Από την Αλεξάνδρα Τσόλκα  
Θυμάστε τις ελληνικές ταινίες, τύπου «Ο εμίρης και ο κακομοίρης», όπου ο Βουτσάς φόραγε ένα τραπεζούντιο στο κεφάλι και ανέβαινε στον Μον Παρνές, να βγάλει κάνα φράγκο ως πάμπλουτος εμίρης που μοίραζε, πανηγυριώτικα ρολόγια; Κάπου εκεί η Σαπουντζάκη με έξω του κοιλιακούς ήθελε να γίνει κύρια εμίρη και να τυλίξει τον ανατολίτη με τις καμπύλες της. Αλλού η Βλαχόπουλου χόρευε σε χαρέμια και ξεσκέπαζε πόλεμους, με τα αδέλφια της, τον Χρόνη και τον Βαγγέλη να κάνουν τις ζουμπουρλούδες χανούμισσες! Κάπως έτσι, με ελληνική μυθοπλασία από τις εποχές που και πάλι οι Έλληνες τα έβγαζαν ζόρικα πέρα, που κάπνιζαν τη γόπα, που χρώσταγαν τα νοίκια στην σπιτονοικοκυρά Βασιλειάδου ή Νοταρά, υπήρχε και ο αντίποδας του μαύρο Ρωμιού, όπως σήμερα. Εμίρης! Πετρέλαια! Αμύθητα πλούτη! Δώρα! Χαρέμια με καλλονές! Γυναίκες – σύζυγοι νεραϊδίσιες. Πολλά παιδιά. Έρημος και πολυτελή σεράι και καμήλες και τζιπ πολυτελή και οάσεις και γιαταγάνια και φερετζέδες και πραξικοπήματα! Ε! και κάπως έτσι μοιάζει να είναι και η αλήθεια…

Ο Εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θανί, αγόρασε το νησί Οξεία, δίπλα στην Ιθάκη αλλά και 5 ακόμη από το σύμπλεγμα των Εχινάδων, στα παράλια της Αιτωλοακαρνανίας, πληρώνοντας 4,9 εκατομμυρίων ευρώ για το πρώτο νησί, συνολικής έκτασης 5.000 στρεμμάτων και το πόσο των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ (πάρε πάρεεε κοψοχρονιά τα δίνουμε τα υπόλοιπα), για τα άλλα μικρότερα νησάκια, συνολικής έκτασης 1.600 στρεμμάτων. Εραστής της Ελλάδας και κυρίως της ειδυλλιακής αρμονίας των Ιόνιων νησιών, ο Εμίρης, επισκέπτεται κάθε χρόνο τη χώρα, αλλά είχε στο παρελθόν διατρανώσει πως δεν θα ξαναρθεί γιατί ήθελε να κάνει αγορές αλλά τον νεύριαζε η γραφειοκρατία μας. Και άδικο, να πεις, δεν έχει. Μάλιστα, λέγεται ότι όταν του είπαν πως στα 5000 τετραγωνικά μέτρα της Οξείας, θα μπορούσε να οικοδομήσει μόνο 250 τετραγωνικά, είχε απαντήσει, με αραβικό καθαρόαιμο πάθος, ότι 250 τετραγωνικά θα είναι μόνον οι τουαλέτες του!

Τελικά επέστρεψε, ψώνισε και ψάχνει και αλλά νησιά μιας και θέλει να κάνει από ένα δώρο και στα 24 παιδιά του! Δηλαδή αν ήθελε να τα 'χει μαζεμένα σε ένα μέρος, θα χύπαγε προσφορά για την Εύβοια! Ποιος είναι όμως ο λάτρης του ελληνικού τοπίου και εντυπωσιακά αποφασιστικός βαθύπλουτος άνδρας; 
Γεννήθηκε στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα, το 1952. Ντόχα θα πει Μεγάλο Δέντρο, γιατί λέγεται πως ένα όλο ίσκιο, εντυπωσιακό δέντρο βρίσκονταν εκεί που υπήρχε κάποτε μόλις ένα ταπεινό ψαροχώρι. Το Κατάρ βρίσκονταν υπό εγγλέζικη κυριαρχία, μέχρι ο Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θανί, να γίνει 19 ετών, στις 3 Σεπτεμβρίου του 1971, όπου απέκτησε ανεξαρτησία αλλά και παντοδυναμία ως κράτος, με τον λαό του να έχει από τα υψηλότερα κατά κεφαλή εισοδήματα στον κόσμο! Το Κατάρ μέχρι και τη δεκαετία του '40 ήταν το φτωχότερο από τα Εμιράτα χωρίς πλούτο από τα πετρέλαια αλλά περιβόητο για την αλιεία μαργαριταριών. Όλα αυτά άλλαξαν, χάρη στον νεαρό, ακόμα τότε, πρίγκιπα Χαμάντ.

