Ήταν δικιά μας και δεδομένη. Μια σταρ σε ανοιχτή επικοινωνία με την νιότη, την αθωότητα, το νάζι. Μια γυναίκα – παιδί όλο σκέρτσο, λευκό πανί προβολής σε μια Ελλάδα ματωμένη, ύστερα από Πόλεμο, Εμφύλιο, Πείνα, Κατοχή, έτοιμη να αφεθεί στα σκέρτσα της μεγάλης ξανθής και μοναδικής σταρ του σινεμά της.
Να ξεχαστεί, να ονειρευτεί, να προβάλει ελπίδα σε ένα ολόφωτο πρόσωπο, που οι προβολείς κάναν πάρτι φωτογένειας πάνω της. Χρόνια μετά τον χαμό της, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, σε μια πόζα με όλη τη γλύκα και την παιδικότητα της, αλλά και την αισθητική μιας εποχής αθώας και εφηβικής για την ανθρωπότητα, γίνεται εξώφυλλο στο νέο μυθιστόρημα της βραβευμένης Βρετανίδας συγγραφέως Άλι Σμιθ.

Το βιβλίο με τίτλο «Artful», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Penguin και αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που επί ένα χρόνο θρηνεί τον χαμό της συντρόφου της, ώσπου διαβάζοντας μια μέρα ένα παλιό αντίτυπο του Όλιβερ Τουίστ σηκώνει το κεφάλι της και βλέπει τη νεκρή σύντροφό της να κατεβαίνει όλο ζωντάνια τις σκάλες.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη στο εξώφυλλο των χιλιάδων πωλήσεων διεθνώς, όπως συμβαίνει με τα βιβλία της Άλι Σμιθ, είναι δροσιά και χαμόγελο για μας. Ένα νεύμα της, μεταφυσικά μακριά μας, πως ακόμα σαγηνεύει και συγκινεί το κοινό, πλανεύοντας το…