current views are: 1

27 Μαρτίου 2013
Δημοσίευση11:36

Άποψη: Μια δυνατή παράσταση για τον έρωτα και την απιστία!

Από τη Φανή Πλατσατούρα

Δημοσίευση 11:36’
αρθρο-newpost

Από τη Φανή Πλατσατούρα

Από τη Φανή Πλατσατούρα
Xρόνος: Παραμονή Χριστουγέννων

Τόπος: Ένα μπαρ

Πρόσωπα: Τρεις γυναίκες

Μία σύζυγος (Άννα Αδριανού) και μία ερωμένη (Μαρκέλλα Γιαννάτου). Γυναίκες θύματα στον βωμό του έρωτα. Διεκδικούν τον ίδιο άνδρα. Θέλουν να εξουσιάσουν τα συναισθήματα. Αναμετρώνται μέχρι τέλους. Ποια είναι η πιο δυνατή…; Μια τρίτη γυναίκα θα αποτελέσει την έκπληξη, δίνοντας άλλη τροπή στο θεατρικό έργο που παίζεται με επιτυχία στο θέατρο Βικτώρια. 

Πρόκειται για το ξεχωριστής ομορφιάς μονόπρακτο του Αυγούστου Στρίντμπεργκ «Η πιο δυνατή», το οποίο η Άννα Αδριανού διασκεύασε, ανέδειξε και παρουσιάζει στο κοινό της, από μία άλλη οπτική γωνία. «Ο Στρίντμπεργκ έγραψε το έργο για τους δικούς του λόγους: Ο μονόλογος ήταν δωράκι για την ηθοποιό σύζυγό του, σαν… συγγνώμη για τις απιστίες του. Ο νοών, νοείτο. Εγώ, επειδή όλο αυτό με τσάντιζε και λίγο, γιατί έμοιαζε σαν… συμβουλές του συζύγου προς κερατωμένες, αποφάσισα να το ξαναγράψω…» είχε δηλώσει η καταξιωμένη ηθοποιός στο newpost.gr για το νέο της θεατρικό εγχείρημα. 

Η αιρετική διασκευή του μονόπρακτου άκρως πετυχημένη. Ο Στρίνμπεργκ σε όλα του σχεδόν τα έργα δείχνει το αντιφεμιντιστικό πρόσωπό του. Η Αδριανού αφήνει το δικό της στίγμα: υπερασπίζεται τη γυναίκα, κατανοεί τις αδυναμίες της, προβάλει τις δυο διαφορετικές πλευρές της: μια τρυφερή και μια σκληρή…

Ο ακατάσχετος μονόλογος της Μιράντα (Άννα Αδριανού), ερμηνευμένος αριστοτεχνικά και τηρώντας τις απαραίτητες παύσεις, άγγιξε απευθείας τις καρδιές του κοινού. Κάθε φράση, κάθε τελεία και ένα κουβάρι από ερωτικά μηνύματα να ξετυλίγονται πάνω στη σκηνή. Η Αδριανού τη γέμισε με την ένταση της ερμηνείας της. Η συγγραφική της πένα καθήλωσε. Η Μαρκέλλα Γιαννάτου έδωσε τη δική της ξεχωριστή πινελιά στον ρόλο της ερωμένης. Όμορφη, νέα, ατίθαση, μοιραία. Εισχώρησε βαθιά στον ρόλο της και τον ερμήνευσε κάτι παραπάνω από πειστικά. Ιδιαίτερα εκφραστική και έντιμη με το κοινό της. Έκπληξη η νεαρή Ελεάνα Χατζάκη.

Η ατμόσφαιρα μυσταγωγική. Η μουσική υπόκρουση διήγειρε τα συναισθήματα του θεατή, το σκηνικό απλό όπως αρμόζει στο έργο. Η σκηνοθεσία της Πέπης Μοσχοβάκου εμπνευσμένη, παρεμβατική, με άποψη. 

Μια παράσταση με θέμα τον έρωτα και την απιστία που θα αγγίξει όλες τις γυναίκες της διπλανής πόρτας, θα προβληματίσει, θα θυμώσει, θα προσφέρει τροφή για σκέψη…

Σχετικό θέμα:

«Οι πιο δυνατές» στο θέατρο Βικτώρια

H Άννα Αδριανού στο Νewpost: «Τα Κλεμμένα όνειρα θα πάνε για τρίτη χρονιά»!


σχετικα αρθρα