Από αραβική αριστοκρατική οικογένεια, με ισχυρούς αρχηγούς δυο αιώνων και ηγέτες των νομαδικών φύλλων από τις αρχές της ιστορίας τους, ο νεαρός πρίγκιπας, θα φοιτήσει στην στρατιωτική ακαδημία Sandhurst στη Μεγάλη Βρετανία. Επιστρέφοντας το 1971, στο ελεύθερο πλέον Κατάρ, του απονεμήθηκε ο βαθμός του αντισυνταγματάρχη, πολύ σύντομα έγινε υποστράτηγος και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιθυμούσε να εκσυγχρονίσει του στρατό του εμιράτου και όντας φιλοδυτικός, στον πόλεμο του Κόλπου αγωνίστηκε εναντία στον Σατντάμ Χουσείν για την απελευθέρωση από αυτόν του Κουβέιτ.

Το 1977 αναγορεύτηκε διάδοχος του Θρόνου, ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας, ενώ αφοσιώθηκε στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας του.
Και βέβαια επειδή εδώ μιλάμε για απόλυτη μοναρχία, για εξουσία απόλυτη, τεραστία ποσά και συμφέροντα αλλά και για οικογένειες ανατολίτικες που η ιντριγκαδόρικη, όλο πλεκτάνες, στρατηγική πολιτική έχει παράδοση, στις 27 Ιουνίου του 1995, ο σεΐχης Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θανί, έκανε πραξικόπημα και ανέτρεψε τον πατέρα του από τον θρόνο, ο οποίος, μάλιστα απουσίαζε στο εξωτερικό, αλλά η επίσημη στέψη του ως Εμίρη του Κατάρ έγινε πέντε χρόνια αργότερα, στις 20 Ιουνίου του 2000. Θεωρείται ο βασικός χρηματοδότης του Al Jazeera και ο άνθρωπος πίσω από την μεγάλη ισχύ στον αραβικό κόσμο αλλά και στις ισορροπίες του πλανήτη ολόκληρου, αν και ο ίδιος το αρνείται. Σε συνεντεύξεις του, στο παρελθόν, όμως, έχει παραδεχτεί ότι είχε δώσει τα πρώτα 137 εκατομμύρια δολάρια στον σταθμό και μετά αρκετά ακόμα όποτε ήταν ανάγκη, ώστε να υπάρχει στην παγκόσμια ενημέρωση αντίλογος και να μην ακούγεται μόνο η φωνή των ειδησεογραφικών δικτύων της Δύσης.

