Ο Αλέξης Μανθεάκης είναι ο άνθρωπος που έζησε μια ολόκληρη ζωή δίπλα στην οικογένεια Ωνάση. Υπήρξε για πολλά χρόνια εκπρόσωπος τύπου των Ωνάσηδων, θαύμαζε τους ισχυρούς ανθρώπους για τους οποίους δούλευε, ταυτίστηκε μαζί τους, τους θεώρησε οικογένειά του. Γνώριζε καλά και την Αθηνά Ωνάση, τη χρυσή κληρονόμο, την εγγονή του μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση. Με την έκδοση του δεύτερου βιβλίου του «Αθηνά Ωνάση: Στο μάτι του κυκλώνα» έρχεται να ρίξει φως στις άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα της βαθύπλουτης κληρονόμου, έρχεται να φωτίσει τη ζωή της, να μιλήσει για την Αθηνά με τα «δύο πρόσωπα»!

Από τη Φανή Πλατσατούρα

- κ. Μανθεάκη κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο σας στο οποίο γράφετε για μία πλευρά της Αθηνάς Ωνάση που αγνοούσαμε. Ήρθαν στο φως αποσπάσματα αυτού όπου κάνετε λόγο για μία Αθηνά «σκληρή», παρομοιάζοντάς την με «ατσάλινη κούκλα». Γιατί αυτοί οι χαρακτηρισμοί;

«Η Αθηνά φέρθηκε πολύ σκληρά στη θεία της, όπως περιγράφω και μέσα στο βιβλίο μου. Εγώ το έζησα αυτό από κοντά. Η θεία της η Όλγα Ωνάση ήταν ηλικιωμένη και είχε ανάγκη από χρήματα. Περίμενε την Αθηνά μέχρι τα ξημερώματα έξω από το ξενοδοχείο της. Εκείνη δεν τη δέχτηκε. Της άφησε γράμμα η θεία της αλλά η Αθηνά δεν απάντησε ποτέ. Ήταν ασυγκίνητη. Κάποια στιγμή ο πατέρας της, ο Τιερί Ρουσέλ μου έδωσε χρήματα να τα πάω σε εκείνη. Αυτά ήταν τα λεφτά του Τιερί που στην τελική δεν είχε κάποια υποχρέωση. Η Αθηνά όμως είχε υποχρέωση απέναντι στη θεία της, όφειλε να τη στηρίξει οικονομικά».

- Τι άλλα γεγονότα δεν γνωρίζουμε για την Αθηνά Ωνάση; Πόσο καιρό έχετε να τη δείτε από κοντά;

«Είναι πολύς ο καιρός που έχω να μιλήσω με την Αθηνά. Από τότε που ανέλαβε ο σύντροφός της ο Ντόντα τα ηνία, τον έλεγχο της ζωής της. Αρχικά ο Ντόντα έστρεψε την Αθηνά προς την Ελλάδα. Εκείνη αλλαξε το όνομά της και υιοθέτησε το όνομα Ωνάση λόγω της επιρροής που της άσκησε ο Ντόντα. Με αυτόν τον τρόπο εκείνος θέλησε να την φέρει κοντά στην Ελλάδα. Με τον τρόπο όμως που τον χειρίστηκαν εδώ, που δεν τον δεχτήκανε και αρνήθηκαν να του δώσουν ελληνική υπηκοότητα, νομίζω τελικά στράφηκε κατά της Ελλάδας και παρέσυρε και την Αθηνά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν έχουν καμία επαφή με την Ελλάδα. Ο Ντόντα επισκέφθηκε μόνο μία φορά τον Σκορπιό και αυτό για 15 λεπτά, τότε που γίνονταν οι Ολυμπιακοί αγώνες στην Αθήνα. Αποστασιοποιήθηκε και από τον πατέρα της Αθηνάς και από την Ελλάδα».

