Έχουν περάσει δύο χρόνια από την τελευταία εμφάνιση της Λιάνας Κανέλλη στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του βρετανικού Channel 4 και προχθές το βράδυ η βουλευτής του ΚΚΕ βρέθηκε ξανά στο τηλεοπτικό του παράθυρο για να σχολιάσει την Χρυσή Αυγή
Η σύνδεση έγινε στα πλάισια ενός γενικού ρεπορτάζ του καναλιού για την άνοδο της ακροδεξιάς στην χώρα μας αλλά και για την γενική άνοδο που παρουσιάζει η ακροδεξία σε πολλά κράτη της Ευρώπης το τελευταίο διάστημα. Με την ελληνική Βουλή πίσω της η Λιάνα Κανέλλη βγήκε και η συζήτηση ξεκίνησε με την εισαγωγή του παρουσιαστή του δελτίου Jon Snow:

-Συνδέομαι με την Ελλάδα και με την βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Λιάνα όταν μιλήσαμε την τελευταία φορά μαζί στην δίνη της οικονομικής κρίσης είχες προειδοποιήσει για ενδεχόμενο κοινωνικό χάος. Αυτό είναι τώρα;

«Είναι η αρχή του. Και το πιο πιθανόν είναι πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Τα κτήνη της Χρυσής Αυγής προκαλούν τον λαό. Υπάρχουν βέβαια και κάποια καλά σημάδια. Σε διαφορετικές περιοχές της χώρας μου, μικρότερες κοινωνίες από την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας τους πετάνε στην κυριολεξία έξω οσάκις έχουν προσπαθήσει να προκαλέσουν τον πληθυσμό. Αρνούνται ακόμα και το δωρεάν φαγητό που προσφέρουν. Τώρα ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν αυτές τις φριχτές τακτικές τους μέσα στο Κοινοβούλιο. Είναι σαν ένα "Game of Thrones" που έχουν σχεδιάσει για την οικονομία όλης της Ευρώπης. Και πιστεύω ότι φαίνεται πως αυξάνονται γιατί είναι χρήσιμοι στο σύστημα. Στους καιρούς που ζούμε κανείς δεν δίνει μια πειστική απάντηση στο θέμα της κρίσης. Και νομίζω ότι αυτό χρησιμοποιεί η Χρυσή Αυγή και τον τρόμο επικεντρώνοντας τα πάντα στο θέμα των μεταναστών που όμως δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο. Είναι ένα Πανευρωπαϊκό θέμα πια. Υπάρχει όντως υπαρκτό πρακτικό πρόβλημα. Οι μετανάστες είναι πολλοί. Αλλά δεν είναι δυνατόν το θέμα αυτό να το αντιμετωπίσουμε με το να μετατραπούμε σε Ναζιστικά κτήνη του 21ου αιώνα».

-Αυτό που είναι περίεργο είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι με τους οποίους μιλήσαμε παραπονέθηκαν ότι η αστυνομία δεν παρενέβει για να τους βοηθήσει. Όμως έστω και αργά η αστυνομία δείχνει πια να κινείται και κατά της Χρυσής Αυγής στην οποία αρκετοί είναι και μέλη.

«Κοίτα. Όλο αυτό δεν είναι καινούργιο, είναι παλιά υπόθεση που πάει πίσω τουλάχιστον 25 με 30 χρόνια. Έχουν εισχωρήσει σε κάποιο βαθμό στην δύναμη της αστυνομίας και σε κάποιες περιπτώσεις και του στρατού. Είχαν αποκτήσει πρόσβαση όπως κάνουν και τα φίδια. Κοιμούνται για πολύ καιρό και μετά βγαίνουν και δαγκώνουν σκληρά».

-Ποιο είναι το μάθημα από όλο αυτό για την υπόλοιπη Ευρώπη. Γιατί είναι γενικό θέμα η άνοδος της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες της Ευρώπης ειδικά τις τελευταίες μέρες. Τι μάθημα μπορούμε να πάρουμε από την Ελλάδα πιστεύεις;

«Να διδάξουν ξανά ότι η Δημοκρατία είναι ο καλύτερος τρόπος για να κινείται μια κοινωνία. Αλλά είναι πολύ δύσκολο. Πρέπει να επιστρέψουμε στην σημασία της εκπαίδευσης. Της Παιδείας. Και πρέπει να λειτουργήσουν σωστά και τα media. Κάποιες φορές το να κάνεις πλάκα με αυτά τα θέματα ή να εμπορεύεσαι τον τρόμο φέρνει τα κτήνη μέσα στο σπίτι σου. Φαίνεται φυσικό αλλά δεν είναι. Δεν είναι φυσικό φαινόμενο όλο αυτό που συμβαίνει. Είναι πολιτικό φαινόμενο και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Κάποιες φορές πίσω από το Bullying που είναι ένα επίσης Πανευρωπαϊκό φαινόμενο στα σχολεία, κρύβεται ο ναζισμός που δημιουργεί τις νέες δυνάμεις του για το μέλλον. Και βγαίνουν και προσπαθούν να δικαιολογήσουν την τρομοκρατία ονομάζοντάς την αντίθεση στο σύστημα και λίγο πολύ επανάσταση. Να επανέλθει η δικτατορία των λευκών. Για μένα δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα».