Η Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς και η σλοβενική αστυνομία επιβεβαίωσαν ότι η Φορολογική Αρχή της Σλοβενίας συνέταξε ποινική αναφορά σε βάρος του αρχηγού του κόμματος «Θετική Σλοβενία» και δημάρχου Λιουμπλιάνας Ζόραν Γιάνκοβιτς για φοροδιαφυγή, κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.   Η έρευνα αφορά την περίοδο που ο Ζόραν Γιάνκοβιτς ήταν πρόεδρος του επιχειρηματικού ομίλου «Μερκάτορ», το 1997 - 2006.

Έρευνες διεξάγονται και σε βάρος άλλων τριών ηγετικών στελεχών του ομίλου, που θεωρούνται ύποπτα για κατάχρηση εξουσίας.  

Σύμφωνα με σλοβενικά διαδικτυακά μέσα, ο Ζόραν Γιάνκοβιτς, νικητής των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών στη Σλοβενία, είναι ύποπτος για πρόκληση ζημίας σε πιστωτές, για φοροδιαφυγή, κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα μαύρου χρήματος με βάση 11σελιδη αναφορά με ημερομηνία 6 Ιανουαρίου 2011.  

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Πόλονα Οσράινικ δήλωσε στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε για τις κατηγορίες κατά του Γιάνκοβιτς αυτή την εβδομάδα.  

«Η Επιτροπή θα εξετάσει το ζήτημα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της λαμβάνοντας υπόψη ότι προκαταρκτικές διαδικασίες είναι σε εξέλιξη σε άλλη αρχή» είπε.  

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι και η αστυνομία επίσης θα μελετήσει την υπόθεση και θα προχωρήσει στις αναγκαίες διαδικασίες, αν οι υποψίες επιβεβαιωθούν.