- Θεωρείτε ότι ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό ο σύντροφός της για τον ατσαλένιο χαρακτήρα της;

«Και ο Ντόντα να μην ήταν πλάι της, δεν νομίζω ότι η Αθηνά θα γινόταν πιο ευαίσθητη. Απλώς μπορεί να ερχόταν τότε στην Ελλάδα. Η Αθηνά πήρε τον δρόμο της από πολύ μικρή και είχε από τη νεαρή της ηλικία αυτόν τον χαρακτήρα τον ανεξάρτητο, ως ένα σημείο. Από την άλλη όμως ήταν μία κοπέλα που πάντα ήθελε να βρίσκεται δίπλα σε έναν ισχυρό άνδρα. Είχε τον πατέρα της αρχικά και μετά τον Ντόντα. Μόνη της δεν μπορεί να κάνει πράγματα, θέλει έναν άνδρα συνέχεια δίπλα της. Ο σύντροφός της παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή της».

- Πού θεωρείτε τότε ότι οφείλεται αυτή η σκληρή συμπεριφορά που επιδεικνύει, όπως ισχυρίζεστε στο βιβλίο σας;

«Η Αθηνά γνώριζε την κόντρα του πατέρα της με τους διαχειριστές του ιδρύματος Ωνάση. Την είχε βιώσει έντονα. Από πολύ μικρή ήταν ενήμερη. Γνώριζε τα δικαιώματά της, την περιουσία και το όνομα που είχε. Έχει ταλαιπωρηθεί πολύ ως παιδί και αυτό ήταν που την έκανε τόσο σκληρή. Από τη μία πλευρά ήταν ένα κορίτσι, πολύ μαλακό, με πολύ χιούμορ από την άλλη όμως υπερίσχυσε το Ωνασέικο, το σκληρό της πρόσωπο που ναι μεν είναι θέμα επιβίωσης αλλά στη δική της περίπτωσή της πάει πέρα από αυτό».

- Αν ζούσε ο παππούς της ο Αριστοτέλης Ωνάσης, τι πιστεύετε πώς θα τη συμβούλευε για τις επιλογές της;

«Αν ζούσε ο παππούς της όλα θα ήταν διαφορετικά, είμαι σίγουρος. Η Αθηνά θα ερχόταν συχνά στην Ελλάδα και νομίζω θα είχε και μία προστασία απ όλους και από όλα. Δεν θα είχαν τότε επιρροή άλλα πρόσωπα πάνω της. Την επιρροή θα είχε ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Θα είχε μία ομπρέλα προστασίας στην Αθηνά και εκείνη θα ήταν πιο Ελληνίδα».

- Τι στοιχεία έχει πάρει από τον μεγιστάνα παππού της;

«Η Αθηνά έχει κληρονομήσει την αποφασιστικότητα, το αμετακίνητο, το ατσαλένιο, τη σκληρή πλευρά του Αριστοτέλη Ωνάση και αυτό το βγάζει με έναν τρόπο που δεν είναι και ο καλύτερος. Αλλά ίσως αυτή να είναι η δική της προστασία. Σε άλλα πράγματα δεν του μοιάζει. Η Αθηνά έχει μία σταθερή σχέση, πράγμα που δεν είχε ποτέ ο παππούς της. Η Αθηνά μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι στη ζωή της θέλει έναν και μόνον άνδρα, ο Ωνάσης είχε έναν άλλον χαρακτήρα».

- Πιστεύετε ότι έχει πέσει θύμα εκμετάλλευσης από το οικείο περιβάλλον της;

«Θεωρώ ότι είναι ευτυχισμένη με τον Ντόντα, ότι είναι ένας έρωτας που κρατάει. Δεν είναι παράλογο να είναι ερωτευμένος μαζί της. Είναι μία κοπέλα όμορφη, έξυπνη, με μεγάλο όνομα πίσω της. Δεν βλέπω εκμετάλλευση από την πλευρά του Ντόντα. Η ζωή της αυτή τη στιγμή είναι να κάθεται σπίτι μαζί του, να βλέπει dvd και να κάνει ιππασία. Το ερώτημα είναι άλλο: Με την περιουσία που κληρονόμησε έχει δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Τα δικαιώματα τα εισπράττει, το όνομα το χρησιμοποιεί, τα χρήματα τα ξοδεύει. Οι υποχρεώσεις που έχει όμως να προωθήσει αυτό το όνομα είναι ένα ζητούμενο».

