Από την Αλεξάνδρα Τσόλκα
Βιβλίο έγραψε η κ. Γιάννα Δασκαλάκη Αγγελοπούλου που θα κυκλοφορήσει, λέει, σε όλες τις χώρες (μα όλες; Ας πούμε και στις Νήσους Σαμόα;), στις 8 Μαΐου. Προς το παρών ο τίτλος του, που και σύντομο για να σου μένει δε το λες, αλλά σα να περιγράφει όλο το πρώτο κεφάλαιο «My Greek Drama: Life, Love, and One woman's olympic effort to bring glory to her country». Με απλά λόγια; «Το Ελληνικό μου Δράμα: Η ζωή, ο έρωτας και μια γυναίκα που έδωσε ρέστα για να φέρει δόξα στη χώρα της».

Έτσι μας ενημερώνει το amazon, ενώ δίνει και ένα εισαγωγικό να το πεις: «Μόνη της, στο Α δωμάτιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 η Γιάννα Αγγελοπούλου άρχισε να χορεύει. Ο κόσμος είχε αμφισβητήσει την ικανότητα της Ελλάδας να διοργανώσει αυτό το παγκόσμιο γεγονός. Χόρευε για να γιορτάσει τις προσπάθειες των Ελλήνων – και τις δικές της- να φιλοξενήσει τους επιτυχημένους αγώνες- φαινόμενο, μια προσπάθεια που έδειξε στον κόσμο τη νέα Ελλάδα, μια Ελλάδα ισάξια του ένδοξου παρελθόντος της. Δεν ήξερε ότι λίγα χρόνια αργότερα η Ελλάδα θα εγκατέλειπε τα μαθήματα που πήρε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα μπλέκονταν σε μια πολιτική και οικονομική κρίση που θα κατέστρεφε την Ελλάδα και θα απειλούσε την οικονομική ασφάλεια της Ευρώπης»!

Καταρχήν για την κ. Δασκαλάκη, που εμείς εδώ την έχουμε όπως οι Εγγλέζοι όλη την βασιλική οικογένεια μαζί, να μας λένε αυτοί εκεί στα amazon, πως χόρευε μόνη της σαν τον Τρύφωνα Σαμαρά στο Dancing, είναι εθνικό πλήγμα. Συντετριμμένοι αποδεχόμαστε πως καλοί μαθητές δεν είμαστε και μετεξετεστέοι μείναμε, διότι δεν είμαστε και λαός και δεν τα παίρνουμε τα γράμματα, ούτε σεβόμαστε και εκτιμάμε τον κόπο του άλλου, του καταδεκτικού, του απλού βαθύπλουτου να δώσει «μαθήματα» με τους Αγώνες. Άσε που φταίμε, εμείς, το 3% της παγκόσμιας οικονομίας για την οικονομική ανασφάλεια της Ευρώπης, όλης.

Και αυτή η Ευρώπη η ευλογημένη, μες στα κόμπλεξ και τις ανασφάλειες καμία δουλειά δεν έχει κάνει με τον εαυτό της, μια ψυχανάλυση, ένα ρέικι, ένα μασάζ για την κυτταρίτιδα έστω! Και πάμε και εμείς, ως ανεπίδεκτοι μαθήσεως και την απειλούμε από πάνω! Αφού τη βλέπεις! Φου να της κάνεις σκιάζεται, τι επιμένεις! 

Γι' αυτό σας λέω, δεν είμαστε λαός! Και ούτε το βιβλίο θα τιμήσουμε, που κάθισε κοτζάμ κυρία Γιάννα, να γράψει μόνη της! Και δε θα το αγοράσουμε γιατί 29,65 δολάρια είναι η τιμή του, και έχει κρίση η χώρα και οι κάτοικοι της κομμάτι πιο πολύ! Και φταίμε!

Φταίμε γιατί η γυναίκα του κάθε ενός που είχε άκρη γίνονταν εργολάβος οικοδομών και έχριζε κάνα στάδιο πριν τους Ολυμπιακούς, αλλά εκεί, εμείς, να πάμε εθελοντές να δείξουμε το ελληνικό φιλότιμο! Και τελικά να τι κάναμε! Την κυρία Γιάννα να έχει δράμα. Και μάλιστα Ελληνικό! Ενώ αν ήταν να είναι άλλος άνθρωπος, θα είχε γεννηθεί σε ένα Λιχτενστάιν, ένα Λουξεμβούργο, ένα Σαν Μαρίνο, έστω ρε αδελφέ και στα χέρια θα την σήκωνε, όχι να παίρνει τέτοια φαρμάκια!

Στο εξώφυλλο του βιβλίο, η συγγραφέας απεικονίζεται ίδια η Τζάκυ Ω, αλλά με ωραίο κολιέ σεταρισμένο με το σκουλαρίκι, μωβ γυαλιά – στέκα, αγέρωχο βλέμμα. Άρα θα 'ναι πολύ ωραίο βιβλίο…