current views are: 1

7 Ιανουαρίου 2013
Δημοσίευση14:40

Star Αlert: Όλοι δέχονται την κριτική (αρκεί να ‘ναι υμνητική)

Από την Αλεξάνδρα Τσόλκα

Δημοσίευση 14:40’
αρθρο-newpost

Από την Αλεξάνδρα Τσόλκα

Από την Αλεξάνδρα Τσόλκα
Η Ράνια Θρασκιά είναι μια κυρία με παρελθόν στη τηλεόραση και προφανώς κρατικό μέλλον, μιας και αυτή θα αναλάβει να παρουσιάζει νέα καθημερινή εκπομπή στη ΝΕΤ, αν και ακόμα δεν ξέρει ποια θα είναι η ακριβής ώρα προβολής, όπως η ίδια παραδέχτηκε και επισήμως σε συνέντευξή της!

Αξιοζήλευτη η προοπτική της και εύγε της, μιας και οι εποχές είναι δύσκολες τόσο για τηλεοπτικούς πρίγκιπες και πριγκίπισσες, όσο και για απλούς ιπποκόμους που σταβλίζουν τα τηλεοπτικά καθαρόαιμα, τραβώντας όλη τη λάντζα για μισθούς της πείνας –αρκεί να υπάρχουν και να δίνονται!

Παρόλα αυτά εντύπωση μας κάνει πως δεν συνεχίζει μεγαλόψυχα την ετοιμασία της εκπομπής, αλλά στέκεται η κ. Θρασκιά, στα αρνητικά σχόλια, που κατ’ εκείνην, έγιναν κυρίως την εποχή που απουσίαζε από την τηλεόραση. «Διάβασα πάρα πολλά πράγματα και με έχει ξαφνιάσει δυσάρεστα, το γεγονός ότι τα χειρότερα πράγματα που διάβασα για μένα ήταν όσο δεν ήμουν στην τηλεόραση. Κάθε φορά που ακουγόταν μια φήμη, σαν κάποιος να είχε την τρομερή αγωνία να μην ξαναβρώ ποτέ δουλειά». Επειδή όμως η κ. Θρασκιά, πάντα έβρισκε δουλειά και βρίσκει και μαγκιά της, ίσως θα έπρεπε να μην στέκεται τόσο σε όσους προσπάθησαν να εμποδίσουν την καριέρα της, οδηγώντας στην ανεργία.

Αφού ούτε έτυχε, ούτε πέτυχε! Συνεχίζει λέγοντας δε, «δεν με ενοχλεί ποτέ η κριτική σε επίπεδο τηλεόρασης γιατί φυσικά δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ειδικά τα χρόνια που είμαι εκτός τηλεόρασης, και ξέρω και δεν είναι το ζητούμενό μου να αρέσω σε όλους. Και επειδή ταυτόχρονα έχω πάρει απίστευτη εκτίμηση από τους τηλεθεατές ξαφνιάζομαι με τους ανθρώπους αυτούς με την μικρή ψυχή που σε καιρούς χαλεπούς και χρησιμοποιώντας μόνο ψέματα που βγάζουν τέτοια κακία. Είναι θλιβερό». Η κριτική προφανώς έχει να χωρίσει πολλά με την κ. Θρασκιά και μόνο με κακία μπορούν να εξηγούνται και μικρή ψυχή και όχι με το ότι απλά δεν αρέσει σε όλους και πως κρίνονται οι επιλογές της.

Η κριτική που δέχεται κάποιος είναι ανάλογη του έργου, πάντα! Εκτός αν η αποδεκτή κριτική είναι μόνο η υμνητική!
Με αφορμή την κ. Θρασκιά και επειδή οι φράσεις που εκφράζει, κατά καιρούς χρησιμοποιούνται ως προβλέψιμο κλισέ από το σύνολο των γνωστών προσώπων της τηλεόρασης που συνηθίζουν να κάνουν τον εαυτό τους θέμα και το σύμπαν να περιστρέφεται γύρω από την ύπαρξη τους θυμίζω το «Ισχύς μου η αγάπη του λαού», το έμβλημα του ελληνικού στέμματος μια φορά και έναν καιρό. Και είδατε που οδηγήθηκε απ’ την πολύ αγάπη; Στην κοινοβουλευτική αβασίλευτον δημοκρατία!

