Από τη Φανή Πλατσατούρα
- Το στοργικό ενδιαφέρον κρύβει τρεις φορές περισσότερες αρετές από όσες αμαρτίες κρύβει η φιλανθρωπία -, Horace Mann, Αμερικανός λόγιος & πολιτικός

Το «Dancing with the stars 3» κατέβασε αυλαία την περασμένη Κυριακή. Τα συνολικά χρήματα του show χορευτικών ταλέντων θα δοθούν στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Make a Wish - Κάνε μια ευχή», όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια προβολής του. Ένα show που πάτησε στον φιλανθρωπικό του χαρακτήρα για να κλείσει επώνυμους σε ρόλο χορευτών, να διαφημιστεί χωρίς το ανάλογο κόστος, να σημειώσει υψηλά νούμερα τηλεθέασης. Το Make a Wish από την άλλη πλευρά είναι ένας κοινωφελής οργανισμός που εδρεύει στη Γλυφάδα και έχει ως στόχο του να πραγματοποιεί ευχές παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας. Τηλεόραση και φιλανθρωπία ένωσαν τις δυνάμεις τους. Το αποτέλεσμα...; Ο λόγος ψυχής ενός παιδιού που κόπηκε βίαια, η τελευταία επιθυμία ενός μικρού κοριτσιού που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ (;), κάποιες χιλιάδες ευρώ στα ταμεία του ιδρύματος -το 2010 εισπράχθηκε το ποσό των 108.000 μόνο από το DWTS- και ένας χορός κοσμικών με πιρουέτες ευαισθησίας!


Make a Wish: «Το Dancing μας βοήθησε - Ο Χρήστος είχε χρόνο να ολοκληρώσει τη σκέψη του»

Στον τελικό του Dancing ένα 15 χρονο παιδί που πάλεψε με τη λευχαιμία και ένα εγκεφαλικό, παίρνει το μικρόφωνο. Eίναι ο Χρήστος, ένα από τα παιδιά που το Make a Wish βοήθησε να πραγματοποιήσει την ευχή του. Μιλά στην κάμερα για τα προβλήματα υγείας του, προσφέρει πίστη και όραμα μπροστά σε ένα συγκινημένο από τα λόγια του κοινό. Ζητά ακόμη ένα λεπτό να ολοκληρώσει τον συλλογισμό του. Την κατάθεση ψυχής του. Κόβεται βίαια και πέφτουν διαφημίσεις για την προώθηση προιόντος περιποίησης μαλλιών, κεντρικό πρόσωπο της οποίας είναι η παρουσιάστρια του λαμπερού show. H απάντηση που δόθηκε στο newpost.gr για το ατυχές (;), σκληρό (;), απάνθρωπο (;) γεγονός, αφοπλιστική: «Θεωρούμε ότι στον μικρό Χρήστο δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος να ολοκληρώσει τη σκέψη του και να περάσει το μήνυμα που έπρεπε. Δεν έχουμε να συμπληρώσουμε κάτι άλλο. Η σχέση μας με τον ANT1 είναι άριστη και είναι πολύ σημαντική για εμάς η συνεισφορά του τα τελευταία τρία χρόνια στον σύλλογό μας».

Έσβησε ένα μικρό κορίτσι χωρίς... ευχή

Δευτέρα πρωί και στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης γιατρός μεγάλης κλινικής των Αθηνών, καταγγέλλει: «Κορίτσι νοσηλευόταν για μεγάλο διάστημα στην ογκολογική μονάδα του νοσοκομείου μας. Απευθυνθήκαμε συνολικά στο Make a Wish προκειμένου να εκπληρωθεί μια ευχή της. Το κορίτσι είχε ως τελευταία επιθυμία να βγει με link στο κυριακάτικο DTWS. Παρότι ο κοινωφελής οργανισμός συνεργαζόταν με το κανάλι του ΑΝΤ1, η επιθυμία του παιδιού δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Μάλλον η χλωμή, εξαντλημένη όψη της δεν ταίριαζε στο λαμπερό προφίλ που ήθελε να υιοθετήσει o σταθμός για το show του... Το κοριτσάκι δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή...» Η απάντηση του Make a Wish στο newpost.gr, σύντομη. «Δεν έφτασε τέτοιου είδους ευχή στα γραφεία μας». 

