Οι δικοί του τον φωνάζουν "Γιώργη". Η πόρτα του στο γραφείο του είναι πάντα ανοιχτή. Το κινητό του το σηκώνει ο ίδιος. Είναι μανιακά αφοσιωμένος στην οικογένειά του και αν χρειαζόταν να πουλήσει κουλούρια για να τη ζήσει, θα το κάνε αμέσως. Κοιμάται συχνά στον καναπέ του γραφείου του και δουλεύει 21 ώρες το 24ωρο! Δεν κάνει υπερβολές, δεν συχνάζει στα κοσμικά, φερεται σε όλους τους ανθρώπους με ευγένεια! Είναι ο Γιώργος Αυτιάς! Ο δημοσιογράφος, "φυσικό φαινόμενο" που δεν κουράζεται ποτέ, δεν το βάζει κάτω, δεν υποχώρει και επιβάλλει τους όρους στα κανάλια, αλλά ποτέ στο κοινό του... 


Από τη Φανή Πλατσατούρα

- Παρουσιάζετε το «Καλημέρα ΣΚΑΪ, » κάθε Σαββατοκύριακο και η AGB είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη μαζί σας. Πού το αποδίδετε πέραν της σκληρής δουλειάς σας;

«Η εκπομπή μας κάνει επιτυχία γιατί λέμε στον κόσμο την αλήθεια. Αυτό είναι το στοιχείο που χαρακτηρίζει την εκπομπή και εμένα προσωπικά. Ποτέ δεν θα με δείτε σε δεξιώσεις, να κρατώ ένα ποτήρι και να να περιφέρομαι σε κοσμικά στέκια. Είμαστε εργαζόμενοι, αυτή είναι η δουλειά μας, ζήσαμε την απόλυση, και ζούμε και την ευθύνη του να λέμε την αλήθεια στον κόσμο με απόλυτη ελευθερία».

- Τα νούμερα τηλεθέασης τα παρακολουθείτε; Τι απαντάτε σε εκείνους που έλεγαν πως δεν σας ακολουθεί το νεανικό κοινό;
«Αν πω ότι δεν κοιτάω τα νούμερα τηλεθέασης, θα είμαι ψεύτης. Τα νούμερα είναι ο ανταγωνισμός, αλλά δεν είναι το παν. Περισσότερο με ενδιαφέρει να βγω έξω και ο κόσμος να μου πει "το ακούσαμε αυτό στην εκπομπή σου και έχεις δίκιο", παρά να βγω πρώτος και να αποσιωπήσω την αλήθεια. Όλοι εκείνοι που κάποτε έλεγαν ότι ο Αυτιάς απευθύνεται στους γέρους, τώρα γιατί δεν μιλάνε; Πού πήγαν αυτοί οι σχολιαστές τώρα; Που είναι κρυμμένοι; Λοιδόριζαν κάποτε τις πρωινές εκπομπές αλλά ο καιρός έχει γυρίσματα».

- Σας στεναχωρούν αυτού του είδους οι κριτικές;
«Γελάω μαζί τους. Γελάω γιατί ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Με κατηγορούσαν κάποτε ότι στην εκπομπή ασχολούμουν με τον μισθό και τις συντάξεις του κόσμου, μόνο που τώρα αυτό είναι το πρώτο θέμα συζήτησης σ΄ όλες τις εκπομπές. Όλοι αυτοί οι τύποι τώρα είναι στα αζήτητα. Εδώ ο κόσμος χάνεται και εγώ θα κάτσω να ασχοληθώ μαζί τους; Όχι».


- Είστε εξαρτημένος από τη δουλειά σας και αν ναι σε τι βαθμό;
«Όταν κάνεις πρωταθλητισμό πρέπει να δουλεύεις πολύ, κανείς δεν θα σου χαρίσει χρυσό μετάλλιο αν δεν αγωνιστείς. Τρεις άνθρωποι φτιάχνουμε μία ολόκληρη εκπομπή που την βλέπουν 2.000.000 άνθρωποι κάθε φορά. Έχω αλλάξει τόσα κανάλια και ο κόσμος με ακολουθεί. Περιμένει από μενα να του πω τι θα γίνει, να του πω την αλήθεια».

- Πολλοί σας κατηγορούν ότι «λ
αϊκίζετε» μέσα από τις εκπομπές σας.
«
Είναι λαϊκισμός που λέω προσέξτε τον κόσμο γιατί δεν μπορεί να ζήσει, είναι λαϊκισμός που προσπαθώ να βρω μια λύση στα προβλήματά τους; Πολλές φορές η αλήθεια χαρακτηρίζεται λαϊκισμός από αυτούς που δεν θέλουν να την δουν κατάματα».

- Πολλές φορές σας βλέπουμε να φιγουράρετε σε σατιρικές εκπομπές. Δέχεστε τη σάτιρα;
«Ναι μου γίνεται συνεχώς σάτιρα. Η σάτιρα είναι μέσα στη ζωή. Θα πω εγώ στον Λαζόπουλο και τον Κανάκη πως να κάνουν τη δουλειά τους; Και που κάποιες φορές ξεπερνούν τα όρια δεν πειράζει, καλό μου κάνουν. Ο κόσμος ξέρει να διακρίνει την αλήθεια απ ΄το ψέμα...».

