current views are: 2

1 Νοεμβρίου 2012
Δημοσίευση14:30

Star Alert: Τρίζουν τα κοκκαλάκια του Τσέχοφ, Φραγκολιά μου!

Από την Αλεξάνδρα Τσόλκα 

Δημοσίευση 14:30’
αρθρο-newpost

Από την Αλεξάνδρα Τσόλκα 

Από την Αλεξάνδρα Τσόλκα 
Κάτι η φτώχεια, που τρεις ηθοποιοί πάνω στο σανίδι είναι υπερπαραγωγή πια, κάτι η ανάγκη για «και καλά πρωτοπορία», κάτι η ανέχεια και έτσι το αβαν γκαρντ κάνει σύνορα με την γελοιότητα, χωρίς να θέλει και διαβατήριο! Διαβάζουμε λοιπόν πως: «Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΜΥΘΟΠΟΙΙΑ επαναλαμβάνει την περσινή της επιτυχία (σ.σ: μυστική την κράτησαν αυτή την επιτυχία;), «Τρεις Αδελφές» του Α. Π. Τσέχωφ, με αλλαγές στην διανομή, σε σκηνοθεσία Ευδόκιμου Τσολακίδη στο θέατρο “ELIART” για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Οι τρεις αδελφές του Τσέχωφ, με μόνο τρεις άνδρες ηθοποιούς παίζουν όλους τους ρόλους του έργου, κάτω από τους ήχους των: Mahler, Cave, Shaggy, Nits, Πλέσσα και Apocalyptica. Αυθεντικά αποσπάσματα από το έργο αλλά και σκηνές εμπνευσμένες από τις χαραμάδες που αφήνει ο Τσέχωφ ανάμεσα στις πράξεις του έργου του που έκανε πρεμιέρα το 1901, συνθέτουν ένα πάζλ απόγνωσης, απελπισίας, παρακμής, αγανάκτησης, ξεπεσμού και εγκατάλειψης. Η έλλειψη επικοινωνίας αντισταθμίζεται με το χιούμορ και η έλλειψη αξιών με την προβολή μιας μελλοντικής υπόσχεσης για μια καλύτερη ζωή». Μωρέ, ο Τσέχοφ μια χαρά πέρναγε και την «έλλειψη αξιών και την προβολή μιας μελλοντικής υπόσχεσης για μια καλύτερη ζωή», αλλά ήθελε και ηθοποιούς, θίασο, σκηνοθεσία, φύλα, ερμηνείες, σκηνικά, κοστούμια για να πει αυτό που ήθελε.

Δηλαδή ο μαύρο Τσέχοφ ούτε που θα διανοήθηκε πως τρεις μαντραχαλαίοι, ο Ηλίας Βαλάσης, πρώην ΛΟΚΑΤΖΗΣ, νικητής και παρουσιαστής ριάλιτι, ο Κώστας Φραγκολιάς, πρώην μοντέλο και παρουσιαστής και ο Ηλίας Παπακωνσταντίνου, νέος, γυμνοί απ τη μέση και πάνω θα καναν τις τρείς αδελφές, Όλγα, Μάσα και Ιρινα, λέγοντας μας και μια περιληψούλα του έργου. Άμα είναι έτσι, σου ανεβάζω εγώ πέντε – έξι έργα με μια αράδα το καθένα, σε παγκόσμια πρωτοτυπία . Για παράδειγμα; «Οιδίπους Τύραννος»: ένας πήδαγε τη μάνα του! «Οιδίπους επί Κολωνώ», ένας πήδαγε τη μάνα του και μετά είχε τύψεις! «Νόρα ή το Κουκλοσπίτο»: Μια βαρέθηκε τον άνδρα της και την έκανε απ το σπίτι! «Λυσσασμένη γάτα»:μια και ένας που τσακώνονται σε ένα σπίτι στο Νότο και που δεν υπάρχει και καμία γάτα!  

Για να συνεννοηθούμε κιόλας, οι Τρεις αδελφές του Αντον Τσέχοφ είναι δράμα σε τέσσερις πράξεις και περιλαμβάνει 24 πρόσωπα, που χρειάζονται αντίστοιχους ηθοποιούς, αλλιώς δεν γίνεται να «συντεθεί ένα πάζλ απόγνωσης, απελπισίας, παρακμής, αγανάκτησης, ξεπεσμού και εγκατάλειψης». Με έναν νέο, ένα μοντέλο και έναν Λοκατζή ανέβασε κάτι άλλο και άσε ήσυχο τον μαύρο Τσέχοφ, όπως για παράδειγμα το «Γκόστμπαστερς».

Και επειδή η πολύ πρωτοπορία και η διανόηση μου πέφτουν λίγο βαριές και δύσπεπτες τον τελευταίο καιρό, έχω και την εξής απορία: Τον Λοκατζή κ. Βάλαση, τον θυμάμαι να αρθρώνει με δυσκολία, το μοντέλο κ. Φραγκολιά δεν τον λες και ρήτορα στην ευφράδεια, άρα ποιος μιλάει σ αυτό το έργο; Μόνος ο νέος – Ιρινα;

Και για όσους τη ψάχνουν με την πολύ πρωτοπορία να θυμίσουμε τη φράση ακριβώς του μαύρο Τσέχοφ, πως «δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο στην τέχνη, εκτός από το ταλέντο». Αυτό ακριβώς…