Άμεσος ηθοποιός, γοητευτικός ως διάσημος άνδρας, ιδιαίτερα αφοσιωμένος πατέρας, με μια διάθεση να κρατά πάντα χαμηλούς τόνους στη δημόσια εικόνα του. Ο Θοδωρής Αθερίδης κάνει ένα διάλειμμα από τις πρόβες για τη νέα κωμωδία «Άγρια Δύση» που θα παρουσιαστεί στο θέατρο Αποθήκη με τη Ρένια Λουιζίδου. Μιλάει για τον καταλυτικό ρόλο που παίζει η ηθοποιία στη ζωή του. Θυμώνει με τους πολιτικούς που βούλιαξαν την Ελλάδα στην κρίση και την απόγνωση, ενώ αποκαλύπτει πως η σχέση του με τη Σμαράγδα Καρύδη ήταν θέμα σωστού timing.


Από τη Φανή Πλατσατούρα

- Ζούμε σε μία εποχή γενικότερης κρίσης. Μελλοντικά, φοβάστε το ενδεχόμενο κάποιων κοινωνικών εξεργέσεων;

«Στην Ελλάδα ζούμε μια κρίση κοινωνική, οικονομική, ηθική και κυρίως ατομική. Ο καθένας μας πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες του, να μετρήσει τον εαυτό του και να πάρει αποφάσεις. Μελλοντικά θα δούμε σίγουρα μία μεγάλη κοινωνική εξέγερση, ένα κλίμα εφιαλτικό, θα δούμε ο μισός λαός να στρέφεται ενάντια του άλλου μισού. Φοβάμαι ότι θα χυθεί αίμα και το απεύχομαι... »

- Η κρίση αυτή ευνοεί τις εξαρτήσεις πάσης φύσεως;

«Στην Ελλάδα πρέπει να υπάρξουν ριζικές αλλαγές. Ναι, η κρίση που περνάμε ευνοεί τέτοια φαινόμενα. Ο πόνος, η φτώχεια οδηγούν τους Έλληνες σε εξαρτήσεις».  

- Τι μερίδιο ευθύνης αναλογεί στους πολιτικούς μας; Δηλώσατε πως ψηφίσατε ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Με ποιο σκεπτικό;

«Οι πολιτικοί έχουν τεράστια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα μας. Είχα μία καχυποψία απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ με την έννοια ότι παρουσίαζε ένα πρόγραμμα τελείως θεωρητικό, που προέκυπτε από το πουθενά. Εύκολος πολιτικά, μπαλκονάτος λόγος που θυμίζει άλλες εποχές. Θα θελα οι πολιτικοί σε αυτή τη φάση να έχουν τη σοβαρότητα που αρμόζει στην κατάσταση. Ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ γιατί ήθελα να έχουμε μια κυβέρνηση στην οποία θα υπάρχουν όλα τα κόμματα. Να μπουν όλοι στη βουλή, να μαντρωθούνε και να μας βγάλουν από αυτήν την ιστορία, ενωμένοι».

- Ισχύει ότι λόγω οικονομικής αδυναμίας πουλήσατε το σπίτι σας στη Γλυφάδα;

«Όχι δεν ισχύει, το σπίτι δεν έχει πουληθεί, απλώς ενοικιάζεται. Για κανέναν δεν είναι εύκολα τα πράγματα, αγωνίζομαι καθημερινά, δουλεύω 16 ώρες την ημέρα, πληρώνομαι ελάχιστα, κάνω και εγώ τον δικό μου αγώνα για να επιβιώσω. Έκανα κάποια επιτυχία αυτά τα χρόνια, έβγαλα χρήματα αλλά δε μπορώ να συγκαταλέξω τον εαυτό μου στους εύπορους». 

- Από τη σειρά «Πίσω στο σπίτι» στο MEGA συνεχίζετε να μένετε απλήρωτοι;

«Η σειρά θα συνεχιστεί για δώδεκα επεισόδια από τον Ιανουάριο. Έχουμε πληρωθεί για λιγότερα από πέντε επεισόδια. Γενικώς η αγορά έχει προβλήματα, οι πάντες καθυστερούν τις πληρωμές. Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά και κάνουμε υπομονή. Για τηλεόραση δεν είχα κάποια πρόταση φέτος, αλλά νομίζω δεν γίνονται και δουλειές πλέον».

