current views are: 1

11 Μαΐου 2013
Δημοσίευση23:55

Οι ζωές των Άλλων: Χρόνια πολλά μαμά!

Από τη Φανή Πλατσατούρα

Δημοσίευση 23:55’
αρθρο-newpost

Από τη Φανή Πλατσατούρα

Από τη Φανή Πλατσατούρα

Ξημέρωσε Κυριακή 12 Μαϊου. Αυτή η μέρα έχει μια μαγεία αλλιώτικη. Σήμερα, είναι η γιορτή της Μητέρας, του ιερού εκείνου πλάσματος που προσφέρει ζωή. Που ορισμένες φορές θυσιάζεται η ίδια σε μία θυσία εξαγνιστική για το αγαπημένο της παιδί και το μέλλον του -ναι, εκείνο που κάποιοι βίαια του το στερούν-. Χρόνια πολλά λοιπόν, σε όλες τις μανούλες του κόσμου.

Σκληρές ή με μια ψυχή βελούδο, βασανισμένες από τις πίκρες της ζωής ή χαρούμενες, υγιείς ή σκυθρωπές, γεμάτες από την αγάπη των παιδιών τους ή ξεχνασμένες να κοιτούν φωτογραφίες στην πολυθρόνα και να αναπολούν στιγμές. Τότε που μια παιδική φωνούλα φώναζε «Μαμάαα…» Χρόνια πολλά σε όλες τους γιατί βίωσαν με πόνο το θαύμα της γέννησης, την ευθύνη του να φέρνεις στον κόσμο ένα ανυπεράσπιστο πλασματάκι, να ζεις και ν’ αναπνέεις γι΄ αυτό σ΄ όλο το υπόλοιπο της ζωής σου. Να καταπιέζεις πολλές φορές τις δικές σου βασικές ανάγκες για να μπορέσεις να του προσφέρεις τη ζωή που πάντα ονειρευόσουν για εκείνο: ξεγνοιασιά, χαμόγελο και μια αχαλιναγώγητη όρεξη για δημιουργία.

Ας αφήσουμε λοιπόν, στην άκρη την εμπορικότητα της μέρας αυτής και ας ευχηθούμε χρόνια πολλά στις γυναίκες που μας έδωσαν ανάσα. Ένα λουλούδι, μια ευχετήρια κάρτα, ένα φιλί στο μάγουλο. Ας κάνουμε σήμερα τη μέρα της Μητέρας μας ξεχωριστή. Ένα αόρατο νήμα ενώνει τη ζωή της με τη ζωή σου. Και θα τις ενώνει μέχρι το τέλος. Καμιά φορά μια συγγνώμη που άργησε να ειπωθεί ή έστω ένα τηλεφώνημα είναι αρκετά για να της χαρίσεις και πάλι το φως… Γιατί το φως της είσαι εσύ…

Για την ιστορία, η ιδέα για τη Γιορτή της Μητέρας ξεκίνησε από την Αμερικανίδα Άννα Μαρία Ριβς Τζάρβις, στις 9 Μαΐου του 1914, όταν ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Γούντροου Ουίλσον, υπέγραψε προκήρυξη, καθιερώνοντας ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Σύμφωνα μάλιστα με μία έρευνα της οργάνωσης «Save The Children» που δημοσιεύθηκε προ ημερών, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 19η θέση στη λίστα με τις «καλύτερες χώρες για να είσαι μαμά». Θέση όχι και τόσο ικανοποιητική… Γιατί η «μαμά» στην Ελλάδα είναι υποβιβασμένη και οι κοινωνικές συνθήκες δεν ήταν ποτέ ιδανικές για εκείνη.

Πες «Χρόνια πολλά, μαμά», τόνισε τη λέξη «μαμά» και βγάλτην απευθείας από τα βάθη της ψυχής σου. Κάποια στιγμή θα ξημερώσει εκείνη η σκοτεινή μέρα που δεν θα μπορείς να ξαναπείς τη λέξη «μαμά»…

Της μητέρας μου

Μητέρα μου· παιδί σου ἐμὲ πιστὸ μὲ ἀφήνει ἡ κάθε μέρα ποὺ διαβαίνει.
Σὲ μὲ τὸ πρόσωπό σου εἰκονιστὸ καὶ μέσα μου ἡ ψυχή σου φωληασμένη.
Δὲ σ᾿ ἔνοιωσα πρὶν νὰ σὲ χωριστῶ
μὰ ἡ θύμησή σου ἀκέρηα ποὺ μοῦ μένει, μοῦ δείχνει ἐμένα,
ἐκεῖ νὰ ἐξιλαστῶ γιὰ πάντα θλιβερὴ μετανοιωμένη. Πιστὸ παιδί σου.
Τὴ μαρτυρικὴ ζωή σου ζωή μου νὰ τὴ νοιώσω Μητέρα μου καλή, πονετική.
Καὶ στὸν κρυφὸ καημό σου, νὰ μὴ δοῦν τὸ πόνο σου ὅσοι ἀγάπαγες, νὰ δώσω καὶ γὼ τὰ σπλάχνα μου
– ἄνθη νὰ μαδοῦν…

ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