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Βίκτωρ Ορμπάν, υποχωρώντας σ' ένα από τα κεντρικά σημεία σύγκρουσής του με την ΕΕ, το οποίο απειλούσε να μπλοκάρει μια συμφωνία για βοήθεια. Πρόκειται για την πρώτη συγκεκριμένη δέσμευση που αναλαμβάνει ο Ορμπάν αφότου έδωσε μια γενικόλογη υπόσχεση αυτή την εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο ότι θα υπαναχωρήσει από νόμους που προκάλεσαν κατηγορίες ότι επιδιώκει να πάρει τον έλεγχο των σημαντικότερων ανεξάρτητων θεσμών της χώρας.

Το φιορίνι σημείωσε άνοδο κατά περίπου 1% και οι τιμές των ουγγρικών ομολόγων αυξήθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη χάρη στις ελπίδες ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταλήξει σ' ένα συμβιβασμό που θα ανοίξει το δρόμο για μια συμφωνία με το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Όμως αναλυτές ανησυχούν ότι ο Ορμπάν, ο οποίος έχει βασίσει τη δημοτικότητά του μεταξύ των Ούγγρων στη δέσμευσή του ότι η Ουγγαρία θα ακολουθήσει μια ανεξάρτητη πορεία και δεν θα υποκύψει σε πιέσεις από εξωτερικά μέρη όπως το ΔΝΤ, είναι πιθανό να εξακολουθήσει να είναι απρόθυμος για ένα συμβιβασμό. 

"Η θέση της κυβέρνησης πρέπει να διαμορφωθεί σε μια κυβερνητική συνεδρίαση, αυτό συνέβη χθες", δήλωσε ο Ορμπάν στο ουγγρικό ραδιόφωνο. "Φυσικά αρκετοί νόμοι πρέπει να τροποποιηθούν, όμως η κυβέρνηση δεν μπορεί να το κάνει αυτό, αυτό μπορεί να γίνει μόνον από το κοινοβούλιο και θα διατυπώσουμε προτάσεις για το σκοπό αυτό".

Ο Ορμπάν δήλωσε πως περιμένει ότι θα συνάψει μια πολιτική συμφωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την επίμαχη νομοθεσία στη διάρκεια συνάντησής τους την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα ήταν ευεργετικό για την Ουγγαρία να έχει ήδη "από χθες" μια συμφωνία ασφάλειας με το ΔΝΤ και την ΕΕ, έστω κι αν η χώρα δεν σχεδιάζει να αντλήσει κεφάλαια από την όποια χρηματοδότηση της διατεθεί.

Πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