Το κοινό από αγάπη και εκτίμηση, δεν πέφτει να πεθάνει ποτέ και για κανέναν. Με μια αλά Σοπενχάουερ θεώρηση, όσο υπάρχουν στην οθόνη τα πρόσωπα επιβολής της, τόσο υπάρχουν και τα ανακλαστικά του κοινού. Αμέσως μετά τα πρόσωπα βυθίζονται στην ανυπαρξία, σα να μην υπήρξαν ποτέ, λόγω του πρόσκαιρου και εφήμερου χαρακτήρα των προϊόντων του μέσου. Το δε κοινό, τρέχει προς άγραν ευχαρίστησης είτε σαρκοφαγικής, είτε αποθετικής για τα επόμενα μικρών διαστάσεων γυάλινα είδωλα!  

Τελικά ποια κριτική λοιπόν είναι αποδεκτή αν όχι η υμνητική; Σε τι αναφέρεται; Στα σκηνικά μόνο; Στους τίτλους αρχής και τέλους; Στις αποχρώσεις των ταγιέρ που ταιριάζουν στην επιδερμίδα της παρουσιάστριας; Όταν κάνεις δημόσια δουλειά, θα κριθείς και θα σχολιαστείς. Κρίνοντας και σχολιάζοντας επίσης, ως εμπάθεια ότι εκφράζεται για σένα, αφενός γίνεσαι το ίδιο με αυτό που δε σου αρέσει, αφετέρου αποκαλύπτεσαι ως άτομο που δεν μπορεί να αποδεχτεί τον δημόσιο ρόλο του.

Μπορούμε λοιπόν, εν γνώση μας ως εμπαθείς, κακοί άνθρωποι και ψεύτες, ή ό, τι άλλο ποταπό μας προσάπτει η κ. Θρασκιά να ρωτήσουμε απλά: έχει υπόψιν της ποιά είναι τα κριτήρια που εκείνη προτιμήθηκε για να παρουσιάσει εκπομπή στην πολυπληθή έως τιγκαρισμένη ΕΡΤ; Μια ερωτησούλα είναι μόνο, δεν αφορά σε κριτική! Γιατί αυτή και όχι για παράδειγμα η Μάρω Λεονάρδου, η Ειρήνη Νικολοπούλου, η Άννα Δρούζα, η Μπήλιω Τσουκαλά, η Ρίκα Βαγιάννη, η Δάφνη Μπόκοτα, η Σίσσυ Χρηστίδου, η Χριστίνα Λαμπίρη, η Σοφία Αλιμπέρτη, η Νίκη Κάρτσωνα, η Μαριέττα Χρουσαλά, η Βάσια Λόη, η Ελένη Φωτοπούλου, η Ευγενία Μανωλίδου, η Μπετυ Μαγγίρα, η Ματθίλδη Μαγγίρα, η Βίκυ Καγιά, η Κατερίνα Λάσπα, μη μιλήσω για τον βετεράνο Ανδρέα Μικρούτσικο! Δεν θέλουμε φυσικά να μας απαντήσει απ’ ευθείας. Άλλωστε «να σηκώσω το τηλέφωνο γιατί;» παραδέχεται η ιδία στην συνέντευξη της, «για να αντιμετωπίσω την κακία; Το βρίσκω φθηνό, το βρίσκω κατώτερο των περιστάσεων και λυπάμαι που συμβαίνει σε επίπεδο κοινωνικό». Σε επίπεδο λοιπόν, πολιτικό και ουχί κοινωνικό, ας μας απαντήσουν οι επικεφαλείς της κρατικής τηλεόρασης βάση ποιων κριτήριων προτιμήθηκε όχι μόνο η κ. Θρασκιά αλλά όλα τα νέα πρόσωπα που επανδρώνουν τους κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς. 

Χωρίς κανέναν φόβο να χαρακτηριστώ «κακή, φθηνή, κατώτερη των περιστάσεων (επειδή έτσι είναι όλοι όσοι τολμούν την κριτική στην παρουσιάστρια), σε επίπεδο κοινωνικό», να πω πως η κ. Θρασκιά χειρίζεται καλά τα ελληνικά, πράγμα που θεωρώ ως δεδομένο στη δουλειά της, έχει σεβασμό στους καλεσμένους της και την ξεχωρίζει ένα πολύ αγαπημένο μου πρόσωπο, πράγμα που με βάζει σε σκέψεις για τα κριτήριά μου. Όμως με τέτοιες δηλώσεις θα μου επιτρέψει και το αγαπημένο πρόσωπο –η φίλη καρδιάς- και τα καλά της στοιχεία να υπερκαλυφθούν απ΄ το δημόσιο αμάρτημα της τηλεοπτικής αλαζονείας.  


σχετικα αρθρα