«Εγώ τον πήρα τον δρόμο της γαστρονομίας. Φαφλατάδικος δρόμος, φιγουρατζίδικος, με φωνές και τυμπανοκρουσίες, αλλά ό, τι κι αν πεις εύκολος δρόμος...» είχε πει κάποτε ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο οποίος θεωρείται το πρόσωπο των ημερών εξαιτίας των «μαγειρεμάτων» του στη Δημόσια Τηλεόραση.
Μονοπώλησε το τηλεοπτικό ενδιαφέρον με την αιφνιδιαστική αποχώρησή του από εκπομπή της ΝΕΤ, τη δημοσιοποίηση του παχυλού μηνιαίου -κρατικού- μισθού του αλλά και την απόφασή του να καταθέσει πρόταση για την παρουσίαση ενός οδοιπορικού μαγειρικής στη Θεσσαλονίκη. Ανακάτεψε όλα τα υλικά και έβγαλε μια γλυκόπικρη τηλεοπτική γεύση.

Ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει

«Εγώ δεν είμαι κουζίνα» ανέφερε ο μάγειρας στους διαδρόμους της ΕΡΤ και έλυσε πρόωρα τη συνεργασία του με την εκπομπή «136» των Ανθή Σαλαγκούδη και Γιάννη Δάρρα, πριν καλά καλά αυτή αρχίσει. Ο ίδιος προφασίστηκε προσωπικούς λόγους και αποχαιρέτησε τους συνεργάτες του, δημοσιεύοντας ένα κείμενο με τους λόγους παραίτησής του, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με όλους τους συντελεστές της εκπομπής. Φρόντισε βέβαια με έντεχνο τρόπο να αφήσει μια διάχυτη αίσθηση πικρίας για το τελικό αποτέλεσμα και αρκετά "καρφιά" για την ανοργανωσιά της τηλεοπτικής παραγωγής. Το παρασκήνιο έντονο. Ο κ. Μαμαλάκης θεώρησε πως δεν του δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος στην εκπομπή για τα μαγειρέματά του, και ότι ο τηλεοπτικός ρόλος του ήταν υποβιβασμένος σε σχέση με τους δύο παρουσιαστές της εκπομπής. Φημολογείται ότι τα χαμηλά νούμερα που σημείωνε το απογευματινό μαγκαζίνο (της τάξεως του 2-5%) έδωσαν το απαιτούμενο πάτημα στον τηλεοπτικό μάγειρα προκειμένου να ανακοινώσει τη λήξη της συνεργασίας του με το «136». Ωστόσο, οι πιθανότητες να παραμείνει ο Ηλίας Μαμαλάκης στο Ραδιομέγαρο είναι πολλές, αφού βρίσκεται σε συζητήσεις για να αναλάβει την παρουσίαση ενός οδοιπορικού μαγειρικής που θα προβάλλεται από την ΕΤ3. Αναβαθμισμένος ρόλος, διαφορετικό τηλεοπτικό project και ένας Μαμαλάκης να επιθυμεί διακαώς να ντυθεί με τη σοβαρότητα που πρεσβεύει η Δημόσια Τηλεόραση. Το θέμα βέβαια που ανακύπτει είναι αν τελικά θα δοθεί το πράσινο φως για τη συγκεκριμένη εκπομπή, μετά τους σκόπελους που προέκυψαν λόγω των τηλεοπτικών απαιτήσεων του μάγειρα αλλά και της δημοσίευσης του παχυλού μισθού του μέσω του προγράμματος «Διαύγεια». 5.000 ευρώ τον μήνα, συν 900 ευρώ από το εγκεκριμένο κοστολόγιο της ΕΡΤ. Σύνολο 5.900 ευρώ για ταξίδια στη Θεσσαλονίκη με γεύση μαγειρικής και παρουσίαση μέχρι πρότινος γκουρμέ πιάτων στριμωγμένων σε ένα πολυποίκιλο μαγκαζίνο, που δεν έχει βρει ακόμη την τηλεοπτική του ταυτότητα. Εν αναμονή λοιπόν, των αποφάσεων που θα καθορίσουν το τηλεοπτικό του μέλλον...

Το στέλεχος που «μαγείρευε» νούμερα

Ο άνθρωπος που από βρεφική ηλικία όπως εξομολογήθηκε, «περιφρόνησε τις παιδικές τροφές προκειμένου να γευτεί τις λιχουδιές των μεγάλων», δεν ξεκίνησε την καριέρα του σαν επαγγελματίας της γεύσης. «Ποτέ δεν είχα υπάρξει κακόφαγος», είχε δηλώσει ο ίδιος παλαιότερα. Η πολυαγαπημένη του γιαγιά και η υπηρέτριά τους, η κυρία Λίτσα, του μετάγγισαν την αγάπη τους για το καλό ελληνικό φαγητό. Η μαγειρική όμως ως επάγγελμα, μπήκε στη ζωή του σε αρκετά μεγάλη ηλικία. Πριν τον συνεπάρουν οι γαστρονομικές αναζητήσεις, ο Ηλίας Μαμαλάκης εργαζόταν ως υψηλόβαθμο οικονομικό στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρίες. Ένα πρωινό αποφασίζει να μπλέξει με γευστικούς πειρασμούς και αρχίζει να δημοσιεύει σε περιοδικά ποικίλης ύλης τις συνταγές του, πάντα με μυρωδιά Ελλάδας. Έπειτα, δέχεται πρόταση του ΣΚΑΪ για την παρουσίαση μια εκπομπής γεύσεων, μικρής διάρκειας. Η τηλεοπτική του καριέρα ουσιαστικά παίρνει τον ανήφορο όταν εγκαθίσταται στο MEGA και παρουσιάζει για 3 συνεχόμενες χρονιές την πετυχημένη εκπομπή «Στην κουζίνα ολοταχώς». Καθιερώνεται στις τηλεοπτικές συνειδήσεις, ακουμπάει τις ψυχές των τηλεθεατών με την απλότητά του και αναγορεύεται εθνικός μας μάγειρας. Ακολουθούν και άλλες εκπομπές, συγγραφές βιβλίων μαγειρικής, ανάληψη διευθυντικών θέσεων σε περιοδικά γεύσης, βραβεύσεις από την Unesco και το κράτος του Περού για τις γαστρονομικές δημιουργίες του. Η επιτυχία και τα υψηλά νούμερα τηλεθέασης σημαδεύουν κάθε του τηλεοπτική δουλειά, γίνεται περιζήτητος, οι τραπεζικοί του λογαριασμοί χορεύουν στους ρυθμούς του ζεστού τηλεοπτικού χρήματος και ο εκπομπάρχης σεφ υιοθετεί ένα νέο προφίλ, αυτό του επιτυχημένου τηλεμάγειρα.