- Μήπως ευθύνεται το γεγονός ότι έχει δίπλα της ανθρώπους που της δίνουν λανθασμένες συμβουλές;

«Της Αθηνάς της έχω σταθεί πάρα πολύ και σε δικαστήρια, και σε ότι αφορούσε την περιουσία της. Αυτό μέχρι ένα σημείο το γνώριζε. Από κει και πέρα μπήκε στη ζωή της ένας καινούργιος σύζυγος, λογικό να κάνει αυτός κουμάντο στη ζωή της. Είναι ακόμη μικρή η Αθηνά, ελπίζω μεγαλώνοντας να σκεφτεί κάποια πράγματα αλλιώς. Πιστεύω μετά τα τριάντα θα κατασταλάξει σε κάποιες απόψεις. Είναι νωρίς ακόμη για εκείνη να κάνει το ξεκαθάρισμα, γιατί είναι σε ένα περιβάλλον που είναι παντού γύρω της Βραζιλιάνοι και άνθρωποι της ιππασίας οπότε δεν είναι σε καμία επαφή με το ελληνικό στοιχείο, ούτε με την οικογένειά της. Έχει γυρίσει την πλάτη της στους Έλληνες συγγενείς».

- Διαρκώς έρχονται στο φως σενάρια που θέλουν τη χρυσή κληρονόμο να πουλάει τον Σκορπιό, το νησί του Αριστοτέλη Ωνάση. Ισχύει ή πρόκειται για σενάρια φαντασίας κάποιων;

«Ο Σκορπιός θα πουληθεί για πρακτικούς λόγους. Από τη στιγμή που η Αθηνά δεν πάει και από τη στιγμή που της κοστίζει τόσα λεφτά, κάποια στιγμή πιστεύω θα το πουλήσει. Δίνει 1.000.000 ευρώ το χρόνο για τη συντήρηση του νησιού. Το θέμα είναι αλλού. Το θέμα είναι ότι δεν πάει στον τάφο της μητέρας της να ανάψει ένα κεράκι ή στον τάφο του παππού της, που είναι οι άνθρωποι που της άφησαν όλη αυτήν την περιουσία. Αυτό είναι το θέμα για μενα, αυτό περιγράφω και στο βιβλίο μου. Όσο ήταν μικρή ερχόταν συχνά στην Ελλάδα, την έφερνα εγώ μετά που ενηλικιώθηκε και γνώρισε τον Ντόντα απ ότι ξέρω δεν πηγαίνουν στο νησί, έστω για να αποδώσουν αυτόν τον απλό φόρο τιμής».

- Τι άλλα γεγονότα περιγράφετε μέσα στο βιβλίο σας που αφορούν την Αθηνά Ωνάση;

«
Στο βιβλίο μου το οποίο κυκλοφόρησε χθες σε αγγλική έκδοση από το Amazon θα διαβάσετε ιστορίες που έχω ζήσει με την Αθηνά. Ανέκδοτες ιστορίες από έναν γάμο που είχαμε πάει στο Λαγονήσι και είχαν συγκεντρωθεί γύρω από το τραπέζι μας επίδοξοι γαμπροί, ιστορίες από την Ίμπιζα στο σπίτι που έμενε με τις οχτώ πισίνες και την κρυφή ντισκοτέκ πίσω από έναν καταρράκτη. Χαλαρές και ανθρώπινες στιγμές της. Περιγράφω άγνωστες πτυχές της ζωής της, γεγονότα που την έχουν σημαδέψει, άνθρωποι που έχουν φτιάξει ένα πλέγμα γύρω της, από τραπεζίτες και πολιτικούς μέχρι αθλητές. Υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα που κινείται γύρω από το όνομα Ωνάση».

- Αν τη συναντούσατε τώρα ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα τη ρωτούσατε;

«Γιατί Αθηνά...;»