Από την Αλεξάνδρα Τσόλκα

Στις ελληνικές ταινίες που αναφέρονταν στον γαλλογερμανικό πόλεμο και στην Κατοχή, όταν δεν έβαφαν ξανθό τον Κώστα Καρρά ή δεν επιστράτευαν για τα Ες Ες τον έναν και μόνο ανοιχτόχρωμο σταρ της εποχής Λάκη Κομνηνό, οι ηθοποιοί που υποδύονταν τους γερμανούς, έλεγαν πάντα «σνελ» και «ραους» και «χαιλ». Άλλη Γερμανική κουβέντα δεν είχαμε ακούσει στις ταινίες. Συλλήψεις, ανακρίσεις, εκτελέσεις, με «ραους» και «σνελ» έβγαιναν περά.

Σήμερα το πρωί έβλεπα την εκπομπή των Λυριτζή και Οικονόμου, τους οποίους απολαμβάνω όταν είναι μόνοι τους ή με τους συνεργάτες τους και την Μπόλα, πριν πλακώσει η heavy πολιτική και αρχίσουν τις ξύλινες κατασκευές που μου πέφτουν βαριές.

Όμως, σήμερα, στο παράθυρο ήταν ένας αγρότης απ΄ την Κρήτη, ο όποιος ο άνθρωπος έλεγε πως δεν φορολογείται ως αγρότης και τώρα του ζητιάνε να φορολογηθεί και έως έμπορος και να βάλει μηχανές για αποδείξεις στις λαϊκές, στα παζάρια, η –ξέρω γω- στα φορτηγό που πουλάρι ντομάτες και φωνάζει «πάρεεε – πάρεεε…».

Άσε που ζητάμε απ τους αγρότες ξαφνικά να τελειώσουν ΤΕΙ λογιστική για να καλλιεργήσουν μελιτζάνες και πατάτες. Άσε που η συγκέντρωση πλούτου των αγροτών ακριβώς σε αυτούς που πάνε στις λαϊκές συγκεντρώνεται! Άσε που έτσι θα πιάσουμε ως κράτος το μεγάλο κεφάλαιο που κοροϊδεύει και πλουτίζει και ξεφύγει απ την εφορία. 

Έτσι όπως αναγκαστήκαν οι περιπτεράδες να εκδίδουν αποδιώξεις για τις τσίχλες και τα τσιγάρα και κάθε πρόβλημα μας λύθηκε. Άστα όλα αυτά να δούμε τους δυο δημοσιογράφους να ερωτάνε τον αγρότη απ την Κρήτη και οι δυο μαζί, χωρίς ανάσα, σε ρυθμούς πολυβόλου, με μια υποψία στο μάτι για τα φορολογικά των αγροτών όπου οι αποδείξεις ανάγονται στη μεγίστη κίνηση πατριωτισμού, νομιμότητας και αποδείξης αγάπης για το έθνος.

Εκεί λοιπόν θυμήθηκα τις ταινίες με τους Γερμανούς του ελληνικού κινηματόγραφου. Αν του έλεγαν και «ράους» ή «σνελ» και έβγαινε και η Μπόλα με ένα λουλούδι στα μαλλιά όπως Αλίκη θα νόμιζα πως έβλεπα το «Υπολοχαγός Νατάσσα». Χάιλ…