Καλομαγειρεμένες φιλανθρωπίες και άλλα ευσυγκίνητα

Πέρυσι το καλοκαίρι η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Τσόλκα του κάνει μία διαφορετική συνέντευξη ψυχής, όπου ο γευσιγνώστης κ. Μαμαλάκης ξετυλίγει το νήμα της ζωής του. Μεταξύ άλλων φανερώνει τον διακαή πόθο του για επιστροφή του στα τηλεοπτικά πράγματα. «Πάρα πολύ μ' αρέσει η τηλεόραση. Μου λείπει κιόλας. Είναι μια συλλογική δουλειά, που το αποτέλεσμα δεν το καταλαβαίνεις την ώρα της δημιουργίας σου αλλά στο τέλος που θα αποκαλυφθεί -ή μια μαγική εικόνα πολύ υψηλού επιπέδου ή μια σούπα» είχε δηλώσει ο ίδιος χαρακτηριστικά, μόνο που στη δεδομένη περίσταση οραματίστηκε το «τέλος» και εγκατέλειψε το καράβι πριν αυτό βουλιάξει. Στην ίδια συνέντευξη συνεχίζει τις προσωπικές του εξομολογήσεις, αποκαλύπτοντας τις φιλανθρωπικές του ευαισθησίες. «Όσο για το τι θα κάνω στο μέλλον, νομίζω πως σε έναν εύθετο χρόνο από σήμερα θα αφοσιωθώ σε εθελοντικές δουλειές με ανθρώπους που έχουν πρόβλημα». Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις, λέει ο θυμόσοφος λαός μας...

Σε γενικές γραμμές ο κ. Μαμαλάκης έζησε μια ζωή γεμάτη χαρμολύπες, δυνατά συναισθήματα, βιωματικές εμπειρίες. Πέρασε φτωχικά παιδικά χρόνια, πάλεψε με τους δικούς του προσωπικούς δαίμονες, τους νίκησε, γεύτηκε την επιτυχία, απόκτησε χρήματα, δεν απασχόλησε ποτέ τον Τύπο με την προσωπική του ζωή, παρά μόνο με τις επαγγελματικές του επιλογές - πολλές φορές αφορμούμενες από τον πόθο του να γεμίσει η τηλεόραση με δικές του γεύσεις-. Λατρεύει τα παιδιά, μιας και δε μπόρεσε ποτέ να αποκτήσει δικά του. To 2010 του επιφυλάσσει ένα μεγάλο χτύπημα. Χάνει την επί πολλά χρόνια σύζυγό του, την αγαπημένη του Στέλλα. Ίσως αυτή ήταν και η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής του. Κλείστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στον εαυτό του και την κουζίνα του, αναζητούσε τη συντροφιά που έχασε. Κανείς δε μπορεί ωστόσο να ισχυριστεί ότι δεν της στάθηκε μέχρι το τέλος... Δημοσιεύει ένα γράμμα σε εκείνη, τη γυναίκα της ζωής του, και συγκινεί το πανελλήνιο. «Η καλή μου είχε ξεκινήσει από καιρό έναν άλλο μακρύ και άγνωστο δρόμο... Ποιος θα τα φάει όλα αυτά που μαγείρεψα; Θα παλαιώσουν μέσα στις πιατέλες, μέχρι που κάποιος θα τα πετάξει. Τα φαγητά μου δεν έθρεψαν κανέναν ούτε καν εμένα. Θα ήθελα κάτι να κάνω, μα είμαι ανήμπορος, δεν ξέρω τίποτα άλλο, να θρέφω ανθρώπους και ενίοτε τις ψυχές τους. Γιατί, θέλω να ξέρετε ότι η ανθρώπινη ψυχή κατοικοεδρεύει στο στομαχάκι μας». Τελικά, ύστερα από δύο χρόνια πένθους, βρίσκει και πάλι το χαμόγελό του στο πλευρό της νυν συζύγου του, κυρίας Στέλλας, την οποία παντρεύεται κρυφά στην εκκλησία του Γενεσίου της Θεοτόκου στην Εκάλη

Εγκατέλειψε προσωρινά τις τηλεοπτικές κουτάλες του στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα, πως στα 63 του χρόνια έχει ακόμη όρεξη για δημιουργία, μαγειρικές περιπλανήσεις, τηλεοπτικούς θριάμβους, χρηματικά γλυκίσματα...

Φανή Πλατσατούρα