Ευθύς, ειλικρινής, χιουμορίστας, παιδί του λαού. Ο Γιώργος Μητσικώστας αδιαμφισβήτητα λείπει από την ελληνική τηλεόραση σήμερα, μαζί του και το αυθόρμητο γέλιο που τόσο έχουμε ανάγκη. Τον συνάντησα στο σπίτι του, είχε μόλις ακούσει για μία καραμπόλα στην Εθνική Οδό. Όχι από την τηλεόραση. Είχε ενημερωθεί από το ίντερνετ, τον δικό του οικείο χώρο, με τον οποίο φλερτάρει καθημερινά για πολλές ώρες, όπως μου εκμυστηρεύθηκε. Και κάπως έτσι αρχίσαμε τη συνέντευξή μας...

Στην Φανή Πλατσατούρα

- κ. Μητσικώστα κατά γενική ομολογία λείπετε από την τηλεόραση σήμερα. Για ποιο λόγο; Συνεχίζει να σας γοητεύει ως Μέσο; 

«Ναι θα απέχω και φέτος τηλεοπτικά γιατί η σάτιρα που πρεσβεύω εγώ είναι η πολιτική σάτυρα και αυτή έχει μία ζόρικη θέση στη σημερινή τηλεόραση. Δε μπορώ να δεχτώ να μου επιβάλλουν τον τρόπο που θα κάνω σάτιρα. Πλέον με γοητεύει μόνο το ίντερνετ, την τηλεόραση τη φοβάμαι λίγο. Έχουμε περάσει σε μία νέα εποχή της τεχνολογίας που ευνοεί τους ανθρώπους που έχουν ανησυχίες πάσης φύσεως». 

- Τηλεόραση βλέπετε όμως; Τα προγράμματα που παρουσιάζει είναι φτωχά σε περιεχόμενο;
«Ο κόσμος της τηλεόρασης σιγά σιγά χάνεται, πάει στο ίντερνετ και τα νέα Μέσα. Δεν βλέπω καθόλου τηλεόραση. Χρειάζονται νέοι άνθρωποι, νέες ιδέες, που πάνε τα τηλεοπτικά πράγματα μπροστά. Τα πράγματα στην τηλεόραση είναι λίγο μυστήρια, το ποσά που ακούγαμε και οι παραγωγές που γίνονταν κάποτε έχουν τελειώσει πια. Το επίπεδό της είναι φτωχό και θα έλεγα πως πλέον παρουσιάζει ετεροχρονισμένα προγράμματα». 

- Οπότε ήταν δική σας επιλογή να απέχετε τηλεοπτικά;

«Με γοητεύει πολύ το ίντερνετ, θέλω να δημιουργήσω εκεί. Νιώθω όμως ακόμη την αγάπη του τηλεοπτικού κοινού. Με σταματούν στον δρόμο, με ρωτούν γιατί δεν είμαι στην τηλεόραση, γιατί δεν είμαι στο ραδιόφωνο, αν έχω δουλειά, αν τα βγάζω εύκολα πέρα. Ο κόσμος νοιάζεται, μου λέει πως τους κάνω και γελάνε με τις μιμήσεις μου. Κάποια στιγμή μου είχαν προτείνει να κάνω πρωινή εκπομπή infontainment με τον Σωτήρη Καλυβάτση αλλά δεν ευδοκίμησε...».

- Πόσο εύκολο είναι να προσφέρεις το γέλιο, ειδικά σήμερα που ο καθένας μας είναι απορροφημένος στα προβλήματά του;

«Το γέλιο είναι η δουλειά μου. Κάθε φορά δίνεις εξετάσεις. Πάντα έχω το άγχος αν θα περάσω το γέλιο στον κόσμο. Το γέλιο σε θρέφει. Το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο είναι να κάνεις τον άλλον να γελάει. Το πιο εύκολο είναι να τον κάνεις να κλάψει. Θέλει στρατηγική και ψυχολογία για να βγάλεις το γέλιο. Οι χάχες δεν μου αρέσουν ενώ πρέπει να σου πω πως γελάω πολύ δύσκολα με τα δικά μου αστεία. Δε μπορώ να δω δικιά μου εκπομπή στην τηλεόραση, το μυστήριο όλης της εκπομπής είναι την ώρα που γυρίζεται. Εκείνη την ώρα βγαίνει η ψυχή μου». 

- Από τα λεγόμενά σας, διακρίνω ότι κάποιες φορές είστε πολύ αυστηρός με τον Γιώργο.

«Ναι, είμαι πολύ αυστηρός με τον εαυτό μου, βάζω υψηλά στάνταρ απλά προσπαθώ να μην πέσω στην παγίδα της τελειομανίας». 