Μake a wish: Οικογενειακή φιλανθρωπία (;)

Κάνοντας μια έρευνα πληροφορούμαστε πως πρόεδρος του φιλανθρωπικού φορέα από τον Απρίλιο του 2011 είναι η κα. Αλέκα Σεραφειμίδου. Έχοντας θητεύσει 15 ολόκληρα χρόνια στον σύλλογο, ως εθελοντής και μέλος αυτού, γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματά του αλλά και την άξια λόγου προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να πραγματοποιηθούν ευχές παιδιών που πάσχουν από καρκίνο, βαριές καρδιοπάθειες, μυική δυστροφία. Ως ταμίας συλλόγου αναφέρεται το όνομα της κα. Ανδρούλας Σεραφειμίδου -πιθανότατα συγγενικό πρόσωπο της προέδρου, αν κρίνουμε από το κοινό τους επίθετο-. Αντιπρόεδρος του οργανισμού είναι ο κ. Peter Economides ή αλλιώς ο επονομαζόμενος «Έλληνας Steve Jobs». Πρόκειται για ένα προσωνύμιο που του έχει αποδοθεί λόγω της συνεργασίας του με τον κορυφαίο της Apple και της συμβολής του στην «ανάσταση» της εταιρείας. Δύο χρόνια πριν, το 2011, ως νομική σύμβουλος του Make a Wish εμφανίζεται η κα. Ιωάννα Κιοσσερετέρ Οικονομίδης, -πιθανότατα και εκείνη συγγενής του σημερινού αντιπροέδρου-... Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι ο κ. Οικονομίδης είχε παραδεχθεί δημόσια σε παλαιότερη συνέντευξή του την μακρόχρονη περιπέτειά του με ναρκωτικές ουσίες, ενώ αυτή τη στιγμή εκτελεί χρέη αντιπροέδρου σε έναν οργανισμό που απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά και τις ευαισθησίες αυτών... Επίσης ως μέλος του συλλόγου αναγράφεται και η κα. Μαργαρίτα Σιδερίδου, η οποία συγχρόνως εργάζεται ως Head of Special Projects του ANT1. Πιθανολογούμε λοιπόν, πως η προαναφερθείσα υπήρξε μεσολαβήτρια για την οικονομική συνεργασία Dancing και Make a Wish.

Κοσμικοί χορηγοί ευχών

Πριν την κα. Αλέκα Σεραφειμίδου από την προεδρική θέση του ιδρύματος πέρασε η κα. Γκαμπριέλλα Καλίνι-Πετζετάκη, σύζυγος του μεγαλοεπιχειρηματία Γιώργου Πετζετάκη. Ευεργέτες του κοινοφελούς οργανισμού είναι κάποια από τα πιο κοσμικά ονόματα της πρωτεύουσας. Κάποιοι εκ των οποίων και προσωπικοί φίλοι της τωρινής προέδρου του ιδρύματος. Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικά ονόματα: Γιώργος Τσαβλίρης (εφοπλιστής), Νίκος Βαφειάς (εφοπλιστής), Γιώργος Βερνίκος (εφοπλιστής - πρώην υφυπουργός Ναυτιλίας), Θανάσης Μαρτίνος (εφοπλιστής), Τιτίνα Πατέρα (η σύζυγος του εφοπλιστή Νίκου Πατέρα), Έλενα Σύρακα (σχεδιάστρια κοσμημάτων). Με τόσο εφοπλιστικό χρήμα φαντάζει σχεδόν αστείο να έχουν πραγματοποιηθεί 940 (;) ευχές από το 1996, που άρχισε τη λειτουργία του το Make a Wish στην Αθήνα και εν συνεχεία στη Θεσσαλονίκη...

- Θα επανέλθουμε στο συγκεκριμένο θέμα, μόλις μας δοθούν τα οικονομικά έγγραφα καθώς και κάποια άλλα στοιχεία που ζητήσαμε από τον Σύλλογο των... Ευχών!