Είναι ένας σπουδαίος ηθοποιός που κατά πολλούς αδικήθηκε από την εποχή που τον ανέδειξε και τις μετέπειτα επιλογές του. Ο Στάθης Ψάλτης, του σπλαχνικού ταλέντου, πράγματι τον τελευταίο καιρό έλειψε από τις θεατρικές σκηνές, αλλά και την τηλεόραση εκτός του θρυλικού «Συμβολαιογράφου» δεν την υπηρέτησε.
Ο ίδιος μίλησε για μια περιπέτεια μεγάλη υγείας, που κατόρθωσε να την κρατήσει μυστική, στο περιοδικό «Εγώ Weekly» λέγοντας πως: «Ήμουν μεταξύ ζωής και θανάτου. Δεν έφυγε ούτε στιγμή η Χριστίνα από δίπλα μου. Όποτε έβγαινε από τον θάλαμο δάκρυζα, σκεπτόμενος πώς θα την αφήσω μόνη αν φύγω από τη ζωή. Δεν φοβόμουν καθόλου τον θάνατο. Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν πως θα αφήσω αυτό το πλάσμα. Είχα έντονα στη σκέψη μου πώς θα της φερθούν σε αυτό το επάγγελμα αν...  έφευγα. Ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή της ζωής μου. Ευτυχώς ο Θεός με βοήθησε. Μου έδωσε «ανάσταση εκ νεκρών». Θεωρούσα ότι θα φύγω. Δεν το φοβόμουν, απλώς περίμενα παράλληλα τη βοήθεια του Θεού».

Δίνοντας τον δικό του αγώνα με μια ασθένεια από αυτές που φοβίζουν κέρδισε τη μάχη, απορροφημένος χωρίς να επιτρέψει δημοσιοποιήσεις. «Πήγα σε μια άγνωστη κλινική και είχα δώσει ρητή εντολή να μην μάθει κανείς τίποτα» είπε «ήμουν πολύ άσχημα. Ευτυχώς το ξεπέρασα. Δοξάζω τον Θεό, γιατί από εκεί κρεμόμουν για να ζήσω. Δεν ήθελα να αφήσω τη Χριστίνα μου μόνη της».

Η σύζυγός του και επίσης ηθοποιός, με τη σειρά της, παραδέχεται πως «ήμουν ζωντανή, νεκρή. Ήταν σαν να είχα πεθάνει. Δεν είχα νιώσει ποτέ κάτι τόσο τραγικό. Πίστεψα απόλυτα στον Θεό και στον άντρα μου. Δεν υπήρχε λόγος να υπάρχω. Είναι ο μόνος άνθρωπος που με κάνει ευτυχισμένη, μου δίνει ζωή, με κάνει να ονειρεύομαι».

Ο Στάθης Ψάλτης αποκαλύπτει και συγκινεί πως η γυναίκα του, απελπισμένη του εξομολογήθηκε: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι μου είπε: «Αν φύγεις θα αυτοκτονήσω. Θα έρθω μαζί σου». Προσπαθούσα συνεχώς μέσα από τα λόγια μου να την αποτρέψω».
Με τον κίνδυνο να ΄χει πια απομακρυνθεί, η Χριστίνα χαμογελά και παραδέχεται συστολικά πως ναι: «ήταν το πρώτο που σκέφτηκα».