- Μελλοντικά όμως θα σας ξαναδούμε φαντάζομαι στην τηλεόραση. Δεν την έχετε απορρίψει;
«Η αλήθεια είναι πως θα θελα κάποια στιγμή να κάνω μία live εκπομπή χωρίς μοντάζ. Να παίζει αμοντάριστο ό,τι γίνεται εκείνη την ώρα, με τα απρόοπτα, το χιούμορ ακόμη και τα λάθη. Έχω κάνει απόπειρες να κάνω εκπομπές, έχω ρίξει τις απολαβές μου, αλλά τελικά δεν έγιναν. Έλα μετά στην ψυχολογία τη δικιά μου και του κάθε ανθρώπου. Πλέον όμως έχω συνηθίσει... Είδα τις ιδέες μου να τις κάνουν όλοι, πήραν άλλοι τη θέση μου με λιγότερη αξία». 

- Σας πίκρανε αυτό το γεγονός;

«Όχι δεν πικράθηκα καθόλου, είναι απλά το «γαμώτο». Έχουν κλέψουν πολλές φορές τις ιδέες μου. Έχω δει τις ιδέες μου να γίνονται εκπομπές και επιθεωρήσεις. Ποτέ όμως δεν πήρα τηλέφωνο να διαμαρτυρηθώ. Τουλάχιστον αυτοί που τις έπαιξαν έκαναν καλά την αντιγραφή. Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουν ότι στην Ελλάδα για να προχωρήσεις πρέπει να σαι εκτός από ταλαντούχος και λίγο killer, κακός ή λαμόγιο. Όταν δεν είσαι, δυστυχώς το πληρώνεις. Βλέπεις σε κάθε χώρο τέτοιους ανθρώπους που με τέτοιες πράξεις πηγαίνουν μπροστά». 

- Δεχθήκατε «χτυπήματα» για τη σάτιρα που κάνατε τόσα χρόνια στην TV;

Έχω περάσει από πυρός και σιδήρου στο καθεστώς του Σημίτη από το ΄97 ως το ΄99. Το 1999 η Μαλβίνα με ήθελε μαζί της, μου είχε κάνει πρόταση να παρουσιάσουμε μαζί μία εκπομπή. Μου είχε πει χαρακτηριστικά: "Εμείς οι δύο είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να ανατρέψουμε τα πράγματα". Της είχαν πει ότι θα έχει ελευθερία να σχολιάζει ό, τι θέλει, τελικά αυτή την ελευθερία της την πήραν πίσω και έμεινε ξεκρέμαστη. Μετά δυστυχώς αρρώστησε. Η Μαλβίνα λείπει πολύ από την ελληνική τηλεόραση». 

- Ποια τηλεοπτικά πρόσωπα θεωρείτε πως ξεχωρίζουν στην τηλεόραση του 2012;

«Κάποτε ο μάνατζερ των Beatles είχε πει το εξής σοφό. '"Ένας καλλιτέχνης για να κρατηθεί χρόνια πρέπει να χει ταλέντο, προσωπικότητα, εμπειρία, διορατικότητα και ένστικτο". Κανείς από τους σημερινούς παρουσιαστές δεν συγκεντρώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις. Είμαστε μία κοινωνία survivor, με ανθρώπους που δεν έχουν ταλέντο στη δουλειά που κάνουν και σκέφτονται απλά να χωθούν κάπου για να επιβιώσουν».

- Σχολιάστε μου τις εκπομπές των Λάκη Λαζόπουλο και Ράδιο Αρβύλα. Υπηρετούν τον σκοπό της σάτιρας;

«Ο κόσμος εισπράττει την αλήθεια των Ράδιο Αρβύλα, του Λαζόπουλου αλλά και της κάθε εκπομπής. Ο Λαζόπουλος έχει δώσει διαπιστευτήρια όλα αυτά τα χρόνια, δεν μπορώ να τον κρίνω. Είναι πολλά χρόνια στον χώρο και έχει αφήσει ένα αξιόλογο έργο. Αυτό που κάνει ο Λάκης εκφράζει την προσωπικότητά του. Οι Ράδιο Αρβύλα έχουν παρεΐστικο στυλ, τους χαρακτηρίζει η ανεμελιά και το καθαρό μυαλό. Η σάτιρα σε γενικές γραμμές θέλει να βάζεις πράγματα από την προσωπικότητά σου, τα βιώματά σου και την ψυχή σου».

- Η αναγνωρισιμότητα οδήγησε ποτέ τον Γιώργο Μητσικώστα σε επικίνδυνα μονοπάτια;

«Όχι, δεν καβάλησα το καλάμι πάντα ήμουν προσγειωμένος. Αυτό φαίνεται και από τον τρόπο ζωής μου. Δεν πάω στα κοσμικά στέκια, έχω την παρέα μου και πάμε σε ταβερνάκια».