- Η αλήθεια που πρεσβεύετε πολλές φορές δεν είναι αρεστή σε κάποιους. Υπήρξαν στιγμές που προσπάθησαν να σας φιμώσουν;
«Όταν είχα πει ότι θα μειωθούν οι μισθοί κατά 30%, με πήρε υπουργός τηλέφωνο και με ρώτησε τι είναι αυτά που λέω... Αυτό έγινε επί ΠΑΣΟΚ. Και του απάντησα πως την επόμενη φορά που θα μου στείλεις τέτοιο μήνυμα θα το πω στον κόσμο. Και από τότε κόψαμε και την καλημέρα. Με έχουν απειλήσει ότι θα μου κόψουν την τηλεόραση, υπήρξε υπουργός που μου είπε ότι θα με βγάλει από την τηλεόραση, ο οποίος τώρα δεν έχει εκλεγεί, δεν υπάρχει πουθενά. Και εγώ γέλασα. Υπήρξε άλλος υπουργός που ζήτησε να απολυθώ». 

- Θα σας ενδιέφερε να μεταπηδήσετε και πάλι στην καθημερινή πρωινή ζώνη;
«Μακάρι, η ζωή έχει πάρα πολλούς κύκλους. Είχα ξανακάνει Σαββατοκύριακο και είχα επιστρέψει στο καθημερινό. Η φύση δε μπορεί να εμποδιστεί, πιστεύω ότι και αυτό θα ρθει αλλά δεν βιάζομαι. Αλλά ό, τι θα ρθει, θα ρθει. Τώρα δεν ξέρω σε ποιο κανάλι θα ναι αυτό. Απ΄ όπου και αν έρθει καλοδεχούμενο. Τα έχω πάρει τα μηνύματά μου. Τελεία εδώ...»

- Έχει δυσκολίες η απόφασή σας να ασκείτε μία αντιμνημονιακή πολιτική σε ένα κατά βάση μνημονιακό κανάλι;
«Δεν ξέρω αν ο ΣΚΑΪ είναι μνημονιακό κανάλι, αυτό που ξέρω είναι ότι σε εμένα οι ιθύνοντες του καναλιού έδωσαν την απόλυτη ελευθερία και εδώ τους βγάζω το καπέλο».

- Δεχθήκατε μείωση μισθού προκειμένου να ξαναβρεθείτε στην τηλεόραση;
«Εδώ έμεινα 1,5 χρόνο χωρίς δουλειά, μείωση μισθού δεν θα δεχόμουν; Έχω υποστεί συνεχείς μειώσεις. Από τι στιγμή που ο Έλληνας πολίτης δέχεται απίστευτες περικοπές μισθών, εμείς γιατί να μείνουμε απ΄ έξω; Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει. Υπάρχουν παντού άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε, δεν έχουν να πληρώσουν φάρμακα και ενοίκια. Όταν έμεινα χωρίς δουλειά πήρα το δισάκι μου και πήγα στην Κύπρο. Γιατί έπρεπε να δουλέψω. Έπρεπε να συντηρήσω την οικογένειά μου. Γιατί αυτή είναι η δουλειά μου, δεν ξέρω να κάνω κάτι άλλο. Αν χρειαστεί να πουλήσω κουλούρια στο Σύνταγμα για να ζήσω την οικογένειά μου, θα το κάνω».

- Το 2004 ήσασταν ο πρώτος που έκανε λόγο για οικονομική κρίση στην Ελλάδα μέσα από το βιβλίο σας.
«Όταν το 2004 μίλησα για την οικονομική κρίση, άκουσα τα εξ΄ αμάξης. Όλοι αυτοί που τότε μου έριξαν «λάσπη» όμως, τώρα κρύβονται. Και τώρα τελευταία βλέπουμε και άλλους που το γύρισαν και ξαφνικά άρχισαν να συμπαραστέκονται στον κόσμο ενώ μέχρι χθες μας ειρωνεύονταν κιόλας. Αλλά δεν πειράζει, ο κόσμος ξέρει και κρίνει... Βλέπω πολιτικούς, δημοσιογράφους, συνδικαλιστές ξαφνικά να γίνονται αντιμνημονιακοί. Δήθεν κόπτονται υπέρ του κόσμου. Για όλα αυτά που συμβαίνουν θα πρέπει να ντρέπονται οι πολιτικοί μας, έτσι που κατήντησαν την Ελλάδα».

 - Σας ενδιαφέρει το ενδεχόμενο να μεταπηδήσετε στην πολιτική μελλοντικά;
«Δεν με ενδιαφέρει να αναμειχθώ με τα πολιτικά. Έχουν αλλάξει οι εποχές πια. Οι δανειστές θα είναι εδώ μέχρι το 2060, το λέει το μνημόνιο μέσα, από εκεί και πέρα τι άλλο να πούμε». 

- Μιλήστε μου για το νέο σας βιβλίο που αναμένουμε να κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα.
«Το νέο μου βιβλίο αναφέρεται στα εργασιακά δικαιώματα των Ελλήνων, σκοπεύω να το κυκλοφορήσω σε εφημερίδα έτσι ώστε ο κόσμος να μπορεί να το πάρει στο κόστος μιας εφημερίδας. Είναι από τις εκδόσεις Κάκτος και τα έσοδα θα πάνε σε κοινωφελή ιδρύματα».