Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι διακόπτονται όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, έπειτα από τον φόνο σήμερα τεσσάρων γάλλων στρατιωτών από αφγανό στρατιώτη στην περιοχή Ταγκάμπ της επαρχίας Καπίζα, στο ανατολικό Αφγανιστάν. Το ζήτημα της εσπευσμένης αποχώρησης των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων έχει πλέον τεθεί, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Δεν μπορώ να δεχθώ ότι αφγανοί στρατιώτες πυροβολούν γάλλους στρατιώτες», είπε ο Νικολά Σαρκοζί, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Ζεράρ Λονγκέ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Εντουάρ Γκιγιό αναχωρούν αμέσως για το Αφγανιστάν.

«Ο γαλλικός στρατός βρίσκεται στο πλευρό των συμμάχων του, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ούτε ένας γάλλος στρατιώτης θα σκοτωθεί ή θα τραυματισθεί από τους συμμάχους μας . Είναι απαράδεκτο, δεν θα το αποδεχθώ», δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί.

«Ολες οι επιχειρήσεις στρατιωτικής εκπαίδευσης, επιχειρησιακής συνδρομής διακόπτονται. Εάν δεν υπάρξουν σαφείς συνθήκες ασφαλείας, τότε θα τεθεί το θέμα της εσπευσμένης αποχώρησης του γαλλικού στρατού», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας ενώπιον των διπλωματών κατά την ομιλία στην τελετή των ευχών.

Στις 29 Δεκεμβρίου, δύο γάλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από αφγανό στρατιώτη κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του στην επαρχία Καπίζα. Συνολικά, 82 γάλλοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν το 2001.

Αναφερόμενος κατά την ομιλία του στο Ιράν, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση για τη διακοπή του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης «θα προκαλούσε γενικευμένη πολεμική σύρραξη και χάος της Μέση Ανατολή» και στον κόσμο και τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του καθεστώτος των κυρώσεων.

Η Γαλλία «δεν θα παραμείνει σιωπηλή μπροστά στο συριακό σκάνδαλο» και δεν μπορεί να αποδεχθεί «την άγρια καταστολή» του κινήματος αμφισβήτησης από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ -Ασαντ «που οδηγεί τη χώρα κατευθείαν στο χάος«, είπε.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την άγρια καταστολή κατά του λαού από την συριακή ηγεσία, καταστολή που οδηγεί τη χώρα κατευθείαν στο χάος και αυτό το χάος θα ωφελήσει όλων των ειδών του εξτρεμιστές».