current views are: 3

19 Μαρτίου 2013
Δημοσίευση13:09

Οι ζωές των Άλλων: To «Σηφάκη», το «Κατίδη» και οι διαιωνιστές τους!

Από τη Φανή Πλατσατούρα

Δημοσίευση 13:09’
αρθρο-newpost

Από τη Φανή Πλατσατούρα

Από τη Φανή Πλατσατούρα

– Αρχή πολιτείας απάσης νέων τροφά-, Πυθαγόρας 

Το όπλο κάθε έθνους, πολίτη, υγιούς νου είναι η παιδεία του. Όχι απαραιτήτως εκείνη που λαμβάνεται από τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης. Ζητούμενο είναι και η κοινωνική μόρφωση, να μπορείς να φιλτράρεις καθημερινά τις πληροφορίες που δέχεσαι, τις αποφάσεις που παίρνονται για σενα χωρίς εσένα, τους δήμιους δούλους του συστήματος που περιμένουν στη γωνία να επιβάλλουν την εσχάτη των ποινών σε όποιο μη συμβατό με την εποχή πνεύμα. Ο πνευματικός ακρωτηριασμός πονάει χίλιες φορές περισσότερο από τον σωματικό και η ατομική άγνοια έχει αντίκτυπο στα σύνολα μιας κοινωνίας – πεφωτισμένα ή μη- που ρίχνεται πάνω τους σαν σκιά, απειλητική, μαύρη, έτοιμη να τα ρουφήξει στον σκοτεινό της εαυτό.

Τελευταίο παράδειγμα ο 20χρονος μεσοεπιθετικός της ΑΕΚ, Γιώργος Κατίδης. Ο ναζιστικός του χαιρετισμός μπροστά στους φιλάθλους της ομάδας, του στέρησε το όνειρο μια μακρόπνοης καριέρας. Αν η κίνησή του ήταν αποτέλεσμα αυθορμητισμού, έλλειψης παιδείας ή προμελέτης, δεν είμαστε σε θέση να το κρίνουμε. Ο ίδιος άλλωστε έδωσε πριν λίγη ώρα στη δημοσιότητα την… απολογία του και ήδη του ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη. Ο πάγκος, όπως όλα δείχνουν, τον περιμένει…

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το νεαρό της ηλικίας του αθλητή δε μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την απρεπή αυτή κίνησή του. Η επιβεβλημένη τιμωρία του από την άλλη δεν δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα. Κυκλοφόρησαν κάποιες σαρκοφαγικές απόψεις με επίκεντρο τον Κατίδη. Οι πλάτες ενός ανόητου Κατίδη όμως, δε μπορούν να σηκώσουν όλα τα εγκλήματα κάθε δήθεν εκσυγχρονισμένης κοινωνίας, που σηκώνει λάβαρο την ανοησία, την ίδια ώρα που καθίζει στο εδώλιο τους ανόητούς της. «Επιβάλλοντας στον Κατίδη την εσχάτη των ποινών εξ αφορμής ενός τόσο ελεεινού ηθικού παραπτώματός του, είναι σα να αγνοούμε τη μεταδοτική ασθένεια και να εστιάζουμε στον φορέα», έγραψε πολύ σωστά ο δημοσιογράφος Άρης Αλεξανδρής. 

Και μένοντας στο ποδόσφαιρο και τους… άτακτους εκπροσώπους του, που έχουν αρχίσει να απασχολούν τον Τύπο, πιο συχνά και από τα upskirts της Μενεγάκη, ας μιλήσουμε για «το Σηφάκη». Ναι, για τον διεθνή τερματοφύλακα Μιχάλη Σιφάκη ο λόγος, ο οποίος απασχόλησε για ακόμη μία φορά την ομάδα του «Πρωινού mou» λόγω της φημολογούμενης σχέσης του με την Κατερίνα Καινούργιου. Η παρουσιάστρια της πρωινής εκπομπής του MEGA, Φαίη Σκορδά με τ΄ όνομα, πιάστηκε αδιάβαστη. «Ποιο είναι αυτό το Σηφάκη;», αναφώνησε. Και άντε να της εξηγήσεις μετά, ξεκινώντας από τα βασικά. Τι είναι το τέρμα, πoυ σκοράρει ο παίχτης, και πως κατακτούνται τα νικητήρια γκολ… Αν δε της έπιανες κουβέντα για… το «Κατίδη», δυο εκπομπές δεν θα φταναν για να κατανοήσει τα βαθύτερα νοήματα και τον αντίκτυπο της πράξης του.

Ανατρέχοντας στο Διαδίκτυο, έπεσα πάνω σε μία παλαιότερη συνέντευξη του Μιχάλη Σηφάκη. «Η ταμπέλα αγράμματος που κόλλησαν στους ποδοσφαιριστές, πριν από μερικά χρόνια, ποτέ δεν μου άρεσε», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο τερματοφύλακας της Εθνικής. Έλα όμως που επιβεβαιώνουν και με το παραπάνω οι ίδιοι με τις πράξεις τους τέτοιου είδους ταμπέλες…


σχετικα αρθρα