Οι προσπάθειές του για εκσυγχρονισμό στον στρατό αλλά και στην κοινωνία της βαθύπλουτης χώρας, η αδυναμία του στον αθλητισμό, αθλητής και δύτης και ο ίδιος και η λαχτάρα του να κερδίσει η χώρα του κάποτε Ολυμπιακό μετάλλιο, τον καταστούν ως έναν από τους προοδευτικότερους άραβες ηγεμόνες. Μάλιστα τονίζεται, πως έχει αναθέσει στη δεύτερη από τις τρεις συζύγους του, την εκστατικά εξωτική Σεϊκα Μοζάχ, αποκλειστικά την ευθύνη για την εκπαίδευση και τα δικαιώματα των παιδιών, πράγμα που δεν διανοούνται καν γενικά οι Άραβες, όσον αφόρα στις γυναίκες. Οι δυο σύζυγοι, παρά τις εθιμοτυπικές συνήθειες των εμιράτων, δεν διστάζουν να φωτογραφηθούν μαζί, σε δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις. Είναι όμως εμφανές πως η Σεΐκα Μοζάχ, είναι ιδιαίτερη και ξεχωριστή ως προσωπικότητα, πολύ διαφορετική από άλλες συζύγους ηγετών της Μέσης Ανατολής. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, αρκετά μοντέρνα και επαναστατική στο ντύσιμό της, ενώ συμμετέχει ενεργά στα κοινά της χώρας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ, Κοινωνιολογία, με ιδιαίτερα εντυπωσιακές επιδόσεις. Παντρεύτηκε τον Εμίρη σε ηλικία μόλις 18 ετών. Το περιοδικό «Forbes» την έχει ανακηρύξει μια από τις 80 ισχυρότερες γυναίκες στον κόσμο. Διακρίνεται για την δυναμικότητά της, το φιλανθρωπικό της έργο, το καλό της γούστο και την αδυναμία της στην υψηλή μόδα.

Ο εμίρης του Κατάρ, όμως έχει άλλες δυο συζύγους και συνολικά 24 παιδιά, 11 αγόρια και 13 κόρες. Η πρώτη σύζυγός του, χαμηλών τόνων, περισσότερο αυστηρής θρησκευτικά συμπεριφοράς, είναι κόρη του πρώτου εξαδέλφου του και με αυτήν έχει αποκτήσει δύο γιους και έξι κόρες. Με την τρίτη και νεαρότερη σύζυγό του έχει αποκτήσει τέσσερις γιους και πέντε κόρες. Με την Σέικα Μοζάχ, που μοιάζει η αγαπημένη του, έχει αποκτήσει πέντε γιους και δύο κόρες. Ανάμεσά τους, ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Τάνι, ο οποίος από το 2003 έχει οριστεί ως ο επόμενος εμίρης του Κατάρ και είναι μόλις 23 ετών.

Εκτός από τα ελληνικά νησιά στο Ιόνιο, που αποτελούν ένα δικό του τοπίο για επίγειο παράδεισο και το προσωπικό του καταφύγιο, ο Εμίρης του Κατάρ, πέρυσι αγόρασε το περιβόητο πολυκατάστημα Harrods, στην καρδιά του Λονδίνου, προσφέροντας 2,2 δισ. δολάρια στον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, ενώ έχει για το έθνος του αποκτήσει μεγάλη μετοχική συμμετοχή στη Volkswagen και την Porsche, στα βρετανικά σούπερ μάρκετ Sainsbury και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Έχει δώσει 125 εκατομμύρια στην Μπαρτσελόνα για τη διαφήμιση στη φανέλα της ομάδας, κατέθεσε πρόταση για τη διοργάνωση του Μουντιάλ ποδοσφαίρου στο Κατάρ το 2022, ενώ προσπάθησε να εξαγοράσει τη θρυλική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χωρίς να καταφέρει. Το Forbes τον αξιολογεί στην 7η θέση της λίστας με τα πιο πλούσια μέλη βασιλικών οικογενειών στον κόσμο. Η προσωπική του περιουσία ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ διαχειρίζεται 50 δισεκατομμυρία με το δικό του Qatar Ιnvestment Αuthority. Όλα αυτά, δεν τον εμπόδισαν όμως, πέρυσι το καλοκαίρι να ζητήσει σκόντο σε έναν ψαρά, στην Ιθάκη, για δυο τελάρα φρέσκα ψάρια, εξουθενωτικά νιούτσικα, τραβώντας την προσοχή των περαστικών και κάνοντας τον θέμα των παγκόσμιων ΜΜΕ. Μπορεί να αγοράζει ομάδες, κανάλια και ελληνικά νησιά, όμως η αραβική ψυχή, με υποκατάστατο τις τσιπούρες, λαχταράει να παζαρεύει αιώνια στην αγορά του Αλ Χαλίλι, μαγικά λυχνάρια και ιπτάμενα χαλιά…