Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μίλησε έξω απ' τα δόντια για την επίδραση που έχει η μουσική στους ανθρώπους και, κατά πόσον μπορεί να τους βοηθήσει στη δύσκολη αυτή εποχή.
Ο ίδιος δήλωσε στο aixmi: «Ποιά μουσική θα το κάνει και πώς θα το κάνει; Το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει η μουσική -σήμερα τουλάχιστον- στην Ελλάδα είναι τα σκυλάδικα, όπου πάνε εκεί και χάνονται μέσα στον καπνό, στα τσιγάρα, στα 'πιπίνια', στο ποτό, και θα βγαίνουν στο δρόμο μετά να πατάνε τον κόσμο, όπως έκανε ο Κουλούρης τις προάλλες... Τι άλλο μπορεί να κάνει η μουσική, δηλαδή; Υπάρχει τίποτα άλλο στην Ελλάδα από μουσική; Ήρθε τις προάλλες ένας συνάδελφός σου από μια αθλητική εφημερίδα να μου πάρει συνέντευξη και με ρώτησε για τη σχέση αθλητισμού – μουσικής. Εγώ όντας φανατικός λάτρης της μουσικής, βλέπω νομίζεις πολλούς ανθρώπους του αθλητισμού να έρχονται να ακούσουν μουσική; Και ξεκίνησε η κουβέντα από το ότι οι ποδοσφαιριστές της Γιουβέντους πήγαν και τραγούδησαν ένα τραγούδι του Lucio Mandelli.

Ρωτήθηκα αν θα μπορούσαν να κάνουν το αντίστοιχο οι παίκτες π.χ. του Παναθηναϊκού και να πουν ένα δικό μου τραγούδι; Μα, οι ποδοσφαιριστές εδώ με το που τελειώσουν το ματς φεύγουν κατευθείαν για τα μπουζούκια. Και έρχεται και ο ξένος όπου σε 10 μέρες έχει μάθει όλα τα παραλιακά μαγαζιά και τα 'κωλάδικα'. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο Πολιτισμός. Δεν υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι στο χώρο; Φυσικά υπάρχουν. Οι οποίοι, όμως, αναγκάζονται και 'βάζουν νερό στο κρασί τους'.

Έχει κάνει π.χ. ο Μάλαμας τόσους στίχους, υπέροχα τραγούδια, και ποιο τραγούδι έγινε μεγάλη επιτυχία; Το τσιφτετέλι! Ποιο θα γίνει; Αφού κι αυτός –αναρωτιέμαι- το κάνει εκ του πονηρού ή του βγαίνει κατά λάθος; Μόλις πέσει το τσιφτετέλι, η 'Πριγκιπέσσα' εκεί γίνεται εθνικός ύμνος. Ε, ποιό θα γίνει, το 'Καληνύχτα μαλάκα' που είχε γράψει πριν χρόνια; Αυτή είναι η Ελλάδα, πάει και τελείωσε...».