- Υπήρξαν στιγμές που «καβαλήσατε το καλάμι»; 

«Δεν ξέρω αν καβάλησα κάποια στιγμή το καλάμι, αυτό πρέπει να το πουν οι άλλοι για εμένα. Η επιτυχία ήρθε στη ζωή μου σε μία ηλικία που ήδη η κόρη μου ήταν 15 χρονών οπότε είχα την πολυτέλεια να έχω ωριμάσει και να μην έχω περιθώρια να χάσω τη μπάλα. Είναι θέμα ανθρώπου, τι έχεις βαθιά μέσα στην ψυχή σου και τι κενά της ματαιοδοξίας σου θέλεις να καλύψεις».

- Ποια είναι η γνώμη σας για συναδέλφους σας που κρεμάνε τη ζωή τους στα περίπτερα για να κρατηθούν στον χώρο;  

«Αν αυτό τους βοηθάει στη δουλειά τους, καλώς κάνουν. Εγώ επέλεξα να μην το κάνω γιατί έχω τον εγωισμό να πιστεύω ότι η δουλειά μου είναι πιο σημαντική από την προσωπική μου ζωή».

- Τι ρόλο παίζει ο έρωτας στη ζωή σας; Δίνετε δεύτερες ευκαιρίες σε μία σχέση;

«Ακόμη και να θέλω εγώ να δώσω μία δεύτερη ευκαιρία, δεν την δίνει ο ίδιος ο έρωτας. Ο έρωτας είναι κάτι μοναδικό, που συμβαίνει νομίζω στον δικό του χρόνο. Είναι πολύ σκληρός ο έρωτας, όταν δεν ευοδοθεί την ώρα που ψήνεται, μην περιμένεις να σε βρει άλλη ώρα που θα θέλεις εσύ. Αυτός κάνει κουμάντο. Βεβαίως και είχα μεγάλους έρωτες στη ζωή μου αλλά αυτά καλύτερα να τα ξέρω μόνο εγώ».

- Έχετε μία δυνατή σχέση φιλίας με τη Σμαράγδα Καρύδη. Ποια χαρακτηριστικά σας «τράβηξαν» σε εκείνη;

«Η ζωή είναι πολύ μυστήριο πράγμα, σου φέρνει ανθρώπους στον δρόμο σου και σου αποκαλύπτονται πτυχές του εαυτού σου μέσα από εκείνους. Το πιθανότερο είναι πως όταν προσπαθήσουμε να κάνουμε ανάλυση για πράγματα που μας συμβαίνουν, θα πέσουμε σε λάθη. Όλα σε αυτή τη ζωή είναι θέμα timing, δηλαδή η σωστή στιγμή που έρχονται άνθρωποι στη ζωή σου. Και η χημεία που έχεις με έναν άνθρωπο μέσα από το σωστό timing έρχεται».

- Η κόρη σας επέλεξε να ακολουθήσει το επάγγελμα του ηθοποιού. Βοηθήσατε να της ανοίξουν κάποιες πόρτες;

«Όταν η κόρη μου, μου ανακοίνωσε ότι θέλει να γίνει ηθοποιός χάρηκα πάρα πολύ. Ήθελα να κάνει μια δουλειά αγάπης. Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία. Της έκανα πρόταση να συνεργαστούμε και δεν θέλει, θέλει να ανοίξει μόνη της τα φτερά της και νομίζω μέχρι στιγμής ότι κινείται πάρα πολύ σωστά».

-  Τι είναι για εσάς η υποκριτική και τι θα συμβουλεύατε τους νέους ηθοποιούς;  

«Σχεδόν όλη μου η ζωή είναι στο θέατρο, είναι πλέον ο τρόπος ζωής μου, ο τρόπος που σκέφτομαι, όλα έχουν σχέση με την υποκριτική. Η ηθοποιία καλύπτει κάτι παραπάνω από το 70% της ζωής μου. Αφιερώνω πολλές ώρες σε αυτή τη δουλειά και της αφιερώνομαι και ως άνθρωπος. Τα παιδιά που βγαίνουν τώρα στο επάγγελμα θα τα συμβούλευα να είναι ο εαυτός τους. Να μην ξεχάσουν ποτέ για ποιο λόγο επέλεξαν αυτή τη δουλειά και να μπουν στην περιπέτεια να ανακαλύψουν τον εαυτό τους μέσα από την υποκριτική. Πάντα οι νεώτεροι ηθοποιοί μου προκαλούν το ενδιαφέρον, γιατί ο καθένας έχει έναν μυστήριο κόσμο μέσα του που αξίζει να κοιτάξεις...»!