Ένας στρατιώτης του αφγανικού στρατού σκότωσε σήμερα τέσσερις ξένους στρατιώτες στο ανατολικό Αφγανιστάν, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF).  Πηγή της αφγανικής υπηρεσίας ασφαλείας δήλωσε ότι τέσσερις γάλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν από έναν αφγανό στρατιώτη στην κοιλάδα Ταγκάμπ στην επαρχία Καπίσα.

Ο ένοπλος τέθηκε υπό κράτηση, πρόσθεσε η ISAF.

Η επίθεση είναι η τελευταία που σημειώνεται από μια σειρά φονικών επιθέσεων εις βάρος δυτικών στρατιωτών από μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Ράσμουσεν: «Θλιβερή» ημέρα για τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στη Γαλλία, έπειτα από τον φόνο τεσσάρων γάλλων στρατιωτών από αφγανό στρατιώτη και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μία «ημέρα θλίψης» για τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ.


«Είναι μία ημέρα μεγάλης θλίψης για τα στρατεύματά μας στο Αφγανιστάν και για τον γαλλικό λαό. Επιθυμώ να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για τους τέσσερις γάλλους στρατιώτες που σκοτώθηκαν σήμερα και τη συμπαράστασή μου σε όσους τραυματίστηκαν», αναφέρει ο Ράσμουσεν σε ανακοίνωσή του. 

«Τέτοια περιστατικά είναι σοβαρά και γίνονται ευρέως γνωστά, όμως είναι μεμονωμένα», πρόσθεσε. 

«Η αλήθεια είναι ότι καθημερινά 130.000 μέλη της Isaf (της Διεθνούς Δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν), που προέρχονται από 50 χώρες, μάχονται και εκπαιδεύουν περισσότερους από 300.000 αφγανούς στρατιώτες», επεσήμανε ο Ράσμουσεν. 

«Έχουμε τον ίδιο στόχο: ένα Αφγανιστάν που θα είναι υπεύθυνο για την ασφάλειά του. Είναι κάτι που το επιθυμούν οι Αφγανοί και παραμένουμε αποφασισμένοι να τους βοηθήσουμε να πετύχουν αυτό τον στόχο», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι διακόπτονται όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

«Ο γαλλικός στρατός βρίσκεται στο πλευρό των συμμάχων του, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ούτε ένας γάλλος στρατιώτης θα σκοτωθεί ή θα τραυματισθεί από τους συμμάχους μας. Είναι απαράδεκτο, δεν θα το αποδεχθώ», δήλωσε ο Σαρκοζί. 

 Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ κάνει λόγο για δολοφονία

Οι τέσσερις γάλλοι στρατιώτες οι οποίοι σκοτώθηκαν σήμερα από έναν αφγανό στρατιώτη στο ανατολικό Αφγανιστάν "δεν ήταν οπλισμένοι" και επρόκειτο για μία "καθαρή δολοφονία", όπως δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ.

"Δεν ήταν οπλισμένοι, επρόκειτο για μία καθαρή δολοφονία από έναν αφγανό στρατιώτη. Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν αν ήταν ένας Ταλιμπάν που διείσδυσε ή αν ήταν κάποιος που αποφάσισε (να κάνει αυτή την πράξη) για λόγους που δεν γνωρίζουμε", δήλωσε ο Λονγκέ στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

Εξάλλου μία πηγή των δυνάμεων ασφαλείας από το Αφγανιστάν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι γάλλοι στρατιώτες δολοφονήθηκαν από έναν άνδρα που φορούσε τη στολή του αφγανικού στρατού μόλις είχαν ολοκληρώσει μια προπόνηση. 

"Οι Γάλλοι μόλις τελείωναν την προπόνησή τους" στη βάση Γκουάμ, η οποία βρίσκεται στα νότια της περιοχής Ταγκάμπ, την οποία ελέγχει ο γαλλικός στρατός και όπου βρίσκονταν αφγανοί στρατιώτες και γάλλοι εκπαιδευτές, σύμφωνα με αυτή την πηγή.

Τέσσερις γάλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν από αυτή την επίθεση, επισημαίνει η πηγή, ενώ το γαλλικό υπουργείο Άμυνας έχει ανακοινώσει ότι εκτός από τους τέσσερις νεκρούς υπάρχουν και οκτώ τραυματίες, ένας εκ των οποίων βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

"Οι στρατιώτες δεν προστατεύονταν. Δεν μπορούσαν να αμυνθούν. Πυροβόλησε εναντίον της ομάδας. Στη συνέχεια τον εξουδετέρωσαν", συνέχισε η ίδια πηγή χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες για τον δράστη.

Εξάλλου η Γαλλία ζήτησε από τον αφγανικό στρατό "αξιόπιστες διαβεβαιώσεις" για τη στρατολόγηση των στρατιωτών του προκειμένου να αποφασίσει τη διατήρηση ή μη των στρατευμάτων της στη χώρα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